luni, 14 decembrie 2009

Tort egiptean by Amalia (reteta testata)



Iata un tort deosebit, din punctul meu de vedere, cu care va puteti surprinde placut familia, musafirii. Mentionez ca am respectat intocmai reteta Amaliei, cu mentiunea ca a doua oara cand am facut aceasta reteta am pus ceva mai putin zahar la crema 1, cam 5 linguri rase, in loc de 6. Tortul noi l-am consumat a doua zi. Va pun si fotografia sectiunii:



Ingrediente:
Foile (se coc 3 foi): Pentru o foaie am folosit 2 albusuri, 2 linguri de zahar, 1/2 lingura de faina, 40 g alune macinate (se pot inlocui cu nuci).
Pentru crema 1: 6 galbenusuri, 6 linguri de zahar, 340 ml lapte, 2 linguri faina sau amidon (eu am pus faina), 170 g unt, esenta de vanilie.
Pentru crema 2: 200 ml frisca, 150 g zahar, 120 g alune zdrobite bucati mai mari (eu am pus nuca).

Cum am procedat:



Am pregatit intai foile: am batut albusurile spuma, am pus zaharul si am batut pana s-a topit acesta din urma.



Am adaugat faina amestecata cu nuca macinata, amestecand usor.



Am turnat bezeaua pe fundul formei de tort, tapetat cu hartie de copt (diametru de 24 cm, a mea s-a nimerit identica cu a Amaliei)...



... si am dat la cuptor la foc mic, cam 25 de minute.



Am scos cand s-a rumenit usor. Cat a stat foaia in cuptor am spalat ustensilele si am pregatit foaia urmatoare (mentionez ca nu am stat doar sa pregatesc o foaie, am mai facut si altele prin bucatarie, deci nu e risipa de timp prea mare tortul acesta).



Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le-am amestecat intr-o craticioara cu zahar, faina si laptele adaugat treptat.



Am pus craticioara pe foc si am amestecat mereu pana s-a ingrosat continutul ca o budinca, apoi am luat de pe foc crema si am lasat-o sa se raceasca.



Untul l-am amestecat intr-un castron doar cat sa se dezmorteasca, dupa care am adaugat putin cate putin din compozitia racita (cam cate o lingura odata).



Se pun cativa stropi de esenta de vanilie (eu am pus zahar vanilat) si crema e gata. A, am pus si un praf de sare.



Pentru a 2-a crema am topit zaharul si apoi l-am turnat in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Dupa ce s-a racit l-am dezlipit usor, apoi l-am zdrobit (am pus bucatile intr-o punga de plastic si le-am batut cu sucitorul). Eu am mai incercat sa pun in frisca (si la alte retete), cum scrie Amalia in reteta asta, caramel, mi-a placut mult rezultatul. Am batut frisca (am folosit un pahar cu 370 ml smantana, deci mai mult un pic decat prevede reteta, cu zahar dupa gust si un pliculet de intaritor), am adaugat caramelul zdrobit si nuca macinata, am amestecat usor.



Tortul se monteaza asa: foaie, 1/3 din crema 1, 1/3 din crema 2, si iar foaie... terminand cu frisca.



Se da la frigider, pentru cateva ore, ca sa intre bine caramelul in frisca.



Iata si alte instantanee...






... din nou, o sectiune...



Sper sa va placa, la fel de mult cum ne-a placut noua.

duminică, 13 decembrie 2009

A sosit si primul premiu!

Iata-l:




Ii multumesc mult lui Just me ca s-a gandit la mine si mi-a dat acest vot de incredere. Multumesc mult, si pentru ajutorul acordat!

Edit: Just me iti ofer drept multumire acest trandafir, sper sa-ti placa.

Rose Pictures, Images and Photos



Ofer si eu acest premiu "yummylicious" lui Micki, Mariei Elena si lui Petrea.

duminică, 6 decembrie 2009

"Musaca de legume"



O mancare usoara, placuta la gust si nu prea greu de facut...
Am folosit niste legume, cam 1 kg cartofi (pe astia chiar nu i-am cantarit, am apreciat "din ochi" cam de cati as avea nevoie), 2 morcovi, 1 telina, 1 pastarnac, 1 ardei gras, 1 ceapa, 2 linguri bulion, optional 1 lingura smantana si 3-4 linguri branza rasa, unt, sare, piper, patrunjel verde, eventual putin busuioc.

Cartofii i-am fiert, pe jumatate, in apa cu sare, dupa ce in prealabil i-am curatat de coaja si i-am taiat felii.



Zarzavaturile le-am dat pe razatoare, ceapa am tocat-o marunt; le-am pus sa se caleasca in putin ulei, am amestecat din cand in cand; am pus sare, un pic de piper, busuioc maruntit...



... am adaugat ardeiul gras, taiat fasii, putina apa si am mai lasat legumele pe foc, nu foarte mult, cat sa se inmoaie un pic.



Am asezat un strat de felii de cartofi intr-un vas uns cu unt, am adaugat legumele calite, am pus putina branza rasa, si inca un strat de cartofi si putina branza.



Separat am desfacut bulionul in putina apa, sa fi fost o ceasca, impreuna cu smantana.



Acest sos l-am turnat peste musaca, am pus si patrunjelul verde, tocat.



Am mai turnat un pic de apa in vas, fara sa acopar legumele cu totul si am dat la cuptor. Pana a scazut lichidul din vas.
Daca renuntati la smantana, la branza si inlocuiti untul cu margarina aveti o mancare de post.






In alta ordine de idei, sper ca Mos Nicolae nu a uitat pe nimeni dintre voi. Pe noi ne-a vizitat :)
Si, tot in alta ordine de idei, habar nu am de ce primele doua poze imi apar micsorate :))...

marți, 1 decembrie 2009

Chifteluțe de legume



Au iesit neasteptat de bune :)

Am folosit 5 cartofi, medii, 1 ceapa, 1 morcov, 1 telina, 1 pastarnac, 2 linguri faina, 1 catel de usturoi, sare, piper, patrunjel verde.

Pentru inceput am dat pe razatoarea mare cartofii (spalati si curatati de coaja), am tocat marunt ceapa, am dat pe razatoarea mica morcovul, telina, usturoiul si pastarnacul pe care le-am amestecat intr-un bol. Am pus si patrunjelul tocat.



Am adaugat 2 linguri de faina (daca e nevoie mai puneti o lingura, compozitia sa fie cat de cat vartoasa). Am sarat si piparat si am omogenizat bine ingredientele.



Am format chiftelute (modelandu-le in palma) pe care le-am dat prin faina...



... si le-am prajit in ulei incins pe ambele parti pana s-au rumenit frumos; le-am scos pe servet de hartie, care sa "traga " uleiul.



Noi le-am mancat cu orez. Orezul il puteti asezona cu un sos tip bolognese.

duminică, 29 noiembrie 2009

Prăjitură de post, cu mere

Candva foloseam o alta reteta, dar cum nu am gasit-o cand am avut nevoie in acest week-end am dat un search pe "goagal" :) Am citit cateva retete, le-am compilat si a iesit urmatoarea prajiturica...



Eu am folosit 3 cani de mere rase (cana pe care am folosit-o are 300 ml), 1,5 cani zahar, 2,5-3 cani faina, cca 100 ml ulei, cca. 100 ml apa minerala, un praf de sare, scortisoara, esenta de vanilie, zeama de lamaie, 1 praf de copt, putin bicarbonat stins cu otet.

Pentru inceput am dat merele (curatate de coaja) pe razatoarea mare, le-am stropit cu zeama de lamaie si le-am presarat cu scortisoara (dupa gust, cum va place).



Apoi am amestecat uleiul cu zaharul, un praf de sare si esenta de vanilie (daca nu aveti puneti zahar vanilat).



Am adaugat in vas merele si faina (am pus 2 cani odata dupa care am adaugat restul de faina treptat, pana a ajuns compozitia la consistenta dorita), cernuta impreuna cu praful de copt, moment in care am trecut de la lingura de lemn la mixer, folosind paletele pentru aluat.



Am adaugat si apa, bicarbonatul stins si restul de faina, dupa cum am scris mai sus. Am obtinut o compozitie care curge dar totusi, nu prea fluida. Am turnat-o in tava tapetata cu hartie de copt si am introdus-o in cuptorul preincalzit, la 200 de grade.



Am lasat prajitura la cuptor cam o ora, cand a trecut testul scobitorii am scos-o pe un gratar sa se raceasca.



Rapid am preparat urmatoarea glazura: am amestecat 6 linguri de zahar cu 3 linguri de cacao, 3 linguri de apa (mi s-a parut ca mergeau numai doua) si 1 lingura de ulei, intr-o craticioara, pe aragaz, la foc mic, pana s-a topit zaharul. Am turnat glazura calduta peste prajitura, cu lingura, dupa cum se vede in fotografie.



Se taie dupa preferinta. Asta e tot.



sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Ruladă cu banane



Va scriu reteta exact cum am preluat-o de la cumnata mea. Daca doriti o puteti prepara cu unt; fiind post, eu am optat pentru margarina.

Ingrediente:
Foaia de biscuiti: 300 g zahar, 300 ml apa, 2 linguri margarina, 2 linguri cacao, 1/2 kg biscuiti.
Crema: 1 pachet margarina, 200 g zahar, 2-3 linguri cacao, 2-3 plicuri zahar vanilat, esenta de rom.
2-3 banane.

Mod de preparare: Zaharul, apa, margarina si cacaua se amesteca si se pun la fiert. Cand da in clocot se trage oala de pe foc. Biscuitii se dau prin masina sau se sfarma cu sucitorul (eu i-am dat prin robot) si se incorporeaza in siropul de mai sus. Se lasa la racit.
Se freaca spuma margarina cu zaharul, zaharul vanilat, cacaua si esenta de rom (cateva picaturi).
Se intinde pe un celofan compozitia de biscuiti, dandu-i-se forma dreptunghiulara. Se unge foaia cu crema, se aseaza pe lungime 2-3 banane decojite si se ruleaza.
Se da la rece, pana a doua zi.

Daca doriti puteti prepara o alta crema: folositi un pachet de margarina, 200 g zahar, 100 g nuca de cocos, 2-3 plicuri de zahar vanilat.

luni, 16 noiembrie 2009

Tarta Tatin

O stiti. Eu am dat peste ea pe diverse bloguri culinare sau site-uri de specialitate. Recent i-am (re)citit povestea pe blogul Laurei Laurentiu, asta dupa ce mi-a fost readusa in memorie de emisiunile culinare de pe Euforia, dar si de "Ready, steady, cook!", emisiune pe care eu o urmaresc cu mare drag. Tarta Laurei arata asa de ispititoare, incat, m-am decis s-o fac si eu, sa-mi treaca pofta. Zis si facut.



Am folosit 10 mere potrivite; de fapt am decojit merele, le-am injumatatit (evident cateva nu mi-au iesit chiar jumatati, cutitul meu e mai buclucas din fire, deci pot spune ca am feliat fructele :P), si le-am asezat pe fundul formei de tarta (ca sa aflu necesarul de fructe), in cercuri concentrice, ma rog, la un moment dat am potrivit feliile de mere, am umplut golurile ramase, astfel incat sa acopar toata suprafata; am avut nevoie pentru acest lucru de 10 mere.
Pe langa mere am folosit 100 g unt, 150 g zahar, scortisoara, esenta de vanilie, zeama de lamaie si aluat de foietaj din comert (data viitoare as vrea s-o incerc cu aluat facut in casa).
Va las sa studiati putin produsul final, dupa care va invit sa lecturati si modul de preparare, asta in caz ca nu-l stiti inca.



Dupa ce m-am jucat cu merele, cum am spus mai sus, le-am stropit cu zeama de lamaie si m-am mutat la forma de tarta; am pus zaharul in forma, impreuna cu cativa stropi de esenta de vanilie si cu un praf de scortisoara, iar forma am pus-o pe ochiul aragazului.



Cand zaharul a inceput sa se topeasca am adaugat si untul; siropul respectiv l-am lasat la foc domol cam 10 minute, amestecand din cand in cand cu lingura de lemn.



Dupa care am rearanjat feliile de mere pe fundul formei, nu prea mi-au iesit acele cercuri concentrice, ma si grabeam, dar daca aveti timp, puteti incerca acest mod de aranjare, pentru o prezentare mai frumoasa. Am lasat merele sa fiarba in sirop cateva minute, vreo 10, cred...



... dupa care, le-am intors cu grija pe cealalta parte, sa se caramelizeze complet. Le-am lasat tot vreo 10 minute. M-am mai uitat la ele, sa nu se inmoaie prea tare.





Intre timp am decupat din aluat un cerc cu diametrul cat cel al formei de copt. L-am tinut in frigider pana in momentul in care am avut nevoie de el.



Cu acest cerc am acoperit merele din forma, am apasat un pic pe margini si am introdus forma in cuptorul preincalzit, la 200 grade.



Am lasat-o cam 30 de minute, in acest timp aluatul a crescut si s-a rumenit frumos.



Scotand forma din cuptor am asezat deasupra farfuria de servit si tinand cu mainile si forma si farfuria am intors totul cu josul in sus. Am lasat forma peste tarta sa se scurga bine tot siropul; cred ca data viitoare voi pune mai mult zahar.
Eu nu am asteptat deloc, am intors forma asa, fierbinte. O puteti lasa asa cum este pana in momentul servirii, si atunci s-o intoarceti, daca va place aluatul mai crocant.
Iata si alte cateva instantanee...


















P.S. Mai am de invatat, am vrut sa adaug niste link-uri in postare si nu mi-a iesit... Dar tarta mi-a placut :P