joi, 31 martie 2011

Le daţi, ori nu le daţi?


M-a impresionat mult textul urmator, gasit printre comentariile din subsolul unuia dintre multele articole online care trateaza greva cadrelor didactice; textul original se pare ca se regaseste pe blogul unui colegiu botosanean:

"Sunt mândru că m-a luat cu el la grevă! Mi-a spus că, probabil, luna aceasta nu o să mai aibă prea mulți bani să-mi cumpere jucărioara aceea din vitrină; oricum era o chinezărie ieftină și nu-mi trebuie! Apoi, mi-a spus tata, poate că săptămâna asta ne vom plimba puțin prin parc, nu mai avem benzină să mergem la țară, la bunica… Oricum, bunica e tare bătrână, îi spun, cred ca o să uite că nu am fost de data asta! Tata spune că e post, și că, prin urmare, mama o să gătească iar orez. Orezul e bun, îl liniștesc pe tata, e hrănitor și un băiețel așa de mic nici nu mănâncă prea mult… Apoi trecem la politică și tata se încruntă, apleacă umerii cumva în jos, aproape să cad de pe umerii lui. Copiii nu fac politică, îi spun, de aceea nu au riduri! Și tata zâmbește și-mi sărută mânuța, de parcă ce mare chestie am spus!
Trecem pe lângă magazinul acela de covrigi calzi și tata se socoate și-mi cumpără doi, ca de obicei. “Sunt prea calzi, îmi spune tata, mie nu-mi fac bine la stomac, mănâncă tu, puiule! ” Sunt tare mândru că tata mă tratează ca pe un adevărat bărbat și-mi povestește că, deși nenea acela răutăcios, ca Spânul din poveste, nu vrea să-i mai dea niciun ban, el, tata, a făcut câteva economii pentru mine și că o să putem merge, ca bărbații, să bem un suc la cofetărie.
Tatăl meu e un om bun și nu se ceartă cu nimeni. Uneori se mai supără, dar e o supărare tăcută: s-a supărat pe câțiva colegi care nu au venit cu noi la grevă! E așa de frumos la grevă!!! Ne plimbăm în cerc, așa cum am văzut eu într-un film că făceau deținuții. Săptămâna asta ne jucăm de-a deținuții, spune tata, ai să vezi cum nenii jandarmi or să ne filmeze, să vezi ce frumos o să fie! Îl rog pe tata să mă aburce sus, sus, pe umerii lui uriași: de acolo o să pot și eu să mă văd mai bine și nenii jandarmi or să mă filmeze și pe mine! Vai, ce fericit sunt și ce mândru! E frumos așa, să vii la grevă! Păcat că nu ne dau și bani pentru plimbarea asta, spune tata, doar ne jucăm frumos, mersul în cerc e impecabil! Uite, ocolim frumos trandafirii, apoi, când amețim, toți, dar toți ca la comandă, ne întorcem și schimbăm sensul. E așa de frumos când schimbăm sensul, îi spun, teribil de semeț, tatălui meu! Cât de frumos e să schimbi sensul și ce pierd nenii și tantile de la tata de la școală că nu văd și nu simt asta!!
Tatăl meu se aplecă să mă pună jos. Jocul s-a terminat pentru azi, spune. S-a făcut frig și vrem să ne mai lase mama și mâine la grevă, nu-i așa? Să nu răcești, puiule! Poate că totuși ne oprim să cumpărăm chinezăria aceea ieftină, îi spun lui tata… poate-mi vine cheful să mă joc cu ea! Poate mâine, îmi răspunde tata, poate nenea acela Spân are vreo revelație și-i vine gândul cel bun! Sunt de acord cu tata, nu-l mai întreb ce e aia revelație, că azi e trist și nu vreau să-l cicălesc, dar promit că atunci când voi fi mare, așa ca tata, voi avea multe, multe REVELAȚII !!!
(Dedic acestă postare tuturor colegilor de la toate liceele, școlile, grădinițele, care au tremurat în cerc, la grevă! Să sperăm că nu în zadar!!
UNITATE!!!!"

Cadrele didactice din cele doua judete, Suceava si Botosani, au intrat in greva de la jumatatea lunii martie, deoarece nu si-au primit salariile pe luna februarie.
Oare vor fi bani suficienti pentru asigurarea fondului de salarii pana la sfarsitul anului? Cine stie...
Sper sa nu scriu in fiecare luna cate o postare pe marginea acestui subiect; sa fie asta prima si ultima...

2 comentarii:

  1. Cat m-a impresionat postarea asta...m-a dus cu gandul la filmul"La vita e bella" (se vorbea despre shoah)nu stiu daca l-ai vazut...dar pe mine acel film m-a cutremurat!!!
    Ma intorc si zic:
    TRIST,FOARTE TRIST!!!!
    Pe curand!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Trist, asa e...
    Stiu filmul despre care vorbesti, cutremurator cu adevarat!

    RăspundețiȘtergere