- Home
- "Dulce Romanie"
- Aperitive
- Aluaturi dulci
- Biscuiti, fursecuri
- Conserve
- Deserturi
- Mâncăruri cu carne
- Mâncăruri cu carne de pui
- Mâncăruri cu legume
- Mâncăruri de post
- Mic dejun
- Mâncăruri tradiționale
- Pâine și alte aluaturi
- Pește
- Pizza&Paste
- Prăjituri
- Prăjituri de post
- Salate
- Supe, ciorbe
- Tarte
- Torturi
- :) ma-ma... pa-pa
- Crăciun/Revelion
- Paște
- Diverse
- Premii
luni, 14 decembrie 2009
Tort egiptean by Amalia (reteta testata)
Iata un tort deosebit, din punctul meu de vedere, cu care va puteti surprinde placut familia, musafirii. Mentionez ca am respectat intocmai reteta Amaliei, cu mentiunea ca a doua oara cand am facut aceasta reteta am pus ceva mai putin zahar la crema 1, cam 5 linguri rase, in loc de 6. Tortul noi l-am consumat a doua zi. Va pun si fotografia sectiunii:
Ingrediente:
Foile (se coc 3 foi): Pentru o foaie am folosit 2 albusuri, 2 linguri de zahar, 1/2 lingura de faina, 40 g alune macinate (se pot inlocui cu nuci).
Pentru crema 1: 6 galbenusuri, 6 linguri de zahar, 340 ml lapte, 2 linguri faina sau amidon (eu am pus faina), 170 g unt, esenta de vanilie.
Pentru crema 2: 200 ml frisca, 150 g zahar, 120 g alune zdrobite bucati mai mari (eu am pus nuca).
Cum am procedat:
Am pregatit intai foile: am batut albusurile spuma, am pus zaharul si am batut pana s-a topit acesta din urma.
Am adaugat faina amestecata cu nuca macinata, amestecand usor.
Am turnat bezeaua pe fundul formei de tort, tapetat cu hartie de copt (diametru de 24 cm, a mea s-a nimerit identica cu a Amaliei)...
... si am dat la cuptor la foc mic, cam 25 de minute.
Am scos cand s-a rumenit usor. Cat a stat foaia in cuptor am spalat ustensilele si am pregatit foaia urmatoare (mentionez ca nu am stat doar sa pregatesc o foaie, am mai facut si altele prin bucatarie, deci nu e risipa de timp prea mare tortul acesta).
Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le-am amestecat intr-o craticioara cu zahar, faina si laptele adaugat treptat.
Am pus craticioara pe foc si am amestecat mereu pana s-a ingrosat continutul ca o budinca, apoi am luat de pe foc crema si am lasat-o sa se raceasca.
Untul l-am amestecat intr-un castron doar cat sa se dezmorteasca, dupa care am adaugat putin cate putin din compozitia racita (cam cate o lingura odata).
Se pun cativa stropi de esenta de vanilie (eu am pus zahar vanilat) si crema e gata. A, am pus si un praf de sare.
Pentru a 2-a crema am topit zaharul si apoi l-am turnat in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Dupa ce s-a racit l-am dezlipit usor, apoi l-am zdrobit (am pus bucatile intr-o punga de plastic si le-am batut cu sucitorul). Eu am mai incercat sa pun in frisca (si la alte retete), cum scrie Amalia in reteta asta, caramel, mi-a placut mult rezultatul. Am batut frisca (am folosit un pahar cu 370 ml smantana, deci mai mult un pic decat prevede reteta, cu zahar dupa gust si un pliculet de intaritor), am adaugat caramelul zdrobit si nuca macinata, am amestecat usor.
Tortul se monteaza asa: foaie, 1/3 din crema 1, 1/3 din crema 2, si iar foaie... terminand cu frisca.
Se da la frigider, pentru cateva ore, ca sa intre bine caramelul in frisca.
Iata si alte instantanee...
... din nou, o sectiune...
Sper sa va placa, la fel de mult cum ne-a placut noua.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
si eu l-am facut ...e tare bun a fost ...l-am facut cu alune ca nu am avut nuca.
RăspundețiȘtergeream citit reteta si cea originala si cele facute de celelalte fete si suna tentant cred ca voi incerca si eu acest weekend daca am timp si va voi spune sau arata ceea ce am facut
RăspundețiȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergeream preparat si eu tortul..extrem de delicios..
va las linkul..sper sa va placa..
http://eniskitchen.blogspot.com.es/2013/06/tarta-egipcia-tort-egiptean-egyptian.html