joi, 6 februarie 2014

Tort cu mascarpone şi zmeură



Din nou "Dulce Romanie"; in aceasta luna provocarea este gazduita de Stefy, care ne provoaca sa gatim cu mascarpone si/sau foietaj. Am ceva cu mascarpone, desi e o reteta pregatita mai demult, o postez abia acum; sper sa fie ok pentru participarea la provocare. Va urma si o reteta cu foietaj, cat de curand.



Ingrediente:
1 blat din 3 oua (si 90 g zahar, 75 g faina, 15 g cacao: ouale mixate cu zaharul si un praf de sare, timp de 20 de minute; inglobata mai apoi faina cernuta impreuna cu cacaua, cu miscari usoare, de jos in sus; copt la 180 de grade cca 25 minute, sau pana trece testul scobitorii),
250 g mascarpone
150 g smantana,
250 g frisca,
300 g zmeura,
200 g zahar,
15 g gelatina.



Am oprit putina zmeura pentru decor, iar restul fructelor le-am facut piure, cu ajutorul unui blender. Am pus gelatina la hidratat, in apa rece, cca 10 minute. Am pus vasul cu gelatina la bain marie, pana s-a lichefiat gelatina. Am lasat la racorit.
Am amestecat mascarponele cu zaharul si smantana si am impartit compozitia in doua. In jumatate am adaugat piureul de zmeura.  Am adaugat gelatina (ajunsa intre timp la o temperatura suportabila la deget), cam 1/3 in compozitia alba si restul in cea roz; am amestecat bine. Am impartit frisca in doua si am adaugat-o in cele doua compozitii.

Pe un platou am pus blatul si in jurul lui inelul formei detasabile pentru copt. Daca doriti, insiropati blatul, eu am folosit zeama de compot. Am pus apoi cu lingura cele doua compozitii, alternativ 1 lingura compozitie alba, o lingura compozitie roz. Am nivelat si am dat tortul la rece, cca 3 ore.



Am inlaturat apoi inelul formei de copt si am decorat cu zmeura si ciocolata rasa.






4 comentarii: