luni, 25 ianuarie 2010

Tort cu caise

Din suita torturilor cu iaurt, frisca lichida si fructe...
Iata si un tortulet, cu caise; foarte bun a iesit.



Blatul l-am facut urmand reteta de krem a la krem: din 6 oua, 6 linguri de zahar si un plic de creme Ole de ciocolata (albusurile le-am batut spuma cu zaharul, am adaugat treptat si galbenusurile si apoi praful de crema, ajutandu-ma de mixer, pentru incorporare). Blatul, odata copt, l-am taiat in doua.

Pentru crema am folosit: 1 borcan (800 g) compot de caise, 1 iaurt (450 g), 150 g zahar, 400 ml frisca lichida Hulala, 2 pliculete gelatina.

Din compotul de caise (eu am folosit compot productie proprie) am pastrat cateva felii de fruct, (care se vor aseza pe suprafata primei felii de blat), restul le-am pasat cu mixerul; am adaugat iaurtul si zaharul (150 g) si am mai mixat putin. Gelatina am hidratat-o cu 100 ml apa rece, timp de 10 minute, dupa care am dizolvat-o la bain marie, pana s-a fluidizat (nu se fierbe). Gelatina astfel preparata am pus-o in compozitia de caise si iaurt si am dat-o putin la frigider, cat sa se intareasca un pic. In acel moment am amestecat-o cu frisca batuta (din cei 400 ml pastram putina frisca pentru decor).

Tortul se monteaza pe platoul de servit, ajutandu-ne de peretii formei detasabile de tort. Am asezat prima felie de blat, am insiropat-o cu putina zeama din compot; am asezat pe suprafata blatului feliile de caise puse deoparte. Am turnat crema cu caise, iaurt si frisca, am nivelat, am asezat a doua felie de blat (se preseaza putin tortul), am insiropat; am dat tortul la rece circa 4 ore.

L-am scos din frigider, am inlaturat inelul detasabil (tortul se poate monta si intr-o cratita, captusita cu celofan, caz in care ne ajutam de doua platouri cand scoatem tortul din cratita, pentru ca partea de blat pe care am pus felii de caisa sa ajunga in partea de jos a tortului).

L-am uns cu frisca si l-am ornat cu niste "figurine" :D de ciocolata.








Am mai spus-o, cred, ideea de baza de la care am pornit in realizarea torturilor de acest gen am descoperit-o pe blogul Laurei Sava; de cand am descoperit aceasta reteta am prestat-o la greu :)

7 comentarii:

  1. Alexandrina, cred ca iedutele au savurat cu mare placere acest tort minunat.......cred ca merita testat si retestat si iar retestat...........mi se pare o reteta interesanta.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. O, da, le-a placut :)
    Iar tortul intr-adevar merita testat si re-retestat... E tare bun!

    RăspundețiȘtergere
  3. Uau,uau,uau. Ce bine arata! Na, ca poftesc si azi nu am voie praji...O pun si eu pe lista de incercat.:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru munca pe care o depui de placere pe acest blog si pentru rabdarea de a ne explica si de a ne arata totul, iti multumesc printr-o nominalizare la concursul blogosferic al acestui inceput de an. Se va termina pe 1 februarie iar juriul isi va face treaba si va verifica nominalizarile tuturor blogerilor de pana acum. Sper sa castigi.
    Te imbratisez!

    http://iaundex.blogspot.com/2010/01/oscar-blogosferic.html

    RăspundețiȘtergere
  5. M-ai dat gata cu sectiunea aia minunata!

    RăspundețiȘtergere
  6. arata super
    cred ca-l voi incerca si eu!
    felicitari!

    RăspundețiȘtergere