duminică, 30 ianuarie 2011

Salată cu ţelină şi piept de pui



Am si uitat de ea :)
A facut parte din meniul de revelion, dar nu am mai apucat sa scriu despre ea.

Tare usor de facut e: am folosit un piept de pui, fiert in apa usor sarata si taiat cubulete, 3 teline mai micute, curatate, spalate, date pe razatoare, stropite cu zeama de lamaie, cateva masline, cateva linguri de maioneza (preparata dintr-un galbenus fiert si unul crud), cascaval ras, sare piper...

Am amestecat usor intr-un bol carnea cu telina rasa, am potrivit gustul de sare si piper, am adaugat maioneza; am decorat cu felii de maslina si cu cascaval ras. A, si un pic de maioneza.

Et voila. Buna, ne-a placut.

Iar sunt restanta la capitolul timp :)

marți, 18 ianuarie 2011

Negresă glazurată, de post

Uf, da` buna-i! Reteta o am de la cumnata-mea, prajitura am pregatit-o la Craciun, s-a topit rapid.



Ingrediente:
1/4 cana ulei,
1 si 1/2 cana zahar,
2 cani apa (eu am pus minerala),
3 cani faina (sau cat intra pentru a rezulta o compozitie ca o smantana mai groasa),
1/2 cana nuca macinata (eu am pus si vreo doua linguri de nuca de cocos),
1 praf de copt+1 lingurita bicarbonat (stins cu cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie),
3 linguri cacao (iar cacao!),
1 praf de sare,
3-4 linguri gem (chiar 5-6 :) ),
2 plicuri glazura de ciocolata de la Dr. Oetker.



Mod de preparare: greu, foarte greu.
Am pus intr-un castron uleiul, zaharul, apa, sarea, gemul, am mixat putin cat sa se amestece ingredientele mai sus mentionate, apoi am adaugat si nuca, faina+cacaua, praful de copt (cernut impreuna cu faina), bicarbonatul si iar am mixat.
Compozitia rezultata am turnat-o in tava tapetata cu hartie de copt; am tinut prajitura in cuptor cam 45 de minute, intai la foc iute (5-10 minute), mai apoi la 180 de grade.
Am verificat prajitura cu scobitoarea, si dupa ce s-a copt, am scos tava din cuptor. Am lasat-o putin sa se racoreasca si am turnat deasupra glazura, preparata dupa instructiunile de pe pachet.



Si gata :)
In poze prajitura e a` din dreapta; in stanga e bounty bars...

luni, 17 ianuarie 2011

Tort de ciocolată

Mai bine zis, tort fin de ciocolata, Gladys, fara blat; asa se numeste reteta, pe care am descoperit-o pe gustos. Am zis ca-i musai s-o incerc si iata ca i-a venit randul.



Pot spune ca sunt o gurmanda, imi place sa mananc de toate, am zeci de preferinte culinare, ma dau in vant dupa dulciuri, etc. Ei, tortul asta m-a dovedit :)) Nu am reusit sa consum decat o feliuta subtire, deoarece e un tort foarte concentrat; urmatoarea, dupa o luuunga pauza :)) Foarte bun la gust, fin, intr-adevar, dar foarte concentrat.

Iata si ingredientele pe care le-am folosit:
- 2 pachete de unt (peste 60% grasime),
- 1 ciocolata amaruie (peste 50% cacao),
- 1 esenta de rom, 1 esenta de vanilie (nu am pus chiar atat),
- 5 oua,
- 11 linguri zahar pudra,
- coaja rasa de la o portocala, amestecata cu 2 linguri zahar tos (eu am pus coaja de portocala, de la borcan, nu am folosit un fruct proaspat),
- 1 canita de cafea facuta la filtru, concentrata,
- 100g cacao (de aia am ramas fara cacao in casa!).
Optional: 1 cana nuci prajite si tocate, 1 cana visine. Eu, fara optional :)




Mai intai am pus de cafea. Doar era dimineata, trebuia sa ma trezesc :))
Am luat o canita de cafea (hai sa fie vreo 100 ml) si am turnat-o peste cacaua amestecata cu 6 linguri de zahar pudra. Eu am pus cca 80 de grame de cacao (tare multa am consumat la prajiturile de Craciun) si 2 lingurite de ness.



Toate astea le-am pus la fiert, cateva clocote, intr-o oala cu fund dublu. Am lasat pana compozitia s-a ingrosat ca o smantana.
Am dat la recit.



Am spumat untul. Separat am batut ouale cu 5 linguri de zahar, esentele si coaja de portocala (si un praf de sare) pana au devenit albicioase si si-au dublat volumul.
Am pus compozitia la bain marie, am adaugat ciocolata faramitata si crema de cacao. Am fiert pana s-a ingrosat, ca o budinca, si am lasat sa se raceasca si acest amestec.



In untul frecat spuma am adaugat lingura cu lingura compozitia de ciocolata...



... si am amestecat lent cu mixerul...



... pana amestecul a devenit spumos.



Optional, puteti adauga nuci, visine...
Am tapetat o cratita de 2 l cu folie, am turnat amestecul in ea si am dat la rece, peste noapte (minim 6 ore!). Am rasturnat pe un platou.
Ornati dupa preferinta.
Am avut ceva emotii, nu stiam cum se va comporta respectivul amestec, pana la urma a iesit totul ok. Si am ramas fara cacao :))

duminică, 16 ianuarie 2011

Tort cu căpşuni



Ok. Asta fu tortul nostru de Revelion. Sa va povestesc cate ceva despre `mnealui.
Am ramas fara cacao. Am uitat cu desavarsire, pana in momentul in care m-am apucat de blat; atunci mi-am amintit :)) Am rugat-o pe soacra-mea sa mearga la o vecina, sa imprumte niste cacao. Mi-am pregatit apoi ingredientele, oua, zahar, cacaua am amestecat-o cu faina... si spor la treaba! In timp ce blatul meu se rasfata la caldura, in cuptor, un miros delicat (la inceput) de scortisoara se raspandea in casa; delicat am spus? Hmm, da. Atat de zapacita am fost incat nu mi-am dat seama ca a mea cacao era de fapt scortisoara.
Of. Totusi nu a fost chiar un dezastru, mi s-a colorat si blatul, a fost si mancabil :))
Primul lucru trecut pe prima lista de cumparaturi a anului 2011 a fost cacaua!

Gata cu povestile. O sa va mai zic una, cand ajung la decoratiuni.

Blatul l-am facut din 4 oua, dupa metoda de aici. Ingredientele folosite: 4 oua, 120 g zahar, 110 g faina, 10 g cacao (era sa zic scortisoara), un praf de sare, arome. A, uitam, am pus in blat si niste bomboane de ciocolata, cu jeleu.



Rulada am facut-o tot din 4 oua: am batut spuma albusurile cu un praf de sare, am adaugat treptat zaharul, 4 linguri, si am mixat zdravan. Bat(z) statea bezeaua... Am adaugat galbenusurile frecate cu 2 linguri de ulei si, mai apoi, 4 linguri de faina, cernuta. Faina am incorporat-o treptat, amestecand cu lingura de lemn, de jos in sus, cu miscari usoare.
Am turnat compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am dat-o la cuptor, cam 20 de minute. Am scos-o pe un prosop umed, am rulat-o cu ajutorul acestuia; dupa cateva minute, am intins rulada, am uns foaia cu gem de coarne si am rulat iar.
Rece, am taiat-o felii, de 1 cm grosime.

Tot acum vine si cealalta poveste. Cu ciocolata de menaj, care, topita, in momentul in care am pus-o in poche, nu a vrut deloc sa se inteleaga cu mine; drept urmare, de unde imi propusesem sa fac niste decoratiuni fine din cioco, am facut ce am putut :)) Deci niste chestii cam grosolane, onor ciocolata parca mi se branzise, asa arata in poche... In fine, dupa ce am desenat pe hartia de copt diversi crocobauri, i-am dat la congelator, sa se intareasca.
Si iaca-ta-ma gata de actiune: blat copt, rulada pregatita, decoratiuni (vorba vine)... ce mai lipseste?
A, crema :)



Normal, m-am axat pe ce stiu ca-mi iese. Am amestecat 300 g capsuni pasate cu 400 g iaurt batut cu 100 g zahar. Peste acest amestec am turnat gelatina, 2 pliculete, in prealabil hidratata cu circa 100 ml apa si apoi fluidizata pe baie de aburi.
Compozitia de capsuni am lasat-o la rece cat am batut frisca, vreo 300 ml. Tura asta am folosit smantana de la vecina, foarte bun a iesit tortul.
Am ras si putina coaja de lime, pentru aroma.

Am asezat blatul pe platou, incins cu inelul formei detasabile, am tapetat peretii inelului cu felii de rulada, am turnat compozitia cu capsuni, am nivelat si am dat la rece (minim 3 ore).
Inainte de servire am aruncat deasupra ornamentele de cioco de menaj. Nu am pozat sectiunea, chiar nu stiu de ce.
Et voila!



P.S. La postarea asta scriu de vreo 6 ore :))

luni, 3 ianuarie 2011

Ouă umplute



Mie una imi plac foarte mult ouale umplute. Cu maioneza/fara maioneza, cu diverse umpluturi... Asa ca am pregatit si pentru masa de revelion o portie. De regula folosesc doua umpluturi, una cu pate de ficat, alta pe baza de peste.



Am folosit 11 oua, 1 cutie de pate de ficat, 1 conserva de peste, unt, zeama de lamaie, mustar, maioneza.
Pentru umplutura cu pate am mixat galbenusurile a 5 oua cu pateul de ficat, 2 lingurite de mustar si cca 50 g unt moale.
La conserva de peste (scurs) am adaugat galbenusurile a 6 oua, 1 lingura de maioneza, zeama de lamaie, putin piper macinat si 1 lingura de unt. Am mixat bine.

Am umplut ouale folosind seringa pentru ornat si le-am ornat cu putina maioneza.
Si gata :)



duminică, 2 ianuarie 2011

Steluţe umplute cu pastă de peşte



Ceva foarte simplu de preparat; am tinut neaparat sa le strecor in meniul de revelion, poate si pentru ca sunt fan infocat al foietajului :)
Am folosit 1 pachet de aluat pe care l-am decongelat, am decupat stelute cu forma de fursecuri, stelute pe care mai apoi le-am copt in tava neunsa, cca 12 minute. Dupa ce s-au racit le-am perforat cu lama cutitului.
Pentru pasta de peste am mixat cca 50 g unt moale, 1 conserva de peste (am scurs pestele), zeama de lamaie, putin maghiran. Am mixat pana s-a alifiat compozitia. Mai adaugati unt daca doriti.
Pasta am strecurat-o intr-o seringa pentru ornat dupa care am umplut stelutele. Le-am pastrat la rece, pana in momentul servirii.

Meniu de Revelion

Scurt si la obiect :)

Stelute din foietaj, umplute cu pasta de peste



Oua umplute



Salata de pui cu telina



Ficatei imbracati in jambon



Friptura (asta e facuta de sotul meu)



Tort, cu capsuni



Aaaa, cam multa ciocoata am pus deasupra...



Salata de fructe, spuma de capsuni



Voi reveni cu retete.
O duminica frumoasa va doresc!

sâmbătă, 1 ianuarie 2011