- Home
- "Dulce Romanie"
- Aperitive
- Aluaturi dulci
- Biscuiti, fursecuri
- Conserve
- Deserturi
- Mâncăruri cu carne
- Mâncăruri cu carne de pui
- Mâncăruri cu legume
- Mâncăruri de post
- Mic dejun
- Mâncăruri tradiționale
- Pâine și alte aluaturi
- Pește
- Pizza&Paste
- Prăjituri
- Prăjituri de post
- Salate
- Supe, ciorbe
- Tarte
- Torturi
- :) ma-ma... pa-pa
- Crăciun/Revelion
- Paște
- Diverse
- Premii
duminică, 13 noiembrie 2011
Tort de mere
Probabil toata lumea stie sa faca un tort de mere; eu l-am pregatit special pentru provocarea lunii noiembrie "Dulce Romanie". Il fac dupa metoda maica-mii.
Ingrediente:
mere (am folosit vreo 12 bucati),
150 g unt,
150-200 g zahar,
dulceata/gem,
5 oua,
150 g zahar,
150 g faina,
esenta de vanilie,
un praf de sare.
Mai intai ies in curte la "vanatoare" de mere. Folosesc mere cazute din copac, din trei motive: si ele trebuie valorificate; scap de echilibristica prin copaci; daca le culeg de jos nu aplecandu-ma ci indoind genunchii, intr-o gratioasa genuflexiune, lucrez si vreo doi muschi.
Dupa ce termin cu gimnastica ma apuc de mere: le spal, le curat de coaja, le scobesc.
Ung cu unt oala in care voi coace tortul. Presar cateva linguri de zahar si incep sa asez frumos merele scobite.
Pentru a le umple desfac un borcan cu gem de zmeura. Folositi orice dulceata doriti; mie imi place mult dulceata de cirese amare albe, merge excelent la acest tort. Presar peste mere si restul de zahar si strecor printre ele untul ramas, taiat cubulete/aschii/etc... :)
Introduc oala cu mere in cuptorul preincalzit.
Pregatesc si blatul, dupa metoda deja consacrata a Laurei Adamache: mixez ouale impreuna cu zaharul, esenta si sarea timp de 20-25 de minute, dupa care incorporez faina cernuta, amestecand usor de jos in sus, cu o lingura de lemn.
Scot oala din cuptor; intre timp merele s-au copt, untul si zaharul s-au topit, transformandu-se intr-un delicios sirop (daca las merele prea mult la copt, siropul scade, asa ca am grija sa urmaresc din cand in cand ce se intampla in cuptor).
Torn compozitia de blat peste mere si introduc iar oala in cuptor (cca 25-30 de minute, la 180 de grade). Fac rapid un test al scobitorii sa verific blatul.
E gata, deci scot oala din cuptor, asez deasupra un platou si cu acea miscare indelung studiata, despre care am mai vorbit si aici :)) rastorn tortul pe platou.
Voila!
Il puteti asezona cu frisca, dar eu nu am facut-o, la cat de frumos arata merele caramelizate...
Va servesc cu o feliuta :)
Inca un detaliu...
Gatiti cu mere sau cu hrean? Va astept la "Dulce Romanie"...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce bine arata si ce bun mai e ...
RăspundețiȘtergerePot sa sustrag vreo jumate de tort ?! Hmmm, ca bun e cu mere... parca as pune si ceva bilute de inghetata deasupra, asta pentru ca sint racita si ma gindesc sa ma vindec...
RăspundețiȘtergere@ Mimmmi, multumesc!
RăspundețiȘtergere@ Daniela, s-a facut! Juma` de tort e a ta. Buna ideea cu inghetata!
Yummy, ce bunatate!!!Fur o feliuta:)Pup!
RăspundețiȘtergereCuloarea e de vis..as servi si eu o feliuta calda cu inghetata de vanilie!!!!
RăspundețiȘtergereArata divin!!!
RăspundețiȘtergereCe bine arataaa! Recunosc nu am facut niciodata, dar am savurat cu pofta de la altii! De ziua mea am primit unul cadou.. delicios! Pupici
RăspundețiȘtergereArata beton si am sa-l fac si dupa metoda ta, cu siguranta.
RăspundețiȘtergereTe pup cu drag si-ti doresc seara faina.
Ce deliciu ai aici !!! Am facut si eu o tarta cu mere si m-am gandit la tine ;) O postez curand! pupici
RăspundețiȘtergereO bunatate si eu fur o feliuta si ma gandesc sa raspund provocarii de a gati ceva pentru provocare! Pupicei!
RăspundețiȘtergerece felioara frumoasa!!!
RăspundețiȘtergereSeamana mult cu tortul cu mere al mamei . E bun , bun . Chiar ma gandeam zilele astea la acest tort , dar nu am cratita care sa mearga la cuptor , nicicuna nu are manere metalice , toate-s din "plasticul" ala negru care nu cred ca face fata in cuptor.
RăspundețiȘtergereTortul tau arata demential.Imi fac pofta privindu-l .
Delicios,am sa ma gandesc si eu la ceva bun pentru provocare,pupici!
RăspundețiȘtergereo prezentare super!
RăspundețiȘtergereCu o portie de inghetata(tusesc de mor,si asa poate ma vindec)merge super.Dar si fara tot servesc o bucatica.Te pup!
RăspundețiȘtergereO feliuta se poate ,te rog!
RăspundețiȘtergeresuper!as manca si eu o feliuta din asa tort delicios.pup
RăspundețiȘtergerenebunie curata!!! super arata, bravo! pupici
RăspundețiȘtergereDoamne cat de apetisant arata,superb,superb,dar si foarte bun!!!!Pupici:x
RăspundețiȘtergereCe apetisant:)
RăspundețiȘtergereVa multumesc tuturor pentru vizite si aprecieri si imi cer scuze ca nu am raspuns in timp util.
RăspundețiȘtergeremmm...o nebunie tortul asta....yammyy
RăspundețiȘtergeremmm...o nebunie tortul asta....yammyy
RăspundețiȘtergere@ Diana, multumesc, asa e ;)
RăspundețiȘtergereDelicios de bun acest tort...si se poate servi simplu sau ornat cu te miri cee...Multam de feliutaa...pup
RăspundețiȘtergereCu placere, Elena Cristina!
RăspundețiȘtergere