duminică, 28 august 2011

Tartă cu prune și bezea

DSC02566


O noua reteta pentru provocarea lunii august Dulce Romanie, gazduita de Gaby.

In sfarsit s-au copt prunele si la noi in gradina... Sunt asa zemoase si dulci! Trebuie neaparat sa fac ceva cu ele... Am un fix, de cateva zile, sa fac tarta cu prune si bezea. De unde a mai iesit si asta, nu stiu! La fel, caut pe net diverse, ca pana la urma sa, hmm, improvizez cred ca e mult spus, ca nu am inventat eu mersul pe jos :D
Hai sa va arat tarta mea cu prune.


Ingrediente:
Aluat: 125 g unt,
250 g faina,
90 g zahar,
1 ou,
1 praf de sare.
Crema:
3 galbenusuri,
3 linguri zahar,
2,5 linguri faina
400 ml lapte,
esenta de vanilie,
100 g unt.

300 g prune (curatate de samburi),
zahar, scortisoara.
Bezea: 3 albusuri,
3-4 linguri zahar.

Pregatesc mai intai aluatul; procedez intocmai ca aici.
Aluatul meu se odihneste in frigider, iar eu mixez galbenusurile cu zaharul si cu un praf de sare.


Adaug si faina, si iar mixez.


Torn in fir subtire laptele si-l amestec tot cu mixerul, la viteza mica, cu compozitia cu ou.


Pun la fiert compozitia obtinua, la foc mic si amestec cu telul in forma de para caci nu am chef de cocoloase :) Oala mea are fund dublu si nu ma dezamageste, dar, preventiv asez pe ochiul aragazului si o tablita.
Verific crema, s-a ingrosat ca o budinca, e ok compozitia asa ca iau oala de pe foc; adaug esenta de vanilie si las crema sa se raceasca.

Feliez prunele (spalate si alese de samburi); presar peste ele zahar si scortisoara (cat va lasa inima).
Iata vedetele lunii august, in toata splendoarea lor...


Crema mea e deja rece asa ca mixez untul moale si incorporez lingura cu lingura amestecul de oua si lapte.


Voila:


A sosit si momentul aluatului: pe blatul bine infainat intind cu sucitorul o foaie grosa de 2-3 mm.


Transfer, cu ajutorul sucitorului, foaia de aluat in forma de copt, unsa cu unt (eu am pus si niste hartie de copt); decupez marginile pana la nivelul formei (din surplusul de aluat incropesc niste minitarte) si intep aluatul cu o furculita.


Peste aluat asez hartie de copt si boabe de fasole si introduc tava in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, 20 de minute (cat sa se aureasca pe margini aluatul).

Scot tava din cuptor, repartizez crema de vanilie peste aluat si feliile de prune.


Albusurile le mixez bat impreuna cu zaharul si un praf de sare; intind bezeaua peste tarta.


Bag iar tava la cuptor, inca vreo 10 minute.
Scot tava si transfer tarta pe platou.


Am niste observatii, totusi: cand am taiat tarta crema de vanilie nu mi-a stat "teapana", s-a prelins, asa ca am papat tarta cu prune, bezea si sos de vanilie :))
Cum nu am arzator, sa pot rumeni un pic bezeaua aia, poate ca ar fi fost mai bine sa bat bezeaua pe aburi si sa las tarta in cuptor mult mai putin; ori as fi putut sa fac crema de vanilie cu ouale intregi si sa renunt la bezea (nu mai puneam deloc in cuptor tarta, nici nu mai decoram cu ceva), dar cum sa las bunatate de bezea, mai ales ca m-a bantuit cateva zile :)) Ori... poate ar fi fost bine sa mai tai din cantitatea de lapte folosit la crema...
In fine, o sa mai incerc, poate imi va iesi candva o tarta, frumoasa foc, din care sa nu curga nimic :D


24 de comentarii:

  1. Cu siguranta e delicioasa,pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Flory, de buna, e buna, chiar foarte gustoasa; ca aspect a cam lasat de dorit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Inca o minunatie cu prune, vreau si eu! Puup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunata!! imi plac tare dulcegariile cu bezea. si eu am pregatit ieri o prajiturica tot cu bezea si prune :)) sper sa am timp s-o postez azi.. ca deja ne apropiem de sf lunii ;) si trece provocarea ;) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunat arata si apetisanta rau de tot!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Trebuie sa fie foarte gustoasa si bogata in gusturi,mie imi place mult cum arata ...cu topping-ul care se prelinge...arata deosebit!!!
    Te pup si o saptamana placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte frumos!Eu nu am reusit sa fac nici o tarta sau alta prajitura cu bezea!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Waw ! ce mult imi place, cred ca-i tare buna yumi,yumi, ce as mai gusta si eu o felita...
    Da stiu... pentru asta tre sa-mi fac hi,hi, doar ca nu stiu cand imi fac timp ?
    Pupici draga mea si o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Si mie imi place asa molicica si curgatoare. Si cu dulcele-acrisor de la prune..mhhh

    RăspundețiȘtergere
  10. Precis e delicoasa , si asta conteaza cel mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ottima Cara..complimenti!!!:-))
    Kisses

    http://attimididolcezza.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  12. This looks delicious. I am new to your blog and with the help of the translator I have been able to read some of your earlier posts. I lovethe food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    RăspundețiȘtergere
  13. Cam de mult n-am mai facut o tarta,am fost cam lenasa in vara asta!Asa cu prune si cu sosul acela ...imi face cu ochiul!

    RăspundețiȘtergere
  14. Va multumesc tuturor!
    Buna tarta, din pacate s-a terminat :)
    @ Honey, grazie!
    @ Mary, thanks a lot1

    RăspundețiȘtergere
  15. Ciao, interessante questa torta, si presenta in maniera golosa!!!
    Ti seguo e se ti fa piacere passa a trovarmi.
    A presto

    RăspundețiȘtergere
  16. Wow quite delicious. And I too love the presentation.

    RăspundețiȘtergere
  17. Si aspectul e frumos! Mie îmi place! Super gustoasa!

    RăspundețiȘtergere
  18. frumoasa si buna tarta ai facut xandrinne.
    eu te iau la mine pe blog, ca mi-e mai usor sa te urmaresc asa..
    cat despre invitatia la masa....esti oricind binevenita, sa stii!

    RăspundețiȘtergere
  19. mie chiar mi se pare minunata !astept si eu sa apara prunele pe piata,am planuri mari cu ele.am notat si tarta aceasta delicioasa.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  20. Va multumesc tuturor!
    Thanks, Shaheen!
    Maya, bine ai revenit!

    RăspundețiȘtergere
  21. si mie imi place cum ti-a iesit:delicioasa!:)

    RăspundețiȘtergere