duminică, 16 ianuarie 2011

Tort cu căpşuni



Ok. Asta fu tortul nostru de Revelion. Sa va povestesc cate ceva despre `mnealui.
Am ramas fara cacao. Am uitat cu desavarsire, pana in momentul in care m-am apucat de blat; atunci mi-am amintit :)) Am rugat-o pe soacra-mea sa mearga la o vecina, sa imprumte niste cacao. Mi-am pregatit apoi ingredientele, oua, zahar, cacaua am amestecat-o cu faina... si spor la treaba! In timp ce blatul meu se rasfata la caldura, in cuptor, un miros delicat (la inceput) de scortisoara se raspandea in casa; delicat am spus? Hmm, da. Atat de zapacita am fost incat nu mi-am dat seama ca a mea cacao era de fapt scortisoara.
Of. Totusi nu a fost chiar un dezastru, mi s-a colorat si blatul, a fost si mancabil :))
Primul lucru trecut pe prima lista de cumparaturi a anului 2011 a fost cacaua!

Gata cu povestile. O sa va mai zic una, cand ajung la decoratiuni.

Blatul l-am facut din 4 oua, dupa metoda de aici. Ingredientele folosite: 4 oua, 120 g zahar, 110 g faina, 10 g cacao (era sa zic scortisoara), un praf de sare, arome. A, uitam, am pus in blat si niste bomboane de ciocolata, cu jeleu.



Rulada am facut-o tot din 4 oua: am batut spuma albusurile cu un praf de sare, am adaugat treptat zaharul, 4 linguri, si am mixat zdravan. Bat(z) statea bezeaua... Am adaugat galbenusurile frecate cu 2 linguri de ulei si, mai apoi, 4 linguri de faina, cernuta. Faina am incorporat-o treptat, amestecand cu lingura de lemn, de jos in sus, cu miscari usoare.
Am turnat compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am dat-o la cuptor, cam 20 de minute. Am scos-o pe un prosop umed, am rulat-o cu ajutorul acestuia; dupa cateva minute, am intins rulada, am uns foaia cu gem de coarne si am rulat iar.
Rece, am taiat-o felii, de 1 cm grosime.

Tot acum vine si cealalta poveste. Cu ciocolata de menaj, care, topita, in momentul in care am pus-o in poche, nu a vrut deloc sa se inteleaga cu mine; drept urmare, de unde imi propusesem sa fac niste decoratiuni fine din cioco, am facut ce am putut :)) Deci niste chestii cam grosolane, onor ciocolata parca mi se branzise, asa arata in poche... In fine, dupa ce am desenat pe hartia de copt diversi crocobauri, i-am dat la congelator, sa se intareasca.
Si iaca-ta-ma gata de actiune: blat copt, rulada pregatita, decoratiuni (vorba vine)... ce mai lipseste?
A, crema :)



Normal, m-am axat pe ce stiu ca-mi iese. Am amestecat 300 g capsuni pasate cu 400 g iaurt batut cu 100 g zahar. Peste acest amestec am turnat gelatina, 2 pliculete, in prealabil hidratata cu circa 100 ml apa si apoi fluidizata pe baie de aburi.
Compozitia de capsuni am lasat-o la rece cat am batut frisca, vreo 300 ml. Tura asta am folosit smantana de la vecina, foarte bun a iesit tortul.
Am ras si putina coaja de lime, pentru aroma.

Am asezat blatul pe platou, incins cu inelul formei detasabile, am tapetat peretii inelului cu felii de rulada, am turnat compozitia cu capsuni, am nivelat si am dat la rece (minim 3 ore).
Inainte de servire am aruncat deasupra ornamentele de cioco de menaj. Nu am pozat sectiunea, chiar nu stiu de ce.
Et voila!



P.S. La postarea asta scriu de vreo 6 ore :))

7 comentarii:

  1. M-ai facut sa rid cu scortisoara... nu e vina ta, ci a vecinei care ti-a dat-o, nu ?! Important e ca a fost bun la gust si s-a si colorat...Lasa ca anul asta vei avea cacao, sigur nu vei uita pentru revelion... Pupici si-o saptamina minunata !

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos tortuletul! Arata foarte bine cu feliile de rulada pe margine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Auzi mama, cât îți ia să faci toată treaba asta?

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu cred ca s-a potrivit tare bine scortisoara.Arata super.
    Seara faina si un pupic de la mine.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Daniela, hi-hi, vecina avea si cacao :))
    @ Iulia, Medi, multumesc frumos!
    @ Raluca... nu stiu, nu m-am cronometrat; oricum, sa fie treaba de vreo 2 ore...

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Micule, saru`mana pentru vizita! O seara faina si tie!

    RăspundețiȘtergere