- Home
- "Dulce Romanie"
- Aperitive
- Aluaturi dulci
- Biscuiti, fursecuri
- Conserve
- Deserturi
- Mâncăruri cu carne
- Mâncăruri cu carne de pui
- Mâncăruri cu legume
- Mâncăruri de post
- Mic dejun
- Mâncăruri tradiționale
- Pâine și alte aluaturi
- Pește
- Pizza&Paste
- Prăjituri
- Prăjituri de post
- Salate
- Supe, ciorbe
- Tarte
- Torturi
- :) ma-ma... pa-pa
- Crăciun/Revelion
- Paște
- Diverse
- Premii
miercuri, 26 octombrie 2011
Tort cu nuci
Patrundem iar in atmosfera festiva, de toamna, propusa de Raluca (My Fancy Cake), avem de sarbatorit un an de "Dulce Romanie" :)
Vin cu o reteta simpla, de sarbatoare, un tort cu nuci, tortul preferat al soacrei; de ce aduc vorba despre soacra? Am aniversat-o luna aceasta si acesta a fost tortul pregatit (reteta e in familie de foarte multi ani-eu am facut totusi o mica modificare).
Asa ca raspund inca o data provocarii Dulce Romanie din aceasta luna.
Pentru blat am utilizat reteta de aici; cu o mica diferenta.
Am folosit 8 oua, 300 g zahar, 100 g nuca macinata, 200 g faina, 10 linguri cu apa rece, 1 lingurita bicarbonat, stins cu zeama de lamaie, un praf de sare.
Mixez ouale intregi cu zaharul si un praf de sare, timp de 25 de minute; adaug treptat apa rece, lingura cu lingura. Incorporez si faina amestecata cu nuca (si bicarbonatul stins), in trei reprize, amestecand usor cu lingura de lemn, de jos in sus.
Torn compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt, pe care o introduc apoi in cuptorul preincalzit, la 180 de grade. Cca 40 de minute (mai exact pana trece testul scobitorii si asta se poate intampla si mai repede de alea 40 de minute...).
Scot blatul pe un gratar si-l las sa se racoreasca in voie.
Fata de metoda initiala, de data aceasta mi-a rezultat un blat cu mult mai pufos!
Ma hotarasc in ultimul moment cum sa ornez tortul si anume, cat mai simplu :D
Pentru asta topesc (intr-o craticioara de "sacrificiu") cateva linguri de zahar; caramelul rezultat il torn cu lingura peste niste mieji de nuca. Gata cu decorul :)
Dupa diverse aventuri cu smantana dulce pentru frisca (yuk, nu vreau sa-mi amintesc), prind curaj si poposesc intr-un magazin ecologic... si iau 1 kilogram de smantana pentru frisca. Oricum cea mai buna frisca mi-a iesit intotdeauna cea facuta din smantana de la vecina... Dar stiti cum e, intr-o zi gasesc, in alta nu... si merg la magazine...
Mixez smantana cateva minute, adaug o canita de lapte, s-o mai subtiez, zahar, dupa gust, si ceva esenta de vanilie. Mixez in continuare; rasuflu usurata, mi-a iesit frisca! Deci e liniste in gospodarie :))
Pastrez vreo doua linguri de frisca pe care le colorez, de moft (al meu, evident), iar restul de frisca il impart in trei.
Fac rapid si un sirop (apa, zahar, esenta de rom).
Blatul il tai in trei; insiropez prima felie, o acopar cu o treime din frisca, suprapun a doua felie de blat, insiropez; a doua treime de frisca o amestec cu o ceasca de nuca macinata, si o asez peste blat.
Pun si a treia felie, mai insiropez putin, dupa care imbrac tortul in frisca.
Fac si moatele acelea roz, cu poche-ul, pun si miejii de nuca acoperiti cu caramel...
Iaca si poze cu sectiunea...
Buna combinatia de frisca cu nuci... Norocul meu ca am copt un blat mare, am mancat pe saturate! Impreuna cu musafirii, desigur :P
Pana una, alta... ne vedem la provocarea lunii noiembrie, Dulce Romanie, pe care o gazduiesc :) Inca nu m-am hotarat asupra ingredientelor... (Ssst, primesc sugesti :D)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce tort minunat!!! E pe lista, cu urmatoarea ocazie festiva sunt pe el! Pupici :*
RăspundețiȘtergereVreau si euuuuuuuuuuuu!!
RăspundețiȘtergereVa multumesc frumos! Va invit la o felie de tort.
RăspundețiȘtergereStiu ca nu mai este, dar macar o felie virtuala ca sa-i simt gustul, pot, nu ?! Tin eu la silueta, dar ma tem ca tot trebuie sa ma torturez cu un tort... Pupici !!!
RăspundețiȘtergereSi eu o felie, ca arata tare bine:)!!Pupici!
RăspundețiȘtergereArata bine si cred ca a fost super bun. Si mama face tort de nuci pt ca e preferatul meu la aniversari...
RăspundețiȘtergereCe tentant suna....si atat de dragalas decorul....
RăspundețiȘtergerePupici si o seara placuta!!!
Ce tentant suna....si atat de dragalas decorul....
RăspundețiȘtergerePupici si o seara placuta!!!
O bunaciune de tort!! tortura nu alta!! Minunat arata!
RăspundețiȘtergereVa multumesc tuturor, va poftesc la o mica tortura :D
RăspundețiȘtergeretortura adevarata!:)asteptam ingredientele,sa ne mobilizam din timp!:)
RăspundețiȘtergereMerci, Simona!
RăspundețiȘtergereCah, ingredientele... aia tortura :)) Aproape ca m-am decis in privinta unuia... aproape :)
Arata bine tortul!
RăspundețiȘtergereAlexandrina, ai pretendenti pentru stafeta "Dulce Romanie" pe luna decembrie? As vrea eu sa gazduiesc minunata provocare! Te rog da-mi de stire daca se poate! Te pup si iti multumesc :*
RăspundețiȘtergere...miejii aia de nuca acoperiti cu caramel... mmmm!
RăspundețiȘtergereArata de milioane.Te pup!
RăspundețiȘtergere@ Cristina, multumesc!
RăspundețiȘtergere@ Diana, regula la provocare e urmatoarea: preia stafeta cea (cel) care lasa primul comentariu la postarea din prima zi a lunii, dedicata provocarii; eu am incercat sa fiu pe faza vreo doua luni pana am reusit sa comentez prima :) Eu trebuie sa postez ingredientele si celelalte amanunte pe 1 noiembrie; daca reusesti sa comentezi prima cu mare drag iti predau stafeta.
@ Maya, pe miejii aia a fost bataie :)
@ Diamar, multumesc!