duminică, 25 aprilie 2010

Prăjitură cu cacao

Am ramas fara cacao. Se mai intampla. Dar cum mi-era dor de ceva anume, am imprumutat de la o vecina cateva linguri din pretiosul ingredient si am realizat o prajitura cu cacao:



Reteta o am de la cumnata mea, care, la randul ei, o are de la o verisoara, care... cine stie de unde o are :)

Ingrediente:
5 oua,
1 pachet de unt (200 g),
1 cana zahar,
1 cana 1/2 faina,
3 linguri cacao,
1 cana lapte,
bicarbonat (1 varf de cutit) stins cu zeama de lamaie sau otet,
gem (dupa preferinta).

Am separat ouale. Zaharul (cana folosita ca etalon avea 250 ml) l-am frecat cu untul, dupa care am adaugat galbenusurile, unul cate unul, amestecand in continuare (am folosit mixerul).



Am adaugat mai apoi, alternativ, laptele si faina amestecata cu cacaua, bicarbonatul...



Eu am pus in compozitie si un praf de sare si putina esenta de vanilie.
Compozitia rezultata am turnat-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am tinut-o in cuptor (care a fost preincalzit) cam 20 minute (in reteta scrie ca se tine intre 15-30 de minute, in functie de cum se coace prajitura), la foc potrivit (in cazul meu potrivitul asta e pe la 180 de grade).
Cat a stat prajitura in cuptor am batut albusurile cu 8 linguri de zahar si un praf de sare. Am scos tava din cuptor, am uns prajitura cu gem, de caise, am turnat albusul...



si am tinut tava in cuptor, la foc mic, 15 minute.

La portionat am folosit un cutit trecut prin apa fierbinte.



9 comentarii:

  1. ce prajitura buna ai facut Alexandrina !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bine arata,era preferata mea in copilarie,felicitari,trebuie sa o mai fac si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte imbietoare prajiturica,si mie imi e pofta ...dar cine sa-mi faca?!

    RăspundețiȘtergere
  4. o super prajitura,delicioasa si care arata foarte bine!cate grame de unt ai folosit(nu stiu cate grame are un pachet de care ai folosit tu.la mine se gasesc si pachete de 1 kg)?pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Diana, Mirela, va multumesc!
    @ Alison, eu, eu iti fac! Cand doresti :)
    @ Sarah, multumesc pentru vizita! Eu am folosit 200 g unt, nu m-am gandit sa specific.

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata tare bine, imi inchpui cat de buna trebuie sa fie.
    O saptamana frumoasa iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  7. O, ce buna trebuie sa fie! Am si pus-o la semne de carte si-o sa fie primul desert pe care o sa-l
    execut! Ai retete minunate aici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mmmmmm, da ce gustoasa ti-a iesit! Felicitari!
    Am servit din prajitura ta delicioasa, dar de fapt am venit sa te anunt ca te asteapta un premiu la mine. Pupici tie si fetelor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna,
    eu o stiu ca fiind prajitura de la tante Adelina! :). Eu eram innebunita dupa ea, cand eram mica.

    Pupici la toti, mari si mici!
    Adina

    RăspundețiȘtergere