duminică, 20 mai 2012

Plăcintă cu urdă și lobodă roșie

DSC04450

De la inceput precizez ca nu consum urda, nici macar accidental :) Ieri, in schimb, m-am hotarat sa-i dau o sansa unui bot de branza, primit de la cineva. Hmm, loboda... intr-o ciorbita primavaratica, din cand in cand, merge ;) M-am gandit sa coc o placinta, in ideea ca, oricum (macar...) soacra mea va fi fericita, ei ii plac combinatiile de genul asta. Ce sa zic, am cam nimerit-o!!

Ingrediente: Aluat: 500 g faina,
250-300 ml apa calduta/lapte (eu am folosit jumatate apa, jumatate lapte);
drojdie proaspata, o bucata cam cat o nuca,
3-4 linguri ulei,
1 lingura zahar, 1 lingurita sare.

Umplutura: 500 g loboda rosie,
200 g urda (eu am pus fix 189 g :D)
1 ceapa,
3 fire ceapa verde,
2 fire usturoi verde,
o mana buna de marar si patrunjel verde, verde,
2 linguri smantana,
2 oua, plus unul pentru uns.

  DSC04449

Cernem faina intr-un vas, facem o gropita in mijloc in punem drojdia, presaram zaharul peste ea si turnam lichidul caldut; amestecam usor; dupa cateva minute incepem sa omogenizam ingredientele si ne punem pe framantat. Adaugam si sarea, framantam pana se desprinde aluatul de degete. Incorporam si uleiul, mai framantam putin. Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam la dospit, cca o ora. Calim usor intr-o tigaie,
ceapa si usturoiul tocate.


 DSC04423
Loboda, aleasa si bine spalata, o oparim intr-un vas in care clocoteste apa; scurgem bine si o tocam, lejer, cu cutitul. Adaugam loboda si verdeturile tocate in tigaie, peste ceapa si usturoi si mai calim cateva minute. Punem sare si piper, dupa gustul fiecaruia. Intr-un bol batem cele doua oua, adaugam smantana, urda (pe care o zdrobim cu furculita), omogenizam. Potrivim gustul de sare si piper. Compozitia e cremoasa, untoasa.

  DSC04421

Adaugam compozitia cu branza peste verzaciunile din tigaie si omogenizam.

  DSC04426

Pana acum... miroase bine. Impartim coca in doua, o parte sa fie ceva mai mare decat cealalta. Intindem o foaie de aluat si tapetam o tava cu aceasta. Eu am folosit o forma de tarta, captusita cu hartie de copt. Am avut grija sa acopar cu aluat si marginile formei. Repartizam umplutura si acoperim cu o noua foaie de aluat.

  DSC04429

Ungem cu ou batut placinta si o coacem, 10 minute la foc mare si 25-30 de minute la foc mediu. O scoatem cu grija, pensulam usor cu putina apa stratul de deasupra si acoperim cu un prosop. Portionam, papam.

 DSC04448

Avem o soacra fericita :)


14 comentarii:

  1. Arata foarte bine!Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Looks good and the crust look fluffy and nice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu urda n-am s-o incerc ca nu mancam, dar o sa pun alta branza si retin reteta.
    T epup si-ti doresc seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  4. O combinatie interesanta.Mie imi place tare mult urda.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Una verdadera delicia Alejandrina muy rica combinación me encanta..hace tiempo no nos visitábamos espero sigamos en contacto,abrazos y abrazos.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Haplea, merci! O saptamana frumoasa!
    @ What`s baking, thanks a lot!
    @ Micule, nici eu nu-s cu urda, totusi, am ramas placut surprinsa. Cred ca iese tare buna si cu alt tip de branza.
    @ Multumesc, Medi!
    @ Gracias, Rosita, muchas gracias. Mantenerse en contacto.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi place cum arata, imi place si combinatia. Felicitari Alexandrina!

    RăspundețiȘtergere
  8. Tare bine arata! Cred ca soacra a fost foarte incantata.. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. si pe mine m-ai cucerit cu reteta :D
    f bine arata

    RăspundețiȘtergere
  10. chiar ma intrebam zilele astea cum as mai putea gati loboda. Ca-n afara de cruda-n salate si fiarta in ciorba nu prea folosim.
    F interesanta reteta ta. Si ca-n reclama cu Visa: O soacra fericita, priceless!

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu o consum destul de rarutz , dar placinta ta sigur a fost delicioasa!!

    RăspundețiȘtergere