sâmbătă, 27 august 2011

Aluat de tarta

De ceva vreme imi doresc sa incropesc o tarta; asa ca, dis de dimineata, caut si caut pe net, diverse idei, de aluat, de umpluturi... Caut si prin caietele mele, prin reviste... Aici gasesc sfaturi practice, aici cantitati... Si iar caut. Brusc, inchid pc-ul cu urmatorul gand: "Ce, n-oi fi eu in stare sa fac un aluat?" :)) Pai, ia sa vedem...

Intai pregatesc ingredientele:
125 g unt rece, taiat bucatele,
250 g faina,
un praf de sare,
1 ou,
9o g zahar.

Cern faina intr-un castron, presar sarea; deasupra pun bucatile de unt rece.
Introduc in castron mana din dotare si incep sa framant untul, amestecandu-l cu faina.


Framant, pana chestia din castron arata ca niste firimituri... Ma rog, mai mici, mai mari...


Adaug oul si zaharul; amestec cu degetele toate ingredientele.


Si framant, framant, pana se formeaza un aluat molcut, dar care nu se lipeste de degete.


Ma declar multumita si-l infoliez, dupa care il dau la frigider (minim 30 de minute!).

In tot acest timp am facut diverse...

Scot aluatul din frigider si-l intind cu sucitorul, pe blatul bine infainat. Ar trebui sa aibe 2-3 mm grosime.


Dau drumul la cuptor-180 de grade.
Foaia de aluat o transfer cu sucitorul in forma de copt (unsa cu unt); sau, dupa caz, impart aluatul in mai multe bucati, daca doresc sa coc mini-tarte. Odata ajuns in forma de copt (las marginile sa atarne peste forma de copt si decupez surplusul) il intep fara mila cu furculita.


Astfel pregatit aluatul ia directia frigider; 10 minute :)
Acum e acum, ori punem umplutura peste aluat si coacem, ori coacem si dupa aceea punem umplutura...
Eu am in plan o tarta cu prune si bezea, asa ca acopar aluatul cu hartie de copt, presar deasupra boabe de fasole si introduc forma in cuptor, 15 minute (eu am lasat totusi 20 de minute, asa mi-a venit- a iesit ok, aluatul abia s-a rumenit un pic pe marginit, de fapt mai mult s-a aurit).

Cum surplusul decupat de mine a fost un pic cam generos tapetez cu aluat niste forme mici de tarta si le arunc in cuptor.
Pentru tartute feliez niste prune si le presar cu zahar si scortisoara.


Tartele mele (alea mici) sunt coapte; le scot din forma si le umplu cu feliile de prune. Deasupra torn siropul ramas de la prune si presar zahar pudra.


Mancam!


3 comentarii: