vineri, 28 decembrie 2012

Tort cu mascarpone şi turtă dulce

DSC05815

Craciunul din acest an a avut parfum de turta dulce :) Mi s-a parut interesanta reteta si mi-am propus sa o incerc. Nu mi-a parut rau.

Ingrediente: 1 blat de tort (home made sau din comert - eu am facut un blat din 5 oua), sau foi de prajitura din comert,

250 g mascarpone,

100 g turta dulce,

200 ml frisca lichida,

100 g iaurt,

1 lamaie,

50 g zahar,

100 g ciocolata de menaj (eu am topit niste omuleti de ciocolata),

20 g unt.

DSC05891

Mai intai am copt un blat de tort: am mixat 5 oua cu 150 g zahar cca 20 de minute, impreuna cu un praf de sare, dupa care in spuma de ou obtinuta am incorporat 130 g faina cernuta si 20 g cacao, treptat, amestecand cu o lingura de lemn, cu miscari usoare, largi, de jos in sus. Blatul l-am copt la 170 de garde, cca 30 de minute (pentru siguranta faceti testul scobitorii). L-am scos apoi la racorit pe un gratar.

Intr-un vas am amestecat iaurtul cu mascarpone, zeama de lamaie si zahar (nu am pus chiar toata zeama de la o lamaie), pana am obtinut o crema omogena.

Turta dulce am taiat-o bucatele mici, dupa care am amestecat-o cu crema mascarpone.

DSC05799

Am incorporat mai apoi si frisca lichida, batuta.

DSC05802

Am amestecat usor.

DSC05803 DSC05813

Pentru topping am topit untul intr-o craticioara, la baine marie, am adaugat si ciocolata (rasa) si am amestecat pana s-a topit aceasta din urma.

Blatul l-am taiat in trei.

DSC05812

Eu am ales sa-l insiropez (am folosit niste cappuccino).

Am montat tortul pe un platou: felie de blat, 1/3 din crema, felie de blat, 1/3 din crema, felie de blat; am imbracat tortul cu restul de crema si am decorat cu bucatele de turta dulce. Peste tort am turnat toppingul de ciocolata.

DSC05878

DSC05881

DSC05889

4 comentarii: