miercuri, 26 octombrie 2011

Tort cu nuci

DSC02794

Patrundem iar in atmosfera festiva, de toamna, propusa de Raluca (My Fancy Cake), avem de sarbatorit un an de "Dulce Romanie" :)
Vin cu o reteta simpla, de sarbatoare, un tort cu nuci, tortul preferat al soacrei; de ce aduc vorba despre soacra? Am aniversat-o luna aceasta si acesta a fost tortul pregatit (reteta e in familie de foarte multi ani-eu am facut totusi o mica modificare).
Asa ca raspund inca o data provocarii Dulce Romanie din aceasta luna.

DSC02798

Pentru blat am utilizat reteta de aici; cu o mica diferenta.

Am folosit 8 oua, 300 g zahar, 100 g nuca macinata, 200 g faina, 10 linguri cu apa rece, 1 lingurita bicarbonat, stins cu zeama de lamaie, un praf de sare.

Mixez ouale intregi cu zaharul si un praf de sare, timp de 25 de minute; adaug treptat apa rece, lingura cu lingura. Incorporez si faina amestecata cu nuca (si bicarbonatul stins), in trei reprize, amestecand usor cu lingura de lemn, de jos in sus.
Torn compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt, pe care o introduc apoi in cuptorul preincalzit, la 180 de grade. Cca 40 de minute (mai exact pana trece testul scobitorii si asta se poate intampla si mai repede de alea 40 de minute...).

Scot blatul pe un gratar si-l las sa se racoreasca in voie.

Fata de metoda initiala, de data aceasta mi-a rezultat un blat cu mult mai pufos!

Ma hotarasc in ultimul moment cum sa ornez tortul si anume, cat mai simplu :D
Pentru asta topesc (intr-o craticioara de "sacrificiu") cateva linguri de zahar; caramelul rezultat il torn cu lingura peste niste mieji de nuca. Gata cu decorul :)

DSC02799

Dupa diverse aventuri cu smantana dulce pentru frisca (yuk, nu vreau sa-mi amintesc), prind curaj si poposesc intr-un magazin ecologic... si iau 1 kilogram de smantana pentru frisca. Oricum cea mai buna frisca mi-a iesit intotdeauna cea facuta din smantana de la vecina... Dar stiti cum e, intr-o zi gasesc, in alta nu... si merg la magazine...

Mixez smantana cateva minute, adaug o canita de lapte, s-o mai subtiez, zahar, dupa gust, si ceva esenta de vanilie. Mixez in continuare; rasuflu usurata, mi-a iesit frisca! Deci e liniste in gospodarie :))

Pastrez vreo doua linguri de frisca pe care le colorez, de moft (al meu, evident), iar restul de frisca il impart in trei.

Fac rapid si un sirop (apa, zahar, esenta de rom).

Blatul il tai in trei; insiropez prima felie, o acopar cu o treime din frisca, suprapun a doua felie de blat, insiropez; a doua treime de frisca o amestec cu o ceasca de nuca macinata, si o asez peste blat.
Pun si a treia felie, mai insiropez putin, dupa care imbrac tortul in frisca.

DSC02800

Fac si moatele acelea roz, cu poche-ul, pun si miejii de nuca acoperiti cu caramel...

DSC02803

Iaca si poze cu sectiunea...

DSC02806

Buna combinatia de frisca cu nuci... Norocul meu ca am copt un blat mare, am mancat pe saturate! Impreuna cu musafirii, desigur :P

DSC02807

Pana una, alta... ne vedem la provocarea lunii noiembrie, Dulce Romanie, pe care o gazduiesc :) Inca nu m-am hotarat asupra ingredientelor... (Ssst, primesc sugesti :D)

17 comentarii:

  1. Ce tort minunat!!! E pe lista, cu urmatoarea ocazie festiva sunt pe el! Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc frumos! Va invit la o felie de tort.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu ca nu mai este, dar macar o felie virtuala ca sa-i simt gustul, pot, nu ?! Tin eu la silueta, dar ma tem ca tot trebuie sa ma torturez cu un tort... Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu o felie, ca arata tare bine:)!!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata bine si cred ca a fost super bun. Si mama face tort de nuci pt ca e preferatul meu la aniversari...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce tentant suna....si atat de dragalas decorul....
    Pupici si o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce tentant suna....si atat de dragalas decorul....
    Pupici si o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. O bunaciune de tort!! tortura nu alta!! Minunat arata!

    RăspundețiȘtergere
  9. Va multumesc tuturor, va poftesc la o mica tortura :D

    RăspundețiȘtergere
  10. tortura adevarata!:)asteptam ingredientele,sa ne mobilizam din timp!:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Merci, Simona!
    Cah, ingredientele... aia tortura :)) Aproape ca m-am decis in privinta unuia... aproape :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Alexandrina, ai pretendenti pentru stafeta "Dulce Romanie" pe luna decembrie? As vrea eu sa gazduiesc minunata provocare! Te rog da-mi de stire daca se poate! Te pup si iti multumesc :*

    RăspundețiȘtergere
  13. ...miejii aia de nuca acoperiti cu caramel... mmmm!

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Cristina, multumesc!
    @ Diana, regula la provocare e urmatoarea: preia stafeta cea (cel) care lasa primul comentariu la postarea din prima zi a lunii, dedicata provocarii; eu am incercat sa fiu pe faza vreo doua luni pana am reusit sa comentez prima :) Eu trebuie sa postez ingredientele si celelalte amanunte pe 1 noiembrie; daca reusesti sa comentezi prima cu mare drag iti predau stafeta.
    @ Maya, pe miejii aia a fost bataie :)
    @ Diamar, multumesc!

    RăspundețiȘtergere