sâmbătă, 5 mai 2012

Tort Amandina

DSC04260

Si a fost si "Ziua barbatului"... Sa ne traiasca multi ani!!

DSC04333

In sfarsit postez si eu minunatia asta, desi am facut reteta de mai multe ori pana acum; profit de ziua frumoasa de astazi, in care ne-am sarbatorit barbatii si astern pe blog o minunata Amandina.

Pai, eu, cu reteta asta, nu am dat gres. Imi placea si la cofetarie, cand eram mica, sa mananc amandine, acum ma bucur ca pot sa le fac eu :)

Ingrediente:

Blat (eu merg pe reteta mea): 7 oua, 210 g zahar, 190 g faina, 20 g cacao, un praf de sare, esenta de vanilie.

Sirop: 400 ml apa, 150 g zahar, 2 plicuri de cappuccino cu ciocolata

Crema: 200 g unt, 150 g zahar pudra, 3 galbenusuri, 2-3 linguri cacao

Glazura: 150 ml frisca lichida (smantana pentru frisca), 150 g ciocolata amaruie.

DSC04254

Pentru blat mixez ouale cu zaharul, putina sare si esenta, timp de 20 de minute. Incorporez faina cernuta, impreuna cu cacaua, in transe, amestecand usor, cu o lingura de lemn, de jos in sus. Torn compozitia intr-o forma rotunda de silicon (a mea are 26 cm diametru), nivelez, lovesc usor forma de cateva ori si o introduc in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, timp de 35 de minute (sau pana trece testul scobitorii).

Fierb cateva minute ingredientele pentru sirop si las sa se racoreasca.

Mixez untul moale (moale-moale!), incorporez si zaharul pudra, apoi, pe rand, cate un galbenus. La final adaug si cacaua si mixez inca putin; crema e fina, spumoasa.

Incalzesc smantana pentru frisca, adaug cioclata rupta in bucati si amestec pana se topeste ciocolata (fara sa dea frisca in clocot). Las sa se racoreasca putin.

DSC04317

Tai blatul in doua, il insiropez, il umplu cu crema si deasupra torn glazura.

DSC04255

Mi-am incercat norocul cu niste frunze de ciocolata. Culmea, mi-au iesit :) (Am pensulat cu ciocolata topita cateva frunze, pe partea cu nervuri, le-am dat putin la congelator si apoi le-am detasat cu grija de pe ciocolata).

DSC04256

Cum va spuneam am mai facut reteta si cu alte ocazii.

DSC03604

Cine si-o fi lasat amprenta pe acolo...

DSC03619

De Paste am pregatit Amandina in tava dreptunghiulara si am servit prajituri, la cimitir. Au avut succes, nu sunt chiar sigura de ce :D

DSC04057

13 comentarii:

  1. Amandinele sunt delicioase,iar tortul tau arata super bine.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Barbatul meu ar fi fost super fericit... Incredibil tortul tau !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunaciune si ce pofta mi-ai facut de o felie.
    Te pup si -ti doresc o duminica faina.

    RăspundețiȘtergere
  4. Super tortul, arata delicios...pupici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Amandina e una din preferatele mele. E asa de buna! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumos este... Am salvat reteta! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Oau!! Estee printre preferate!! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. tare bine arata si e foarte gustoasa !

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi vine sa plang cat de bine arata tortul asta. Bravoooooooo

    RăspundețiȘtergere