luni, 11 ianuarie 2010

Chifteluțe cu carne de pui

Le puteti servi simple...



... sau cu sos de rosii.



Le-am facut rapid, presata de timp; am pus in robotul de bucatarie 350-400 g carne de pui, 3 cartofi medii, 1 ceapa, 1 morcov, 2 catei de usturoi, 2 felii de paine (inmuiate si stoarse), 1 ou, patrunjel verde. Compozitia obtinuta am potrivit-o de sare si piper. Am pus si 3 linguri de faina (mi s-a parut cam moale amestecul).



Am modelat chiftelutele si le-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt (unsa cu ulei); le-am pensulat cu ulei si le-am dat la cuptor. Le-am verificat din cand in cand, le-am intors...



O parte dintre ele le-am tavalit prin susan si apoi le-am copt.



Iata-le:



Aici cu orez...

Premii, premii!





Doua premii dragute, de la Just me. Multumesc frumos!

Un nou premiu de la Maria (Medi)

Iata-l:



E frumos, luminos.... Multumesc mult, Maria!
Il ofer, la randul meu, lui Micki.

duminică, 10 ianuarie 2010

Ciorbă de perișoare



In week-end am pregatit o ciorbita pentru fete; perisoarele le-am facut din carne de pui.
Desigur, e o ciorba arhicunoscuta, dar daca tot am pregatit-o o trec aici pe blog.

Am avut nevoie, pentru ciorba de 3 morcovi, 1 ceapa, 2 radacini de pastarnac, o telina mai mica, ardei gras, sare, bulion; pentru perisoare am folosit 300 g carne tocata de pui, 3 linguri orez, sare, 1 ceapa mica, patrunjel tocat.

Pentru inceput am tocat ceapa, am taiat marunt zarzavatul; le-am pus pe toate in oala de ciorba, cu o cana de apa si 2 linguri de ulei. Le-am infierbantat un pic, dupa care am completat cu apa calda (cca 3 litri) si am lasat sa fiarba.



Am adaugat in oala si ardeiul gras (eu tai marunt ardei grasi si gogosari, pe care ii pun mai apoi in congelator, in pungi de plastic, sub forma de rulouri; iarna, tai o bucata dintr-un rulou si o adaug la ciorbe, sosuri).



Las totul sa fiarba.



Separat am pregatit perisoarele: am dat ceapa pe razatoare; orezul l-am spalat si l-am lasat un pic in apa calda. Ceapa si orezul le-am incins un pic pe foc, intr-o craticioara, cu o lingura de ulei; am amestecat cat timp a durat operatiunea. Apoi le-am adaugat peste carnea tocata de pui, am sarat si am pus si niste patrunjel tocat.



Am omogenizat bine compozitia si am format mici sfere de carne.



Perisoarele le-am adaugat in ciorba pe cand acesta daduse in clocot; cand mingile de carne s-au ridicat la suprafata am sarat, am pus 2 linguri de bulion, am mai dat un clocot, doua; am pus patrunjel verde si am oprit focul.
Merge bine cu o lingura de smantana, pusa in farfuria fiecaruia, daca se doreste.
Fetelor le-a placut :D

Premiu de la Ochi_verzi




Acest frumos premiu l-am primit de la Ochi_verzi; ii multumesc mult ca s-a gandit la mine. Sunt tare frumosi trandafirii, ei se numara printre florile mele preferate...
Mi-au venit in minte doua fete deosebite, carora vreau sa le transmit premiul, multumindu-le pentru inspiratie:
Laura si Amalia.

marți, 5 ianuarie 2010

Premiu si leapsa

Si a inceput bine noul an :)
Daniela m-a cadorisit cu o leapsa si cu un premiu :) Ii multumesc mult, mult de tot!
Iata premiul:





Leapsa se numeste "Rezolutii pentru 2010"
Nu stiu daca strang chiar 10, oricum, imi doresc multa, multa sanatate, pentru toata familia si nu numai.
De asemenea imi doresc sa obtin rezultate bune in cresterea si educarea copiilor.
As vrea sa reusesc sa dedic mai mult timp unor hobby-uri de-ale mele, cum ar fi lectura, goblenul...
Sper sa dezvolt frumos blogul(etu)l :)
Si ma mai gandesc eu...


Leapsa si premiul pleaca spre Boscodina si spre Nana.

duminică, 3 ianuarie 2010

Cozonac Rosenkranz





De cand l-am vazut pe blogul Gabrielei Cara mi-a ramas intiparit in memorie, musai trebuia sa-l incerc si eu. Ce ocazie buna, Craciunul! Ce pot sa zic, e atat de bun ca nu-l pot descrie, e pufos, e gustos, e o imbinare reusita intre arome si gusturi, perfect pentru orice masa, nu doar de sarbatori. In plus, se face foarte usor, e o placere sa-l lucrezi.
Sigur, fotografiile mele nu se compara cu cele de pe blogul Gabrielei, chiar imi pare rau ca nu am reusit sa surprind spectaculozitatea cozonacului asa cum mi-as fi dorit. Dar vi-l recomand din toata inima, nu veti regreta alegerea facuta :)
Edit: am mai adaugat niste fotografii, am repetat reteta ;)

Ingrediente: 400 g de faina; 2 oua intregi; arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom); un praf de sare; un pahar mic cu lapte (cca.110 ml); 25 g de drojdie; 3 linguri de zahar pentru lapte; 130 g de unt; 6 linguri de zahar pentru unt;nuca tocata, dupa preferinta; 10 - 12 linguri de zahar pentru caramel.

Pentru inceput am caramelizat zaharul (cele 10-12 linguri) si am tapetat fundul si peretii unei cratite.
Am pus intr-un castron faina cernuta, sarea, ouale si aromele. Am amestecat un pic.



Separat am dizolvat drojdia in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar (iertati-mi blitzul dar cozonacul am reusit abia spre seara sa-l fac)...



... fara sa las la dospit am turnat amestecul peste faina cu oua si arome. Am turnat incet, cate putin si am amestecat totul.
Am framantat aluatul cca 10-15 minute, pe blatul de lucru, usor infainat.



Am intins aluatul intr-o foaie cat am putut de dreptunghiulara, pe care am uns-o cu untul amestecat cu zahar (6 linguri).



Am presarat nuca macinata, din belsug si am presat usor cu mana, ca sa adere la stratul de unt.



Am rulat foaia.



Ruloul obtinut l-am taiat in 7 bucati.



Bucatile le-am asezat in picioare in cratita tapetata cu caramel (lasati spatiu intre ele sa aiba loc de crescut).



Am lasat la crescut cam o ora. La loc caldut.





Am dat la cuptor, la 180 grade Celsius, cam 35-40 minute.
Se scoate din cuptor si se rastoarna cozonacul pe un platou, asa fierbinte, sa poata iesi usor din cratita.
Din pacate nu am pozat sectiunea, nu am mai apucat; dar voi edita postarea cat de curand, intentionez sa repet reteta si voi completa fotografiile.

Edit: iata si sectiuni....



Prăjitură ”Mimoza”



O noua reteta de la cumnata mea... Foile se fac cu miere si amoniac; e o reteta cunoscuta, sub diverse denumiri, eu asa am preluat-o, "Mimoza".

Ingrediente:
300g zahar pudra, 250g margarina/unt, 400ml lapte, 2 linguri miere de albine, 3 linguri de gris, 3 cani faina, 1 vf. cutit scortisoara, 1 lingurita cu varf de amoniac stins cu lamaie sau otet, 1 ou, zeama de lamaie, vanilie, gem.

Pentru foi se pun la fiert (la bain-marie) 50g margarina (unt), 1 ou, 4 linguri lapte, 2 linguri miere, 150g zahar, scortisoara; se amesteca timp de 8 minute.



Se adauga o cana de faina, se amesteca...



...se da la racorit...



... dupa care se adauga restul de faina. Din aluat se intind 4 foi, subtiri si se coc la foc potrivit, pe dosul tavii.



Cand foile incep sa se rumeneasca usor pe margini se scot din cuptor.

Pentru crema se fierbe restul de lapte, se pun in ploaie cele 3 linguri de gris. Se amesteca, se da la racorit. Margarina (untul) se freaca cu 150g zahar, se adauga treptat grisul, si putina zeama de lamaie, esenta de vanilie.



Foile din mijloc se ung cu gem (de caise, eu am folosit si gem de prune), cele din margini cu crema de gris. Se pune deasupra foilor un fund de lemn; se taie a doua zi. Eu nu am mai glazurat prajitura, am sevit-o ca atare. Iar pentru foi am folosit cantitati mai mari, adica am pus 2 oua, 8 linguri lapte, etc, faina am pus cat sa-mi iasa un aluat din care sa se poata intinde foi.



E una din preferatele mele...

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Prăjitură cu foi cu suc de roșii



O prajiturica buna, de post, usor de facut; totusi, cum se face ca anul trecut mi-au iesit 4 foi din cantitatile date si anul acesta doar trei nu stiu :)) In mod normal folosesc la umplut foile crema de gris si un gem, de caise, de exemplu; cum anul acesta s-a incapatanat aluatul sa nu ma asculte am copt 3 foi si le-am umplut cu crema de gris. A iesit bine si asa.
Reteta, sigur o stiti, eu o am de la cumnata mea; o pregatesc de sarbatori impreuna cu o alta prajitura cu foi, "Mimoza" ii spune cumnata mea; o stiti si pe aceea, cred, sunt foile cu miere si amoniac... Yummy!

Ingrediente:
Foi: 11 linguri zahar, 11 linguri ulei, 11 linguri suc de rosii, 1 lingurita bicarbonat stins cu lamaie, faina cat cuprinde.
Crema: 1 pachet margarina, 1 cana zahar pudra, 4 linguri gris, apa, vanilie, zeama de lamaie.



Am pus in robotul de bucatarie ingredientele pentru foi (faina nu am cantarit-o, sa fie vreo 400 g...) si le-am amestecat.



Aluatul obtinut l-am impartit in 4, mi-a dat cu virgula :)) Asa ca am schimbat modificarea si l-am reimpartit in trei...



Am intins 3 foi subtiri, pe care le-am transferat cu grija pe tava, mai precis pe dosul tavii, peste hartie de copt. M-am ajutat de sucitor, ruland cu atentie foaia pe acesta.



Am copt pe rand fiecare foaie, cam 12 minute; trebuie urmarite foile, cand incep sa se rumeneasca usor pe margini trebuie scoase.



Pentru crema am amestecat margarina cu zaharul pudra (cca 200 g); separat am fiert grisul cu (350 ml) apa. Am adaugat lingura cu lingura fiertura de gris peste margarina spumata cu zahar...



... si am amestecat bine. Am aromatizat cu zeama de lamaie si esenta de vanilie.



Cu crema astfel obtinuta am umplut foile; peste prajitura am pus un fund de lemn. Am taiat-o a doua zi...