joi, 4 august 2011

Gem de caise


Imi place foarte mult gemul de caise, parfumat, fin... Il folosesc la diverse prajituri, si, cand nu il am in casa, tot timpul am in cap ideea "gemul de caise era mai bun"...
Nu ma mai lungesc, vreau doar sa mai spun ca am fost la piata special pentru caise. Am nimerit niste fructe foarte, foarte coapte.

La 1,7 kg de fructe am folosit 1 kg de zahar.
Am spalat caisele si le-am desfacut in jumatati; le-am asezat intr-o cratita, alternand straturile de fructe cu cele de zahar. Le-am lasat cateva ore, sa-si lase siropul.
Le-am pus apoi la fiert la foc mic (am pus si o tablita pe ochiul aragazului), timp de 25-30 de minute.
Mai apoi am pus putin in functiune blenderul de mana. Caisele mele dolofane s-au transformat intr-o pasta pe care am mai fiert-o timp de 45 de minute. In tot acest timp am amestecat din cand in cand, cu o lingura de lemn.
Am turnat fierbinte gemul in borcane (curate, uscate), am pus capacele, le-am intors nitel cu fundul in sus, si apoi le-am acoperit cu niste prosoape; a doua zi erau numai bune de pus in beci.

Mi-au iesit 5 borcane, din acelea de 400 g, plus o portioara pentru degustat.


Daca vreti puteti pune putina vanilie, sau niste zeama de lamaie...

4 comentarii:

  1. Foarte bun gemul , am facut si eu! Tare bun! Puup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce culoare frumoasa are gemul!Ador parfumul caiselor cînd se fierb,sau din cuptor daca-s într-o placinta,prajitura.
    :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Anul asta n-am facut desi imi place foarte mult,asa ca o sa te viziteeeez :))).pupici!

    RăspundețiȘtergere