marți, 31 august 2010

Salată de cartofi

Periodic rasfoiesc arhiva de fotografii; asa am dat peste cele de mai jos si m-am decis sa trec pe blog aceasta salata a carei reteta o stiu de vreo 5 ani, dintr-o revista de profil.
Va prezint o salata simpla, dar delicioasa, de cartofi:



Am folosit cartofi (fierti in coaja, mai apoi decojiti), 1 castravete, 1 conserva boabe de porumb, sare, piper, oregano, ulei, otet/zeama de lamaie, 1 lingurita mustar, cateva masline.

Am amestecat intr-un bol cartofii (taiati dupa preferinta, cuburi, felii...) cu rondele de castravete si boabele de porumb, scurse. Am sarat, am piperat, am pus si putin oregano.
Separat am amestecat intr-un recipient cu capac uleiul cu zeama de lamaie si mustarul; sosul l-am turnat peste legume, dupa care am amestecat cu grija.
Am pus in bol si cateva masline.



luni, 30 august 2010

Gogoşari în oţet

Cat de curand ne vom apuca de pus muraturi. Pana acum am pus doar castraveti in otet, fara numar, fara numar :)) Urmeaza gogosarii, conopida... Abia astept ;)

Fotografiile acestea sunt facute anul trecut. Sa stiti ca folosesc aceeasi reteta si la castraveti, si la ardeii iuti, nu am avut probleme de niciun fel, au stat foarte bine.



Iata aici o poza cu legumele pe care le-am folosit anul trecut:



Solutia pe care eu o folosesc la acest tip de conserve este urmatoarea (mentionez ca folosesc o reteta de-a cumnatei mele):
la 1 litru de apa masor 250 ml otet,
200 g zahar,
1 si 1/4 lingura sare mare,
1 lingura miere,
2-3 foi dafin, piper boabe, mustar boabe, enibahar (astea le pun din ochi...).
Toate acestea le fierb, circa 10 minute, cat sa clocoteasca putin.

Gogosarii, fie ca-i las intregi, fie ca-i tai sferturi, ii spal, ii curat de cotoare si seminte. Anul trecut al meu sot a vrut sa-i umplem (noi punem impreuna muraturile); i-am umplut cu buchetele de conopida si cu boabe de struguri, cate un disc-doua de morcov si telina. Am avut totusi si borcane cu gogosari taiati, buchetele de conopida, morcov, telina (taiate felii).

Am asezat cu grija gogosarii in borcane...



... si am turnat peste ei solutia pregatita, calda, fierbinte chiar. Leg borcanele cu celofan si sfoara.

Daca pregatesc castraveti torn solutia calduta iar borcanele le sterilizez cam 30 de minute, la foc potrivit, pana isi schimba un pic culoarea castravetii.


duminică, 29 august 2010

Ruladă cu brânză

O reteta foarte simpla. Se poate folosi si altceva ca umplutura, eu de data asta am pregatit-o cu branza. Pentru fete :)



Am avut nevoie, pentru foaia de rulada, de:
3 oua,
3 linguri smantana,
3 linguri faina,
putina sare.

Pentru umplutura am folosit cas pus la sare (pentru iarna), cred ca vreo 200 de grame, unt, smantana.

Mai intai am separat ouale. Galbenusurile le-am mixat bine cu smantana si faina, si sarea. Am adaugat apoi albusurile batute spuma, incorporandu-le usor, cu lingura de lemn.
Am turnat compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, am nivelat-o; se coace timp de 15-20 de minute, la foc mic (170 de grade).

Am scos foaia din cuptor si am rasturnat-o pe un prosop umed; am pus din loc in loc cateva aschii de unt, am ras branza, pe razatoarea mica, am stropit cu putina smantana. Am rulat foaia, am pus-o la loc in tava si am mai dat-o 10 minute la cuptor.

Am presarat putina branza rasa peste rulada calda.

Pe platoul cu feliile de rulada am pus si niste bile de branza pe care le-am pregatit asa:
am amestecat cu mixerul 100 g branza de vaci, 50 g branza sarata, data pe razatoarea cu gauri mici, 1 lingura de unt moale, 1 lingura smantana; am modelat bilutele, iar o parte le-am tavalit prin marar tocat. Bilele au stat putin la frigider, inainte de consum. Hmm, au avut succes, trebuia sa pregatesc mai multe... :D

Sa aveti o duminica frumoasa! Eu de luni reincep serviciul, dupa 4 ani de stat acasa :( Cred ca de aia se puse pe plouat...

vineri, 27 august 2010

Prăjitură cu prune si struguri

Am o multime de premii adunate, plus o leapsa; voi edita postarea dedicata lor cat de repede voi putea... Multumesc fetelor care s-au gandit la mine :)

Ok, iata si prajitura de care vorbeam. Initial aveam altceva in minte, dar, fiind presata de timp (cum patesc des in ultima vreme), am apelat iar la reteta care nu m-a dezamagit niciodata. Si am ales sa folosesc aceste fructe de toamna, extrem de parfumate, prunele si strugurii.



Am folosit 3 oua, 250 g zahar, 1 cana (circa 200 ml) lapte, 1 cana ulei, 1 plic si jumatate praf de copt, 500 g faina, 2 linguri mac, prune si struguri (puneti fructe in ce cantitate doriti), un praf de sare, vanilie.

Am mixat ouale cu zaharul, sarea si vanilia, pana s-au albit si si-au marit volumul. Am adaugat laptele, apoi uleiul, macul si a urma am incorporat faina cernuta cu praful de copt.
Am turnat compozitia in tava, am repartizat pe toata suprafata ei fructele, spalate, scurse, pudrate cu faina (prunele le-am feliat) si am copt prajitura, la 180 de arde, circa 35 de minute. Testul scobitorii e sigur :)
Am pudrat-o cu zahar pudra. Si gata, scurt si la obiect :)

vineri, 20 august 2010

Prăjitură cu prune şi cacao

Poate ati observat ca am disparut din peisaj; nu s-a intamplat nimic, doar am profitat de vremea frumoasa, chiar daca un pic prea calda pentru gustul meu si am prestat o curatenie generala; plus inca alte niste treburi pe langa casa, extrem de necesare.
Desi am avut parte de zile fierbinti tot am mai copt cate o prajitura, mai ales ca fetele sunt obisnuite sa consume periodic dulciuri de casa. Va prezint o prajitura, fara oua, deoarece si gainile traverseaza o "criza", se oua mai putin, chiar deloc :)





Ingrediente:
1,5 cana zahar,
4-5 linguri gem (eu am combinat, gem de gutui cu niste dulceata de cirese amare, albe),
1,5 cana lapte (sau apa minerala si atunci veti obtine o prajitura de post),
1 cana ulei,
3 linguri cacao,
4 cani faina,
1 praf de copt, bicarbonat (un varf de cutit) stins cu zeama de lamaie sau otet,
un praf de sare,
prune, cat de multe, spalate, alese de samburi, taiate jumatati, pudrate cu scortisoara si putina faina.

Se prepara simplu: am amestecat zaharul, gemul, laptele, praful de sare; am incorporat uleiul. Am adaugat si faina cernuta impreuna cu praful de copt si cacaua. Era sa uit de bicarbonat; mi-am amintit la timp :)
Compozitia rezultata (arata ca o smantana mai groasa) am turnat-o in tava tapetata cu hartie de copt. Am repartizat pe toata suprafata prunele si am introdus tava in cuptorul preincalzit, la 180 de grade.
Am lasat la copt cam 45 de minute, voi testati-o cu scobitoarea. Daca iese curata, e gata prajitura.
Am pudrat-o cu zahar pudra.



marți, 27 iulie 2010

Rulouri de porc

Ok. Pozele nu-s prea dichisite, in ziua in care am gatit rulourile abia puteam sta in sus. Aveam de gand sa fac niste snitele dar m-am reorientat rapid spre altceva :)



Aveam deja pregatite vreo 8 felii de pulpa de porc, batute ca pentru snitel, sarate, piperate.
Am umblat prin frigider, prin congelator, si am scos de acolo 3 triunghiuri de branza topita, niste unt, mazare si niste ardei gras, gata tocat.

Mai intai am frecat branza topita cu o lingura de unt. Pasta obtinuta am distribuit-o pe suprafata fiecarei felii de carne. Deasupra am presarat cateva boabe de mazare si un pic de ardei gras. Cam asa arata o felie astfel pregatita:



Am rulat carnea; rulourile le-am fixat cu scobitori, apoi le-am dat prin faina, prin ou batut si prin pesmet, dupa care le-am prajit in ulei, pe ambele parti.



Si gata. Ne-a placut combinatia de gusturi.



De ieri ma chinui sa termin postarea :) Am rezolvat-o azi, in 5 minute, noroc ca dorm fetele :))

vineri, 23 iulie 2010

Prăjitură cu nucă de cocos şi bezea de cacao



Reteta am gasit-o intr-o Carticica practica. Ce anume m-a atras la ea nu prea stiu sa va zic, dar m-am hotarat s-o incerc si eu. Totusi, am folosit nuca de cocos, neavand in casa nuca, deci e musai s-o incerc si in varianta din revista.



Am folosit urmatoarele ingrediente:

Blat: 250 g faina,
250 g unt
250 g zahar,
6 galbenusuri,
1 plic zahar vanilat,
coaja rasa de lamaie,
1/2 plic praf de copt.

Glazura: 6 albusuri,
250 g zahar,
2 linguri cacao,
100 g nuca de cocos (sau 100 g nuca macinata).

Mai intai am pregatit blatul: am mixat untul cu zaharul si zaharul vanilinat, dupa care am adaugat galbenusurile, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Apoi am pus si coaja rasa de lamaie precum si faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Dupa ce le-am omogenizat bine (cu mixerul) am turnat compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, unsa cu unt. Hmm, de obicei nu ung hartia de copt, acum am uns-o si mi s-a rumenit cam tare prajitura. Revin la vechile obiceiuri :D



Am nivelat compozitia de blat. Am copt prajitura timp de 20 de minute, la 180 de grade.



Intre timp am amestecat cacaua cu nuca de cocos.



Albusurile le-am batut spuma, cu un praf de sare, am adaugat si zaharul, treptat, mixand in continuare pana s-a intarit bezeaua. Apoi am adaugat cacaua si nuca de cocos, amestecand usor, cu miscari largi, de jos in sus. La punctul asta am folosit lingura de lemn.



Am pus bezeaua peste prajitura scoasa din cuptor.



Am nivelat. Am reintrodus tava in cuptor si am lasat-o acolo alte 20 de minute, de aceasta data la foc mic.



Pentru portionat am umezit lama cutitului.



Observatii: e cam sfaramicioasa prajitura, dar foarte gustoasa :)

marți, 20 iulie 2010

Tort Kodrit Kadir by Sabina



Reteta am descoperit-o in "Practic in bucatarie". M-am gandit, cine o fi Sabina (semnatara retetei)... am dat un "search" si asa am ajuns in Bucataria Sabinei. Multe bunatati!
Am incercat si eu tortuletul, foarte bun la gust, tin sa va zic. Am avut totusi o problema, blatul nu mi s-a distribuit in mod egal, desi am respectat intocmai reteta. Totusi, am reusit sa pozez o felie de tort, mai aspectuoasa. Insa gustul m-a convins sa repet reteta.

Scriu repede ingredientele. Sunt in mare viteza...
Crema caramel: 5 oua,
200g zahar,
1 zahar vanilat,
esenta de rom,
800 ml lapte.
Blat: 1 ou,
100 g zahar,
100 ml lapte,
100 ml ulei,
1/2 plic praf de copt,
100 g faina,
3 linguri cacao,
1 lingura ness (nu am avut in casa, deci nu am pus).

In plus, 5 linguri de zahar, pentru caramelizat.



Mai intai am batut ouale cu zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom, dupa care am turnat laptele si am omogenizat, cu telul.



Compozitia cu oua am turnat-o in tr-o cratita, ai carei pereti i-am tapetat cu zaharul (cele 5 linguri) caramelizat. E acelasi procedeu ca la crema de zahar ars.



Separat pregatisem deja blatul: am mixat oul cu zaharul (si un praf de sare), apoi am adaugat laptele, uleiul, faina amestecata cu cacaua si praful de copt.




Compozitia de blat am turnat-o peste compozitia cu oua, chiar in mijloc.



Blatul se va ridica la suprafata, la copt. L-am testat cu scobitoarea. Tortul l-am lasat in cuptor 45 de minute, la 180 de grade.
Dupa ce am scos tortul din cuptor si s-a racit putin am pus peste cratita un platou dupa care am rasturnat tortul (printr-o miscare rapida).
Cum v-am zis, blatul meu nu s-a distribuit in mod egal, dar tot ne-a placut, are un gust deosebit acest tort.
L-am ornat cu zmeura.



Scriu pentru un mar

Mar? Ce mar? Cum ce mar...
Asta :)
Buun, am clarificat treaba cu marul.
Ce-mi veni sa scriu pentru un mar? M-am gandit sa particip la un concurs. Nu am cine stie ce asteptari, dar profit de ocazie si imi pun nitel mintea la treaba, doar trebuie sa prezint un post original, coerent... Caldura mare, dar neuronii inca lucreaza :)

De ceva timp scriu pe acest blog despre ispravile mele din bucatarie. Oare ce m-ar ajuta foarte mult in aceasta activitate? Prima data mi-a venit in gand camera foto, a noastra e cam batrana, candva o vom schimba, si-a cam facut treaba. Totusi, daca stau sa analizez mai atent problema iese in evidenta necesitatea unui laptop.
Credeati ca doar Africa are vuvuzele? Ei bine, am si eu. Doua. Una de patru, alta de doi ani, mezinele familiei (fata mea cea mare e domnisoara, nu se incadreaza in categorie). Oricand pot face concurenta deja vestitelor instrumente de "tortura fonica" :) daca ma pot exprima asa. Ori, pentru ca eu sa pot scrie linistita despre cum mi-a iesit tocana sau cum am uitat placintele in cuptor am nevoie de liniste... Deci, laptopul mi-ar asigura o oarecare independenta, m-as putea refugia, sa zicem, in podul casei, sau in orice alt loc mai retras. Sau, cum fetelor le place sa stea mult pe afara, le-as putea supraveghea, cu laptopul in brate, de la mica distanta. In concluzie, m-ar ajuta mult un asemenea obiect. Am si gasit ceva interesant, pe site-ul celor de la PcFun; din multitudinea de modele de notebook-uri/laptop-uri mi-a atras atentia, dupa studierea datelor tehnice, un Asus. L-am vazut, mi-a placut, nu-mi ramane de facut decat sa-l trec pe lista mea de "to do".
Pana una-alta, va invit sa vizitati si voi magazinul online PcFun; detalii despre concurs aici.

P.S. Tineti-mi pumnii ;)

miercuri, 7 iulie 2010

Ochiuri pe roşii

Si...
"La gente canta con ardor
"Que Viva España""
Caci asta e o a doua indeletnicire a mea, in acest moment, pe langa blogger... A doua semifinala a Campionatului Mondial de fotbal :) Sper sa am parte de un meci frumos.

Deci, ochiuri pe rosii. Una din primele retete pe care le-am pregatit eu; nici nu mai stiu unde am gasit reteta, intr-o revista, poate? Oricum e ceva potrivit pentru micul dejun, ceva ce mie imi place foarte mult...



Am folosit (scriu cantitati pentru 2 persoane) 1 rosie, 4 oua, 2 linguri branza rasa, sare, piper.
Rosia am taiat-o felii; puteti sa o decojiti, daca va deranjeaza pielita. Eu de regula nu fac asta, cred ca de lene :D



Feliile de rosie le pun in tigaie, cu putin ulei; le prajesc foarte putin pe o parte, dupa care le intorc, presar peste ele sare (nu prea multa deoarece eu folosesc branza sarata) si piper, apoi, cu grija, sparg ouale, in asa fel incat sa acopere feliile de rosie.



Cand incepe albusul sa se coaguleze presar deasupra branza si acopar tigaia cu un capac.
Eu nu las ouale foarte mult in tigaie, astfel incat ochiurile sa-mi iasa moi.

Si gata. Cum v-am zis, e o reteta care mie una imi place foarte mult.





A inceput meciul, as vrea sa castige Spania...