luni, 31 decembrie 2012

La mulţi ani, 2013!

Fie ca Anul Nou ce se apropie cu pasi repezi sa va aduca doar bucurii, sanatate, liniste sufleteasca, vise implinite si realizari frumoase pe toate planurile! La multi ani!

sâmbătă, 29 decembrie 2012

Pate de ficat

DSC05904 Dupa metoda soacra-mii :) Am folosit 600 g ficat de porc si 600 g ficat de pui (da, stiu, pare cam mult, dar asa suntem noi, mai mancaciosi :D); 1,5 pachet de unt, 10 oua; sare, piper. DSC05906 Ficatul, bine spalat (chiar tinut in apa rece vreo doua ore), l-am fiert: mai intai am pus la fiert ficatul de porc si mai apoi am adaugat pe cel de pui, care fierbe mai repede (culegem spuma formata in timpul fierberii!). L-am incercat cu furculita, sa vad daca e patruns. Cand a fost gata l-am scurs si l-am presarat cu sare. Am fiert ouale, le-am racit, le-am curatat; am scos galbenusurile. Am trecut prin robot mai intai ficatul de porc (soacra-mea zice ca ficatul trebuie lucrat repejor, cald); am adaugat ficatul de pui, galbenusurile, untul (nu toata cantitatea dintr-o data - puneti cam 2/3 si mai adaugati mai apoi, daca nu vi se pare suficient de cremos). Desigur, sare si piper dupa gust ;) P.S. Noi am lucrat in echipa la acest pate :) DSC05911 Pentru prezentare am folosit albusurile de ou, putina boia dulce, masline si ceapa rosie. DSC05912 Et voila! DSC05920

vineri, 28 decembrie 2012

Tort cu mascarpone şi turtă dulce

DSC05815

Craciunul din acest an a avut parfum de turta dulce :) Mi s-a parut interesanta reteta si mi-am propus sa o incerc. Nu mi-a parut rau.

Ingrediente: 1 blat de tort (home made sau din comert - eu am facut un blat din 5 oua), sau foi de prajitura din comert,

250 g mascarpone,

100 g turta dulce,

200 ml frisca lichida,

100 g iaurt,

1 lamaie,

50 g zahar,

100 g ciocolata de menaj (eu am topit niste omuleti de ciocolata),

20 g unt.

DSC05891

Mai intai am copt un blat de tort: am mixat 5 oua cu 150 g zahar cca 20 de minute, impreuna cu un praf de sare, dupa care in spuma de ou obtinuta am incorporat 130 g faina cernuta si 20 g cacao, treptat, amestecand cu o lingura de lemn, cu miscari usoare, largi, de jos in sus. Blatul l-am copt la 170 de garde, cca 30 de minute (pentru siguranta faceti testul scobitorii). L-am scos apoi la racorit pe un gratar.

Intr-un vas am amestecat iaurtul cu mascarpone, zeama de lamaie si zahar (nu am pus chiar toata zeama de la o lamaie), pana am obtinut o crema omogena.

Turta dulce am taiat-o bucatele mici, dupa care am amestecat-o cu crema mascarpone.

DSC05799

Am incorporat mai apoi si frisca lichida, batuta.

DSC05802

Am amestecat usor.

DSC05803 DSC05813

Pentru topping am topit untul intr-o craticioara, la baine marie, am adaugat si ciocolata (rasa) si am amestecat pana s-a topit aceasta din urma.

Blatul l-am taiat in trei.

DSC05812

Eu am ales sa-l insiropez (am folosit niste cappuccino).

Am montat tortul pe un platou: felie de blat, 1/3 din crema, felie de blat, 1/3 din crema, felie de blat; am imbracat tortul cu restul de crema si am decorat cu bucatele de turta dulce. Peste tort am turnat toppingul de ciocolata.

DSC05878

DSC05881

DSC05889

miercuri, 26 decembrie 2012

Snickers

Pentru Craciun, printre altele am pregatit o prajiturica tare buna, cu care mi-am intampinat colindatorii, prajitura ce se regaseste pe multe site-uri culinare, si anume Snickers. (Ultima oara am dat peste aceasta reteta pe blogul Adrianei, dar o stiu stiu si de pe blogul Laurei Sava).

  DSC05787

Ingrediente: Pentru foi folosim: 8 albusuri, 300 g zahar, 400 g nuca macinata (eu am lasat-o bucati mai maricele), 4 linguri faina, 3-4 linguri cacao, un praf de sare, 1 lingurita praf de copt. Crema: 8 galbenusuri (pe alte bloguri o sa gasiti 8 galbenusuri + 1 ou intreg, eu nu l-am mai pus, mi-au ramas in casa fix 8 oua :D), 200 g zahar, 100 g ciocolata rasa, 3 linguri cacao, 4 linguri lapte, 1 pachet de unt (eu am folosit 220 de grame de unt).

  DSC05795

Intai ne ocupam de foi. Batem spuma albusurile, cu un praf de sare, adaugam si zaharul, treptat. In bezeaua rezultata incorporam ingredientele uscate, amestecate in prealabil: nuca, faina, cacaua si praful ce copt.

 DSC05761

Amestecam cu grija, adaugand cate o lingura din mixul de ingrediente uscate; compozitia rezultata o repartizam in trei boluri identice ca marime.

 DSC05762

Coacem trei foi, aproximativ 15 minute la 170 de grade. Eu am folosit o tava tapetata cu hartie de copt, iar foile le-am intins usor cu lingura. Crema o preparam la bain marie, intr-o craticioara in care amestecam galbenusurile (puneti si oul acela intreg, da?) cu zaharul, laptele si cacaua. Eu am stat cca 20 de minute langa aragaz, amestecand continuu. Adaugam si ciocolata rasa si mai lasam putin la bain marie craticioara, pana se ingroasa crema.

 DSC05770

Lasam la racorit cca 8 minute, dupa care adaugam si untul.

 DSC05777

Amestecam si lasam la racit inca 10 minute, dupa care impartim crema in trei boluri, cum am procedat si la foi. Asamblam prajitura intr-o tava tapetata cu folie, asa: foaie, 1/3 din crema, foaie, 1/3 din crema, foaie si iar crema. Nivelam cu lama cutitului si dam prajitura la frigider pana a doua zi, cand o portionam.

 DSC05798

Extrem de delicioasa!

DSC05791

marți, 18 decembrie 2012

Se apropie Crăciunul :)

La noi e cam asa:
De fapt asa era saptamana trecuta, acum e si mai si... Asa ca, vrem, nu vrem, iesim la lopata, zilnic. Nu am facut mai nimic in casa, nici macar n-am incropit liste de ingrediente, meniuri... Va las link catre selectia pentru Craciun/Revelion, pe care am realizat-o anul trecut: click aici!