joi, 29 august 2013

Tort cu cremă de brânză și jeleu de zmeură

DSC07689

Special pentru Diana si provocarea lunii august "Dulce Romanie". O reteta cu arome de vara, de vacanta; vacanta e pe sfarsite, dar inca simt in nari parfumul zmeurei delicate, culeasa cu sacrificii (a se citi zgarieturi :D).

DSC07695

Pot sa va spun ca am savurat un tort delicios, racoros; yum!

Ingrediente: Blat: 4 oua,

120 g zahar,

100 g faina,

20 g cacao,

esenta de vanilie, un praf de sare.

Crema: 1 cutie (150 g) crema de branza, "Ceva Fin Cremos cu smantana",

4-5 linguri zahar,

200 ml frisca

1 plic gelatina,

100 g zmeura

Jeleu: 200 g zmeura,

4 linguri zahar

DSC07686

Pentru blat mixam bine ouale cu zaharul, esenta de vanilie si un praf de sare, cca 20 de minute. Incorporam usor, in trei transe, faina cernuta impreuna cu cacaua, amestecand cu o lingura de lemn, de jos in sus. Turnam compozitia intr-o forma de tort detasabila, tapetata cu hartie de copt si coacem blatul la 180 de grade, in cuptorul preincalzit, cca 30 de minute, sau pana trece testul scobitorii.

Lasam blatul la racit pe un gratar pentru prajituri. Cand s-a racit il asezam pe un platou, asezam in jurul lui inelul formei detasabile in care am copt blatul; daca doriti il puteti insiropa, eu asa am facut. Am folosit putina zeama de compot.

Hidratam gelatina, 10 minute, in apa rece (punem apa peste gelatina cat s-o acopere), dupa care o topim pe bain marie si o lasam la racit doua minute. Amestecam crema de branza cu zaharul, mixam frisca; incorporam gelatina in crema de branza si apoi frisca, amestecam cu grija. Incorporam, tot cu grija, zmeura. Turnam crema peste blat, nivelam usor, presaram deasupra niste zmeura si dam la rece, cca 3 ore.

Fierbem 200 g zmeura cu 4 linguri de zahar. Dam cateva clocote, cat sa se inchege putin siropul format. Punem zmeura intr-o sita si separam pulpa si sucul de samburei; turnam jeleul racorit peste tort si mai dam putin la rece. Dupa cum se vede jeleul nu s-a intarit ca cel cumparat din comert, dar, in cazul meu, tocmai asta era ideea :)

DSC07693

Desigur, inainte de a servi tortul, inlaturam inelul detasabil :D

DSC07688

DSC07694

luni, 26 august 2013

Salată de roșii

DSC08567

In week-end am muncit un pic si am reorganizat blogul: cred ca se ajunge mai usor la retetele mele :) Sper sa fie pe placul vostru ce am mesterit zilele astea. Deoarece am stat mult cu ochii pe monitor, fac o pauza de blogger azi si va las o reteta simpla. Fara multe alte cuvinte: favorita mea :)

In plus, sunt norocoasa, in sensul ca toate ingredientele pentru aceasta salata provin din gradina proprie.

Pentru o salata delicioasa am folosit cateva rosii (yum!),

1 ceapa (alba/rosie, cum se nimereste),

o mana buna de patrunjel,

cateva frunze de busuioc,

sare, piper,

putin ulei,

zeama de lamaie (dupa gust).

DSC08561

Modul de pregatire este extrem de simplu (seamana cu (re)descoperirea mersului pe jos :D): feliem rosiile, taiem ceapa julienne, taiem patrunjelul si busuiocul, le amestecam cu grija, asezonam cu sare si piper, dupa gust, stropim cu putin ulei (eu pun si un pic de zeama de lamaie, ca-mi place). Si... gata.

DSC08565

Asta asa, ca sa vedeti de unde iau rosiile :)

P.S. Nu o uitati pe Diana si a ei provocare "Dulce Romanie".

duminică, 25 august 2013

Torturi
DSC06479
Blat de post cu Coca Cola
Blat de tort by Laura Adamache
Blat de tort cu nuci
Șarlotă cu zmeură și ciocolată
Tort ”fiert”
Tort Amandina
Tort ”Catifea roșie” cu căpșuni
Tort cremos cu mere și frișcă
Tort cu ananas
Tort cu blat din albuș
Tort cu brânză și căpșuni
Tort cu brânză și căpșuni reloaded
Tort cu caise
Tort cu ciocolată
Tort cu ciocolată, vișine, nucă, frișcă...
Tort cu cremă de brânză şi jeleu de zmeură
Tort cu cremă de brânză şi piersici
Tort cu cremă de iaurt
Tort cu cremă de iaurt şi ness
Tort cu cremă de lapte condensat
Tort cu cremă de ness
Tort cu căpșuni
Tort cu două blaturi
Tort cu dulceață de căpșuni
Tort cu iaurt și piersici
Tort cu mascarpone și turtă dulce
Tort cu mascarpone şi zmeură
Tort cu ricotta şi mousse de fructe de pădure
Tort cu mousse de piersici
Tort cu mousse de vișine
Tort cu mousse de zmeură
Tort cu nuci
Tort cu nuci, fără făină
Tort cu piersici și căpșuni
Tort cu piersici și căpșuni II
Tort cu rodii și smântână
Tort cu trei tipuri de mousse
Tort cu vișine și iaurt
Tort cu zmeură și vișine și blat cu nuci
Tort de ciocolată
Tort de mere
Tort de portocale
Tort de înghețată cu vișine și ciocolată
Tort de sărbatori
Tort diplomat
Tort egiptean by Amalia
Tort de șampanie
”Ziua bărbatului”
Tort Kodrit Kadir by Sabina
Tort rapid cu căpșuni
Tort rapid cu zmeură
Prăjituri
DSC05791
”Valentine”
Bloomin brilliant brownies by Jamie Oliver
Chec cu cacao și smântână
Chec din albușuri
Cheesecake
Cheesecake cu fructe de pădure
Chinezoaica
Clafoutis cu prune
Clafoutis cu vișine by Alison
Floare de cais
Lemon bars
Lemon drizzle cake
Negresă
New York cheesecake
Pandișpan aromat cu glazură de lămâie
Pavlova
Prăjitură ”Noapte de iarnă”
Prăjiturele pentru Crăciun
Prăjituri pentru Crăciun
Prăjitură ”moldovenească” cu nucă și vișine
Prăjitură cu cacao
Prăjitură cu ciocolată
Prăjitură cu ciocolată și piersici
Prăjitură cu cremă de nucă și lămâie
Prăjitură cu cremă de vanilie
Prăjitură cu două blaturi
Prăjitură cu foi și cremă cu cacao
Prăjitură cu iaurt și fulgi de cocos by Laura Sava
Prăjitură cu mac și nucă de cocos
Prăjitură cu mere
Prăjitură cu mere by Lili
Prăjitură cu mere și nuci
Prăjitură cu ness
Prăjitură cu nucă de cocos și bezea de cacao
Prăjitură cu nuci
Prăjitură cu pepene galben
Prăjitură cu prune și cacao
Prăjitură cu prune și struguri
Prăjitură cu smochine
Prăjitură cu vișine și iaurt
Prăjitură cu vișine și cireșe
Prăjitură ”deșteaptă” cu ciocolată
Prăjitură marmorată cu cireșe
Prăjitură Rafaello
Prăjitură Raffaello by Bucataresele vesele
Prăjitură rapidă
Prăjitură ”Mimoza”
Prăjitură... cu de toate
Prăjitură Snickers
Ruladă cu banane
Ruladă cu banane (buturugă)
Ruladă cu cremă de cacao
Ruladă cu cremă de căpșuni
Răsturnată cu pere
”Sandwich Victoria”
Snickers
Tarte (dulci sau sărate)

DSC02758

Tartă Tatin
Tartă cu ananas și nuci
Tartă cu mascarpone și afine
Tartă cu prune și bezea













Tartă cu brânză şi ciuperci
Tartă cu foietaj, jambon si brânză
Tartă cu șuncă și ardei gras
Supe, ciorbe

Ciorbă de perișoare

Supă cremă de mazăre
Prăjituri de post
DSC03713
Chec plin de cacao
Cornulețe cu gem
Negresă de post
Negresă de post, cu vișine
Negresă glazurată, de post
Prăjitură cu cacao și zmeură
Prăjitură cu foi cu suc de roșii
Prăjitură cu stafide și scorțișoară
Prăjitură de post cu foi
Prăjitură de post, cu mere
Prăjitură de post cu morcovi şi mere
Ruladă cu banane
Răsturnată de post, cu mere
Tort cremos cu mere și frișcă
Tort cu cremă de ciocolată, de post
Tort de Florii
Tort de post
Tort de post cu zmeură
Tort de post, cu cremă de cafea
Salate
DSC03695
Salată a la russe
Salată caldă cu năut şi spanac
Salată cu cuscus by Mitinita
Salată cu pește afumat
Salată cu pui, rodii și ananas
Salată cu sardine și roșii
Salată cu soia
Salată cu spanac și ciuperci
Salată cu ton
Salată cu ton și cartofi
Salată cu ton şi năut
Salată cu țelină și piept de pui
Salată cu ”miez de lapte”
Salată cu spanac, cherry si tofu
Salată de cartofi
Salată de leurdă
Salată de leurdă, cu ouă
Salată de ouă
Salată de roșii
Salată în straturi
Salată Mazurka
Salată rapidă de cartofi
Salată cu roşii
Pâine și alte aluaturi

DSC04438

Aluat foetat ultrarapid

Chifle

Chifle cu lapte bătut

Focaccia cu ceapă și măsline by Mimmi

Melcișori de pizza

Plăcintă cu urdă și lobodă roșie

Pâinici cu praf de copt

Tartă cu șuncă și ardei gras

Mic dejun
DSC04930

Ochiuri pe roșii
Omletă cu cozi de ceapă
Pancakes cu ciuperci
Pancakes cu porumb şi pătrunjel
Tartine calde cu brânză
Mâncăruri tradiționale

Mâncare rece

”Pături” a la Dinu Iancu Sălăjanu
Mâncăruri cu carne de pui
DSC05585
Burger de pui
Chifteluțe cu carne de pui
Frigărui
Mazăre cu carne de pui
Piept de pui cu ciuperci
Pizza cu piept de pui
Rasol de pui cu hrean și smântână
Ruladă de pui cu cârnaţi de casă
Șnițel ”tocat”
Mancaruri cu carne

DSC03537

Plăcintă cu carne

Spaghete cu chifteluțe

Ruladă de porc

Rulouri de porc

Mâncare rece
Mancaruri de post
DSC03682
Baghetă cu măr, țelină și hrean
Chiftele de soia
Drob de soia
Drob de soia și ciuperci
Falafel
Guacamole
Meniu de post
Meniu de post 1
Meniu de post 2
Paste cu roșii și busuioc
Pastă de linte
Rețete pentru Florii
Meniu de Florii
Salată a la russe
Salată cu ciuperci și rodie
Salată cu soia
Salată cu spanac, tofu şi cherry
Salată de cartofi
Salată de leurdă
Salată rapidă de cartofi
Sfeclă coaptă cu sos scordolea
Tartă de post cu legume

Pește

DSC04205

Somon în crustă de mac

Mancaruri cu legume
DSC02610
"Musaca de legume"
"Musaca" de vinete
Baghetă cu măr, țelină și hrean
Chec aperitiv cu mazăre
Chifteluțe de legume
Ciuperci umplute, la cuptor
Drob de ciuperci
Pancakes cu ciuperci
Paste cu ciuperci și pesto de pătrunjel
Piure reciclat
Pizza cu vinete
Rulouri de vinete cu sos grecesc de rosii
Salată a la russe
Sfeclă coaptă, cu sos scordolea
Sufleu cu ciuperci
Tortilla

vineri, 23 august 2013

Salată cu sardine și roșii

DSC08419
Adaptare dupa reteta bucatarului maniac.
August: fierbinte, uscat si prea scurt :) Se termina vacanta, prea repede spun eu. Si pentru ca veni vorba de vacanta, tema provocarii din acesta luna este "Arome de vacanta, arome de vara", iar ingredientul propus este rosia. Pai, normal, m-am conformat, cum s-o refuz pe Diana,gazda acestei provocari? Asa ca, mi-am suflecat manecile, am cules rosii, le-am transformat in salate, ba chiar am pregatit si ceva cu arome de vara si vacanta... Despre asta... intr-o alta postare.
Azi, doar salata.
DSC08421
Va spuneam ca am cules rosii: am avut ceva noroc cu recolta de anul acesta, mai ales ca am in plan si niste suc de rosii delicios :) Iata, o mica parte din ceea ce am cules:
DSC08632
M-a atras varianta bucatarului maniac, dar am umblat pe la ingrediente... Am folosit:
250 g rosii cherry,
1 ceapa,
1 conserva de sardine,
1 mana de patrunjel,
1 dovlecel/zucchini,
4-5 catei de usturoi,
patrunjel (iar :P),
ulei, zeama de lamaie, sare...
DSC08428
Taiem ceapa julienne si rosiile jumatati/sferturi (asta dupa cum aveti chef). Taiem si patrunjelul (eu am folosit si cateva frunze de busuioc). Adaugam peste legume sardinele, stropim cu putin ulei, potrivim gustul de sare si piper.
DSC08424
Eu am servit salata cu zucchini: am feliat dovlecelul si l-am presarat cu putina sare; am asezat feliile de dovlecel intr-o tigaie grill unsa cu ulei, incinsa. Le-am lasat pe o parte si pe cealalta, sa se patrunda, dar nu le-am rumenit prea tare. Separat am pisat usturoiul si l-am frecat cu putin ulei, putina zeama de lamaie; am pus si niste patrunjel tocat. Cu sosul acesta am stropit feliile de zucchini.
DSC08423 A fost delicioasa salata, mi-a placut foarte, foarte mult. Sper sa-i placa si Dianei ;) DSC08430

Chec cu cacao și smântână

DSC07299

Ingrediente: 3 oua,

200 g zahar,

1 cana (250 ml) cu smantana,

4/5 linguri nuca macinata,

2 linguri cacao,

1 plic praf de copt,

cca 300 g faina.

DSC07301

Scurt si la obiect: Mixam bine ouale cu zaharul (si un praf de sare), incorporam (tot cu ajutorul mixerului) smantana, apoi nuca, cacaua si faina cernuta impreuna cu praful de copt. Compozitia obtinuta o transferam intr-o tava de chec, tapetata cu hartie de copt.

DSC07302

Coacem la 180 de grade, in cuptorul preincalzit, pana scobitoarea inserata in mijlocul checuletului iese curata.

DSC07305

Pudram (sau nu) cu zahar pudra.

DSC07307

duminică, 18 august 2013

Fursecuri cu nuci

DSC07544

Tot pentru Sunday lunch, proiectul Dianei, am pregatit o portie de fursecuri delicioase. Yum!

Ingrediente: 200 g miez de nuca,

200 g unt,

100 g zahăr pudră,

300 g făină,

3 ouă,

2 pachețele de zahăr vanilat,

50 g ciocolată de menaj,

1 praf de sare.

DSC07547

Mod de preparare: Măcinăm 150 g nucă. Punem la fiert untul, zahărul și zaharul vanilat, la foc mic (eu folosesc o oală cu fund dublu) și amestecăm până compoziția devine omogenă. Când compoziția devine moale, oprim focul, adăugăm praful de sare și amestecăm rapid.

Adăugăm pe rând si ouăle, amestecăm, după care încorporăm făina și nuca măcinată. Amestecăm până obținem un aluat omogen.

DSC07540

Formăm fursecuri cu poșul, în tava neunsă. Punem pe fiecare fursec o bucățică de ciocolată și un miez de nucă.

Coacem (în partea de sus a cuptorului) timp de 15 minute, la 180-200 de grade.

DSC07550

DSC07551

Înghețată de vișine 2

Nu cu mult timp in urma am primit o invitatie de la Diana: asa am ajuns sa povestesc cate ceva despre duminicile mele, in cadrul proiectului Dianei, intitulat Sunday lunch. Multumesc Dianei pentru invitatie, mi-a facut placere!

DSC07494

Ingrediente: 300 g vișine,

150 g zahăr (mai mult/mai puțin, după gustul fiecăruia),

1 găletușă de smântână, de 900 g, 15%, Napolact am folosit eu.

DSC07495

Blenduim vișinele, le presărăm cu zahăr și le punem la fiert. Lăsăm să fiarbă, câteva clocote, până se topește zahărul. Lăsăm la răcorit.

DSC07480

Amestecăm apoi piureul de vișine cu smântâna.

DSC07477

Amestecul cremos obținut îl dăm la congelator, câteva ore. O dată pe oră scoatem înghețata din congelator, o amestecăm și o dăm iar la frig. Dacă aveți mașină de înghețată, folosiți-o cu încredere.

DSC07492

luni, 12 august 2013

Negresă de post

DSC06564

Am gasit aceasta reteta pe blogul lui Miha; am testat-o imediat cum am descoperit-o, desi postez abia acum... Este delicioasa, am repetat reteta de cateva ori, ma rog, pana am terminat dulceata de trandafiri :)) Dar, acum am cateva borcanele, deci, in curand le consum :D

DSC06556

Ingrediente: 2 cani de faina,

100 g zahar,

3 linguri cacao

1/2 cana nuca macinata,

1 plic praf de copt,

1 cana si jumatata apa minerala,

1/2 cana ulei,

300 g dulceata de trandafiri.

Glazura: 2 linguri cacao, 3 linguri zahar, 1 lingura ulei, 3 linguri apa, esenta de rom.

DSC06561

Amestecam intr-un castron faina, zaharul, cacaua, praful de copt, nuca si un praf de sare.

Turnam uleiul, apoi apa si omogenizam cu un tel.

Incorporam dulceata, amestecand bine.

Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (20/30). Coacem la foc mediu pana suprafata prajiturii, la atingere, este ferma. (Sa spun drept, nu mai retin cat am lasat-o in cuptor). Lasam blatul sa se raceasca in tava.

DSC06558

Pentru glazura amestecam intr-o craticioara cacaua si zaharul, turnam apa si uleiul si fierbem la foc mic, pana ajunge glazura la consistenta dorita. O turnam calduta peste blat; lasam sa se raceasca bine glazura.

DSC06547

Taiem, papam, etc. Blatul e moale, umed. Delicios! Multumesc, Miha!

DSC06563