marți, 10 noiembrie 2009

Prăjitură cu mere

O prajitura cu mere, delicioasa, pica foarte bine intr-o zi mohorata de toamna; mai ales daca cuptorul nu e de prea mult timp inchis. Se poate savura alaturi de o cafea fierbinte... Reteta apartine soacrei, am scris-o si eu in caietul meu de retete.



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 ou, 120 ml apa, cca 450 g faina, un praf de sare, 1 pachet de unt - pentru foi;
12 mere (eu am pus mai multe, pentru a obtine un strat gros de umplutura), 3 linguri gris, 3 linguri zahar, scortisoara.

Cum am procedat:
Am batut bine albusul, cu un praf de sare, am adaugat galbenusul si apa, batand in continuare; mai apoi am pus si faina, treptat, am mai amestecat un pic dupa care am trecut la framantat.



Am framantat bine aluatul.



Pe masa de lucru am presarat putina faina si am intins aluatul in strat subtire.



Untul l-am frecat cu 2 linguri de faina (mergeau chiar 3).



Apoi am uns foaia cu unt (se repartizeaza intreaga cantitate de unt), pe toata suprafata acesteia.



Am pliat foaia, pe lungime, unind marginile la mijloc, dupa cum se observa in fotografie.



Am repetat operatiunea si pe latime.



Am mai pliat odata foaia de aluat, parte peste parte; sper sa fi fost suficient de explicita, sau, macar, fotografiile suficient de clare.



Am lasat aluatul sa se odihneasca dupa atata impaturit, la racoare :) Intre timp am curatat merele (sa fi fost vreo 20, da, asa multe, noua asa ne place; puteti pune cate doriti, cum la fel, si zaharul il puteti pune dupa gustul vostru) si le-am dat pe razatoare.
Operatiunea de impaturire am repetat-o de doua ori; intre impaturiri aluatul a stat la frigider, cam 20 de minute; aluatul l-am impartit in doua si am intins doua foi. Iata si o sectiune.



Merele rase le-am amestecat cu zaharul, grisul si scortisoara; am intins o foaie in tava unsa cu putin ulei, am pus merele



si am acoperit cu cea de-a doua foaie.



Am copt prajitura cam 40 de minute; dupa ce am scos-o din cuptor am taiat-o si am pudrat-o cu zahar pudra.

Un comentariu:

  1. Super arata...cred ca o voi incerca si eu,dar mai intai am sa pap o feliutza de la tine :)
    Felicitari

    RăspundețiȘtergere