marți, 23 iulie 2013

Prăjitură cu două blaturi

DSC06201

Eu nu prea am stiut cum s-o denumesc... Reteta o am de la o colega; fara titlu :)

DSC06209

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Blat galben: 4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri faina;

Blat cu nuca: 7 albusuri,

7 linguri zahar,

1 cana nuca tocata

1 cana rahat taiat cubulete,

1 cana de visine (visine conservate pentru iarna, scurse bine)

3/4 cana faina;

Crema: 7 galbenusuri

7 linguri zahar (puteti sa mai "taiati" din zahar, daca doriti),

1 pachet budinca de vanilie,

450 ml lapte,

1 pachet unt

Batem bine cele 4 oua cu zaharul, cu un praf de sare si putina esenta de vanilie, pana se albesc si isi maresc volumul; incorporam treptat si faina, amestecand usor cu lingura de lemn, de jos in sus.

Impartim in doua compozitia si coacem doua blaturi, la 180 de grade, in cuptorul preincalzit. Facem testul scobitorii pentru a vedea cand sunt coapte blaturile. Eu am facut un singur blat :)

Separat batem spuma cele 7 albusuri cu un praf de sare; punem pe rand si zaharul si mixam bine, pana obtinem o bezea lucioasa. Adaugam pe rand, nuca tocata...

DSC06181

... rahatul si visinele...

DSC06182

DSC06184

... si apoi faina. Amestecam usor si turnam in tava tapetata cu hartie de copt.

DSC06185

Nivelam si coacem tot la 180 de grade, pana incepe a se auri bezeaua; facem si o proba cu scobitoarea, pentru a vedea daca blatul e copt.

Cat avem blaturile in cuptor, ne apucam de crema.

Mixam galbenusurile cu cele 7 (sau 6...) linguri de zahar.

DSC06180

Incorporam si praful de budinca si laptele, amestecam cu un tel in forma de para si fierbem crema la bain marie pana se ingroasa. Luam vasul de pe foc in acest moment, lasam sa se racoreasca crema si o amestecam cu un pachet de unt. (Ori incorporati, lingura cu lingura, crema racita in untul frecat spuma).

DSC06189

Montam prajitura: blat galben, 1/2 crema, blat cu nuca, 1/2 crema, blat galben. Glazuram ori pudram cu zahar... Eu am procedat asa: blat galben, 1/2 crema, blat cu nuca, 1/2 crema, nuca de cocos :)

DSC06192

O portionam, cel mai bine dupa ce o tinem un pic la frigider, si o consumam.

DSC06203

DSC06207

DSC06208

9 comentarii:

  1. Ce bun si cremos tortuletul... O feliuta si pentru mine, te rog !

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna rau .Multumesc ptr reteta .Arata intr-un mare fel.Am trecut-o la favorite .
    Diana.

    RăspundețiȘtergere
  3. Atragatoare prajitura asta, ...un pic cremoasa, hai ca mi-ai facut pofta!

    RăspundețiȘtergere
  4. exceptionala! trebuie neaparat incercata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuie s-o testez neaparat , dar pana atunci iau o felie de la tine , ce zici ? Ms frumos , buna rau de tot .

    RăspundețiȘtergere
  6. Seamana cu Rumba doar ca-i lipsesc foile de napolitana ;-) Buna rau! ;-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata extraordinar de bine...abia astept sa o pot incerca.

    RăspundețiȘtergere