Am descoperit aceasta superba prajitura intr-o emisiune prezentata de celebrul Anthony Worrall Thompson. Avea ca invitata o doamna simpatica, al carei nume din pacate nu il stiu, nu am prins emisiunea de la inceput. Dar, am prins reteta, in intregime :)
Cica ar fi fost una din preferatele reginei Victoria...
Iata, asadar, sandwich-ul "Victoria", despre care mai puteti citi si aici.
Important! Pentru un aspect desavarsit folositi la copt forme cu diametrul de 20 de cm; eu nu am avut asa ceva, am folosit forma mea de tort, al carei diametru este de 26 de cm. Nu am vrut sa modific cantitatile, sa le adaptez, deci blaturile ar fi fost cu mult mai crescute. Chiar si asa, in forma mea, au crescut spectaculos, stratul de compozitie turnat in tava fiind subtirel.
Nu mai lungesc vorba, iata ingredientele pe care le-am folosit:
4 oua,
225 g zahar,
225 g unt, moale (nu topit!),
225 g faina,
1 praf de sare, esenta de vanilie,
2 lingurite rase de praf de copt,
gem (de caise, de piersici, de zmeura...).
Metoda de preparare este foarte simpla :)
Am pus toate ingredientele intr-un castron (bine, eu am impartit in doua si am copt doua blaturi, separat, in aceeasi forma)...
... si am mixat cateva minute, pentru omogenizare.
Compozitia rezultata am turnat-o in forma de tort tapetata cu hartie de copt, unsa cu unt. Daca aveti doua forme identice e si mai bine. Coaceti doua blaturi; la 180 de grade, circa 30 de minute, poate chiar mai putin, depinde si de cuptor.
Blaturile se auresc frumos :)
Ok, asezam un blat pe platou, il ungem cu gem (eu am pus gem de piersici), suprapunem cel de-al doilea blat, pudram cu zahar pudra.
Si gata. E un desert fin, savuros, usor de preparat. Incercati-l, poate va veti simti grozav savurandu-l. Asa, ca mine. Si ca regina, se spune ca se aseza la masa si nu se ridica pana nu termina prajitura :) Asa povestea doamna care a prezentat reteta...
P.S. Variante: blaturile cu cacao, unse cu gem si cu frisca;
blaturile unse cu crema de unt si decorate cu coaja de portocala...
ArataArata, foarte bine, si este pe gustul nostru.Sa ai o duminica placuta.
RăspundețiȘtergereArata foarte bine, ce nas da sa iau o felie din acest senvis "regina Victoria".
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vot.
Sa ai o duminica placuta.
imi place foarte mult aspectul dar sunt convinsa ca si gustul este desavarsit.o duminica frumoasa iti doresc
RăspundețiȘtergereVa multumesc pentru vizita!
RăspundețiȘtergereEu reteta o s-o refac, cat de curand, asa mult mi-a placut...
O leapsa si multe premii te asteapta sa le ridici.
RăspundețiȘtergereO zi minunata!
I-mi place foarte mult cum arata se vede ca e foarte pufoasa si sigur cand o savurezi ti se topeste in gura!I-ti doresc o saptamana frumoasa!
RăspundețiȘtergere@ Medy, multumesc mult, ma prezint!
RăspundețiȘtergere@ Gabriela, multumesc pentru vizita! O saptamana frumoasa si tie!
Imi place prajitura, iau o bucata, dau la schimb premii si leapsa.
RăspundețiȘtergereIau o bucata de praji, dau la schimb un premiu si o leapsa.
RăspundețiȘtergereExcelenta,ramane pe lista mea de retete preferate.
RăspundețiȘtergerePe siteul englez dat, din poza se vede si un strat generos de crema de unt...o fi o alta versiune?
RăspundețiȘtergere@ Liana, doamna aceea a prezentat reteta de baza, asa cum am redat-o eu; la sfarsit a pus pe masa si alte doua variante, cea cu blatul cu cacao, uns cu gem si cu frisca, si cea cu blaturile unse cu crema de unt, adica exact varianta de pe site. In crema de unt doamna punea si ceva coaja de portocala.
RăspundețiȘtergere@ Lenuta, Gabriela, Ariana, multumesc pentru vizita!
RăspundețiȘtergere