joi, 29 mai 2014

Tort cu ricotta şi mousse de fructe de pădure



Acesta este unul dintre torturile care mi-a lasat o impresie deosebit de buna. L-am consumat cu mare placere, sa stiti. Iata despre ce este vorba...





Ingrediente:
Blat: 5 oua,
150 g zahar,
130 g faina,
20 g cacao,
esenta de vanilie.

Mousse de fructe de padure: 200 g fructe de padure,
120 g zahar,
8 g gelatina,
350 ml frisca.

Crema cu ricotta: 250 g ricotta,
90 g zahar,
1 gelatina,
250 ml frisca.

Glazura: 100 ml frisca,
100 g ciocolata cu lapte.

Sirop: 300 ml apa,
100 g zahar,
esenta de rom.



Pentru blat mixam ouale cu zaharul si esenta de vanilie (si un praf de sare), timp de 20 de minute. Incorporam faina cernuta impreuna cu cacaua, amestecand usor cu lingura de lemn, de jos in sus; faina o punem in trei transe.  Turnam compozitia de blat intr-o forma cu pereti detasabili (a mea a fost de 24 cm diametru), tapetata cu hartie de copt. Coacem  in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30 de minute (sau pana blatul trece proba scobitorii). Scoatem blatul din forma si-l lasam la racit pe un gratar.

Pregatim si siropul, din apa, zahar si esenta de rom (le dam un clocot-doua).

Mai intai punem gelatina la inmuiat, in apa rece, cat s-o acopere; incalzim fructele pe foc mic, impreuna cu zaharul,  si amestecam pana se topeste acesta din urma, iar fructele devin moi. NU fierbem!
Mixam fructele la robot si trecem piureul obtinut prin sita, pentru a elimina samburii. Punem piureul de fructe pe foc, 2-3 minute, pana se incalzeste foarte bine. NU fierbem! Adaugam gelatina hidratata, amestecam bine pentru incorporare si lasam la racit.

Mixam bine frisca si adaugam piureul de fructe; amestecam usor cu o spatula, pentru incorporare.



Feliem blatul racit in trei; asezam o foaie de blat pe un platou, punem in jurul ei inelul formei de copt si-l pensulam cu sirop.



Turnam peste prima felie de blat mousse-ul de fructe de padure (daca vreti puteti lasa in piure si bucati mai mari de fructe). Acoperim cu a doia felie de blat, pensulam cu sirop.

Punem cealalta gelatina la hidratat in apa rece cat s-o acopere; amestecam ricotta cu zaharul, mixam frisca. Punem gelatina hidratata intr-un vas la bain marie, pana se lichefiaza, fara a o fierbe! O adaugam in compozitia cu ricotta.



Compozitia cu ricotta o incorporam in frisca batuta. Turnam crema peste a doua felie de blat.



Nivelam.



Acoperim cu a treia felie de blat; pensulam cu sirop si dam tortul la rece minim 3 ore.
Incalzim frisca si adaugam ciocolata rupta bucatele; amestecam bine pana se topeste ciocolata (NU fierbem!)
Glazura, usor racorita, o turnam peste tort. Inlaturam inelul formei de copt.



Decoram dupa preferinta.





3 comentarii: