- Home
- "Dulce Romanie"
- Aperitive
- Aluaturi dulci
- Biscuiti, fursecuri
- Conserve
- Deserturi
- Mâncăruri cu carne
- Mâncăruri cu carne de pui
- Mâncăruri cu legume
- Mâncăruri de post
- Mic dejun
- Mâncăruri tradiționale
- Pâine și alte aluaturi
- Pește
- Pizza&Paste
- Prăjituri
- Prăjituri de post
- Salate
- Supe, ciorbe
- Tarte
- Torturi
- :) ma-ma... pa-pa
- Crăciun/Revelion
- Paște
- Diverse
- Premii
duminică, 3 ianuarie 2010
Cozonac Rosenkranz
De cand l-am vazut pe blogul Gabrielei Cara mi-a ramas intiparit in memorie, musai trebuia sa-l incerc si eu. Ce ocazie buna, Craciunul! Ce pot sa zic, e atat de bun ca nu-l pot descrie, e pufos, e gustos, e o imbinare reusita intre arome si gusturi, perfect pentru orice masa, nu doar de sarbatori. In plus, se face foarte usor, e o placere sa-l lucrezi.
Sigur, fotografiile mele nu se compara cu cele de pe blogul Gabrielei, chiar imi pare rau ca nu am reusit sa surprind spectaculozitatea cozonacului asa cum mi-as fi dorit. Dar vi-l recomand din toata inima, nu veti regreta alegerea facuta :)
Edit: am mai adaugat niste fotografii, am repetat reteta ;)
Ingrediente: 400 g de faina; 2 oua intregi; arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom); un praf de sare; un pahar mic cu lapte (cca.110 ml); 25 g de drojdie; 3 linguri de zahar pentru lapte; 130 g de unt; 6 linguri de zahar pentru unt;nuca tocata, dupa preferinta; 10 - 12 linguri de zahar pentru caramel.
Pentru inceput am caramelizat zaharul (cele 10-12 linguri) si am tapetat fundul si peretii unei cratite.
Am pus intr-un castron faina cernuta, sarea, ouale si aromele. Am amestecat un pic.
Separat am dizolvat drojdia in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar (iertati-mi blitzul dar cozonacul am reusit abia spre seara sa-l fac)...
... fara sa las la dospit am turnat amestecul peste faina cu oua si arome. Am turnat incet, cate putin si am amestecat totul.
Am framantat aluatul cca 10-15 minute, pe blatul de lucru, usor infainat.
Am intins aluatul intr-o foaie cat am putut de dreptunghiulara, pe care am uns-o cu untul amestecat cu zahar (6 linguri).
Am presarat nuca macinata, din belsug si am presat usor cu mana, ca sa adere la stratul de unt.
Am rulat foaia.
Ruloul obtinut l-am taiat in 7 bucati.
Bucatile le-am asezat in picioare in cratita tapetata cu caramel (lasati spatiu intre ele sa aiba loc de crescut).
Am lasat la crescut cam o ora. La loc caldut.
Am dat la cuptor, la 180 grade Celsius, cam 35-40 minute.
Se scoate din cuptor si se rastoarna cozonacul pe un platou, asa fierbinte, sa poata iesi usor din cratita.
Din pacate nu am pozat sectiunea, nu am mai apucat; dar voi edita postarea cat de curand, intentionez sa repet reteta si voi completa fotografiile.
Edit: iata si sectiuni....
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Si eu l-am facut de Craciun,este o grozavie.
RăspundețiȘtergereLa multi ani ! Un an nou cu bucurii si impliniri ! Si ca sa-ti mearga bine chiar de la inceput, te invit la mine sa ridici premii si o leapsa ! Pupici...
RăspundețiȘtergereMultumesc, multumesc!
RăspundețiȘtergere@ Maria
E grozav cozonacul asta, asa e :)
@ Daniela
Multumesc frumos, ma prezint sa ridic premiul si leapsa :)
Super cozonac...Un deliciu !!!
RăspundețiȘtergere