duminică, 22 mai 2011

Prăjitură cu iaurt și fulgi de cocos by Laura Sava


Pe blogul Laurei Sava am gasit aceasta prajiturica rapida, delicioasa. M-a atras din prima clipa de cand am descoperit-o, am si notat-o in caietul meu cu retete. Ba chiar m-am si prezentat la market, pentru gris si iaurt.


Ingrediente:
Blat: 125 g unt,
500 g iaurt,
4 oua,
250 g zahar,
vanilie, 500 g gris,
1 praf de copt.
Sirop: 200 ml apa, 100 g zahar, zeama de la o lamaie.

Am frecat untul moale cu zaharul, apoi am adaugat, unul cate unul, cele 4 oua. Am adaugat iaurtul, apoi grisul amestecat cu praful de copt, am pus si vanilia (si vreo doua linguri de faina, asa mi-a venit pe moment).
Compozitia am turnat-o in tava tapetata cu hartie de copt si am introdus-o in cuptorul preincalzit, pentru cca. 30 minute la 175 grade.
Ingredientele pentru sirop le-am fiert 5 minute; am turnat siropul pe prajitura inca fierbinte.
Am portionat-o inainte de servire si am presarat-o cu fulgi de cocos.


Multumesc, Laura!!

duminică, 15 mai 2011

Chec cu ciuperci


Iata un chec aperitiv foarte bun, a carui reteta o am de la o vecina.

Ingrediente: 300 g ciuperci (eu am pus un pic mai mult),
3 cepe,
200 g cascaval,
3 linguri faina,
3 oua,
condimente, dupa preferinta.
Puteti folosi ciuperci proaspete sau conservate. Eu am folosit proaspete. Le-am taiat marunt si nu prea :) Asa, cat sa se simta.

Cascavalul, dat pe razatoare, l-am amestecat bine cu faina (cele 3 linguri).


Am separat cele 3 oua. Galbenusurile le-am batut cu furculita; puneti ce condimente doriti. Eu am pus doar putina sare.


Albusurile le-am batut spuma.


Ceapa, tocata marunt am calit-o usor in ulei; peste, am adaugat ciupercile si le-am mai calit un pic impreuna. Am luat tigaia de pe foc si am lasat sa se raceasca compozitia. (cat se racoreste compozitia pregatit cascavalul, ouale...). A, puteti pune si niste marar tocat.


Am adaugat peste ciupercile racorite cascavalul, apoi galbenusurile, am amestecat usor, iar la urma am incorporat si spuma de albus, usor, cu lingura de lemn, amestecand cu grija (cam ca la un blat de tort).


Am turnat amestecul in tava tapetata cu hartie de copt si am introdus-o in cuptor; am lasat sa se coaca pana s-a rumenit usor deasupra, cred ca vreo 45 de minute.

Voila. Taiat cald; de unde rabdare?


Aici, cateva felii de chec pe un platou cu diverse...


Concluzia? Delicios!

sâmbătă, 14 mai 2011

Salată cu ton și cartofi


O alta reteta din Practic in bucatarie. Destul de interesanta, mai ales datorita modului de prezentare.
Recunosc ca nu am acordat suficienta atentie finisajelor, detaliilor, dar produsul final a fost bun la gust.


Ingrediente: 1 kg cartofi,
250 g ton in ulei (eu am cumparat direct ton maruntit, in reteta originala scria "ton bucati"),
1 lamaie,
50 g masline (umplute cu ardei, eu am folosit simple),
3 oua,
1/2 ceapa rosie,
2 linguri smantana (sau maioneza),
1 legatura patrunjel,
sare, piper.

Am fiert mai intai ouale; cartofii curatati si taiati cubulete, i-am fiert ca pentru piure, in apa usor sarata. I-am scurs si i-am zdrobit. Pasta de cartofi am mixat-o impreuna cu patrunjelul tocat, sare, piper si zeama de la o jumatate de lamaie.


Tonul, scurs de ulei, l-am amestecat cu ceapa rosie, tocata marunt, cu zeama de la cealalta jumatate de lamaie, smantana, sare, piper (dupa gust).


Am tapetat un vas jena cu folie de plastic, apoi cu 3/4 din pasta de cartofi.
Am intins jumatata din cantitatea de ton, apoi am pus maslinele si ouale decojite si taiate felii.



Am acoperit cu pasta de peste ramasa si cu un strat de pasta de cartfoi.
Am dat la rece (se tine minim o ora la frigider).


Am rasturnat salata pe un platou si am indepartat folia.
Decorati dupa preferinta.
Daca doriti folositi mai putina zeama de lamaie.

marți, 10 mai 2011

Ninsoare de mai


Daa, a nins :)
Merii sunt plini de floare, alba, delicata, suava; emana multa prospetime, si o mireasma... pe care nu o pot descrie in cuvinte.

Va las sa va delectati cu cateva instantanee, fresh :)

O zi frumoasa!








luni, 9 mai 2011

Ouă ”Primavera”


Am experimentat o noua umplutura pentru oua, si anume, m-am inspirat din Practic in bucatarie; rezultatul? Chiar interesant.

Am fiert mai multe oua, dar pentru aceasta reteta am folosit doar 8.
Am ras 3 ridichi, am tocat 2 cepe verzi, am ras 50 g cascaval; toate acestea le-am amestecat cu galbenusurile sfaramate cu furculita. Am pus sare si piper dupa gust. Am pus si 2 linguri de smantana, asa, la inspiratie.
Ar fi trebuit sa adaug in compozitie si niste marar tocat.
Am umplut albusurile cu pasta de galbenus.
Scurt si la obiect :)

joi, 5 mai 2011