luni, 18 martie 2013

Tort cu cremă de iaurt

Va invit la o felie de tort. Promit sa revin cu detalii :)

 DSC06438

Sursa de inspiratie:) AICI

Ok, am revenit; iata si felia promisa:

DSC06483

Acest tort l-am pregatit pentru ziua mea de nastere; cum intre timp am avut zeci de mii de treburi de facut, nu am apucat sa mai finalizez postarea. Si pentru ca blatul contine nuci si cacao, ma incadrez si eu in cerintele Paulei, gazda provocarii Dulce Romanie din aceasta luna.
Deci, intai pregatim blatul. Avem nevoie de 5 oua, pe care le mixam bine cu 150 g zahar, un praf de sare si putina vanilie. Dupa cca 25 de minute de mixat incorporam in spuma de ou 135 g faina, cernuta impreuna cu 15 g cacao, plus 30-40 g nuca macinata.

DSC06417

Amestecam usor, de jos in sus, cu o lingura de lemn si turnam compozitia intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Coacem la 180 g, in cuptorul preincalzit, cca 30 de minute, sau pana cand blatul trece testul scobitorii. Scoatem blatul racorit din forma si-l asezam pe un gratar pentru prajituri.
Amestecam 140 g iaurt cu 50-60 ml sirop de zmeura (eu am pus si un pic de gutui :P).

DSC06422

Hidratam timp de 10 minute 2 plicuri de gelatina, in apa rece (cat s-o acopere), apoi o incalzim, la bain marie, pana cand incepe sa se lichefieze (NU trebuie sa fiarba!). Batem spuma 300 ml frisca. Ei, aici e aici, eu am folosit un borcan de smantana: am mixat-o cu zahar pudra, dupa gust, si un pic de vanilie, si mi-a iesit o frisca a-ntaia :)
Incorporam gelatina in iaurt, adaugam si frisca, amestecam usor. Punem blatul pe un platou si asezam in jurul lui inelul detasabil al formei de tort. Peste blat (pe care eu l-am insiropat cu sirop de zmeura) punem niste capsuni taiate si crema de iaurt, nivelam si dam la rece.

DSC06425

Punem la fiert 200 g capsuni cu 3-4 linguri de zahar, 4 linguri de sirop de zmeura (punem si siropul scurs de la capsunile folosite la crema) si dam un clocot. Hidratam un plic de gelatina. Adaugam gelatina hidratata peste capsuni si oprim focul. Amestecam usor si lasam la racorit.
Turnam apoi jeleul peste tort si dam iar la rece.
Cam asa arata tortul, dupa ce stat cca 3 ore in frigider si i-am inlaturat inelul:

DSC06429

Ornam cu putina frisca.

DSC06433

In poza se observa inca un tort, de post, care arata cam asa:

DSC06440

E facut dupa reteta de aici
Cantam si "La multi ani!" :P
Iata si sectiunea:

DSC06479

3 comentarii: