duminică, 4 septembrie 2011

Răsturnată cu pere

Luna aceasta gatim cu pere si vinete. Asa ne indeamna Betty, cea care gazduieste luna aceasta Provocarea lunii septembrie Dulce Romanie.

DSC02651

Imi trece prin cap sa fac o prajitura cu pere; daca tot se coc frumusel in copac, de ce sa le las acolo? Zis si facut, merg hotarata in gradina si revin cu cateva pere...

DSC02612

Dupa ce le spal si are loc sedinta foto ma apuc de prajitura propriu zisa, pe care o execut cam dupa ureche :)
Astfel incat astern pe masa de lucru urmatoarele ingrediente:
2 pere, gata ferchezuite, pozate, etc...
100 g unt (aproximativ),
6-7 linguri zahar,
5 oua,
150 g zahar,
un praf de sare, esenta de vanilie,
140 g faina,
10 g cacao,
250 ml frisca lichida,
200 g crema de branza Philadelphia + 2-3 linguri zahar pudra.

Tai perele in doua, scot casuta samburilor si le feliez destul de subtire; ung o cratita cu unt, presar 4 linguri de zahar, asez feliile de pere (dupa cum mi-a venit), mai presar deasupra 3 linguri de zahar si imprastii peste pere restul de unt taiat bucatele.

DSC02614

Introduc vasul cu pere in cuptor si ma apuc de blat.
Eu am lasat vasul in cuptor cat m-am jucat cu blatul dar a fost prea mult, ca timp; cam 15-20 minute ar fi suficient, cat sa se inmoaie perele un pic si sa se formeze siropul. Cum am lasat vasul ceva mai mult in cuptor nu am avut asa mult sirop...
Mixez ouale cu un praf de sare, cu zaharul si esenta de vanilie 20 de minute, timp in care ouale isi maresc volumul si se deschid la culoare. Adaug apoi in reprize faina cernuta impreuna cu cacaua, amestecand usor, cu o lingura de lemn, de jos in sus.
Compozitia aceasta o torn peste perele care plutesc in sirop, nivelez si introduc vasul iar in cuptor, pentru alte 25 de minute. Pentru siguranta fac un test al scobitorii. OK!!

Scot cratita din cuptor, asez deasupra ei platoul de servit, apuc cratita de torti concomitent cu marginile platoului si cu o miscare ferma (indelung studiata :)) ) intorc ansamblul astfel format cu fundul in sus.
V-au ramas in urma cateva felii de pere? Nu-i nimic. Le extrageti din cratita si le asezati peste blat (daca lasam cratita cu pere mai putin in cuptor, la inceput, nu cred ca mai aveam surprize).

DSC02629

Ma simt nevoita sa prepar repede un sirop; am mai insiropat putin blatul, la noi si asa asta e vrerea poporului: blat insiropat cat se poate :)

Bat frisca (cam prea mult, nu stiu ce am avut la prajitura asta... inclusiv am dat sa scot cratita fierbinte din cuptor fara manusi, mi-am dat seama... hmmm... destul de repede).
Separat, mixez crema de branza cu zaharul pudra si apoi o incorporez in frisca.
Asez frisca peste rasturnata mea, cat mai neglijent posibil.

DSC02655

(Iaca si un colt de para ce scoate nasul de sub cusma de frisca...)

Decorez cu frunze de menta si cu niste sticsuri invelite in ciocolata.
Bonus: stropesc prajitura cu putin sirop de zmeura, home made (destul de bine inchegat).

DSC02667

Si o feliuta...

DSC02663

24 de comentarii:

  1. nici nu stii ce mama de pofta mi-ai facut.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  2. Miam, miam - portia noastra de prajitura de duminica! In fotografie, avem voie ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Salivez pe tastatura, am pregatit si eu ceva cu pere, astept sa scot din cuptor si uite ca nu mai am rabdare , daca am vazut minunatia asta! puup cu drag si o duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata delicioasa tare... De-ai sti de cite ori imi frig minutele ca uit sa pun manusile... poate o sa le pun la iarna, ca voi fi obisnuita cu frigul, hi, hi... Pupici si fur portia din ultima poza !

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata foarte bine prajitura. Si mie imi plac tare mult prajiturile bine insiropate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna seara.
    Sunt administratorul siteului www.retete-sanatoase.ro.
    Va contactez sa va intreb daca doriti un schimb de link (noi va punem adresa siteului dumneavoastra la noi iar dumneavoastra ne puneti adresa noastra).
    Daca doriti asteptam sa ne contactati la adresa de email office@retete-sanatoase.ro.
    Titlul pentru siteul nostru este: Retete prajituri
    Adresa url: http://www.retete-sanatoase.ro
    O seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Alexandrina, nu rezist ispitei si vin la o rasturnata cu pere, care arata intrun mare fel!

    RăspundețiȘtergere
  8. Super faina si sunt sigura, si buna.
    Te pup si-ti doresc dupa amiaza faina.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cand ti-am citit titlul.. mi-a stat inima-n loc ;)) Si eu m-am gandit tot la rasturnata, dar ma bucur tare ca nu-i la fel.. e mai de la tara a mea.. a ta e perfecta, aromata cu de toate! like like!! pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. io mi-am luat feliuta si am fugit!

    RăspundețiȘtergere
  11. ce bunaciune................o felie se poate?
    pup!

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi place mult ca-i insiropata si perele cu "frisca neglijenta"ma atrage la nebunie...
    Pupici si o saptamana minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Si mie îmi place aspectul asta home made! Dar perele alea ma dau pe spate! Mmmmmm, LECKER!

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata tare apetisant. Imi inchipui gustul si salivez... Ce bine ar fi daca as putea sa bag mana in monitor sa iau o felie.

    RăspundețiȘtergere
  15. arata intr-un mare fel rasturnata ;) ... un deliciu!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Imi place titlul, dar mai mult imi place ce reprezinta. O prajitura grozava, imi place!
    O saptamana cat mai placuta.

    RăspundețiȘtergere
  17. Esti haslie...asa am patit si eu,si nu numai o data(vorbesc de rasturnarea blatului si de scoaterea tavii...fara manusi))ihiihihihi...

    RăspundețiȘtergere