sâmbătă, 22 iunie 2013

Aluat foetat ultrarapid

By Laura Laurentiu

DSC05197

De multa vreme o urmaresc pe Laura, o specialista in aluaturi, si nu numai. Am incercat si eu metoda prezentata de ea, mi-a placut ca nu am stat mult in bucatarie si ca la final m-am rasfatat cu niste cornuri tare bune.

Ingrediente pentru aluat:

500 g faina,

300 ml apa, 40 ml ulei,

1 lingurita sare, 1 lingurita zahar,

25 g drojdie proaspata;

Am mai avut nevoie de 125 g margarina/unt (80% grasime), 70 g faina, galbenus pentru uns deasupra.

Am diluat drojdia impreuna cu zaharul in putina apa calduta, apoi am amestecat-o cu ingredientele pentru aluat; am framantat pana am obtinut un aluat elastic, pe care l-am lasat la crescut. Separat, am framantat margarina rece cu cele 70 g faina, pana la omogenizare.

Am intins aluatul crescut intr-o foaie cat am putut de rotunda, dupa care am distribuit deasupra amestecul cu margarina. Am impartit aluatul uns in 8 parti, cat de cat egale, crestand niste taieturi ca niste raze, pornind de la margine spre mijloc, dar nu pana la capat:

DSC05177

Am pliat fiecare sector de cerc spre mijloc, acoperindu-l cu cel opus:

DSC05180

Am continuat plierea...

DSC05181

... pana am obtinut o bila de aluat:

DSC05182

Am intins iar cu sucitorul o foaie rotunda si am repetat inca o data operatia de crestare si pliere, descrisa mai sus; am lasat cateva minute noua bila de aluat in pace si apoi iar am intins-o in foaie cu grosimea de 4-5 mm, din care am decupat triunghiuri, pe care le-am uns cu putin gem de zmeura, le-am rulat si le-am transferat in tava. Am uns cornurile cu galbenus batut si le-am dat la cuptor.

Le-am servit cu gem de zmeura deasupra.

DSC05194

Multumesc Laurei pentru reteta!!

4 comentarii:

  1. Ce bune trebuie sa fie, se vede cat sunt de pufoase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos ti-a iesit, intotdeauna am crezut ca aluatul asta de foietaj este mult prea dificil ca sa ma chinui sa-l fac in casa.

    RăspundețiȘtergere