marți, 16 martie 2010

Choux a la creme

Iaca niste choux-uri. Bine, azi am copt doua blaturi de tort, dar asta e alta poveste. Choux-urile le-am facut sambata, de pofta (not to worry, ma opresc la trei cati am acum :D)

De-a lungul timpului am scris zeci, poate sute de retete, in doua caiete; in ultimul timp insa ma inspir mult de pe net. De data asta am apelat (iar) la blogul lui Teo, cum am facut-o si cu alte ocazii. Saru`mana, Teo, pentru retete!

Deci.



Am folosit urmatoarele ingrediente:
250 ml apa
100 ml ulei
150 g faina
3 oua
un praf de sare

Am pus la fiert apa si uleiul si cand au dat in clocot am dat oala la o parte de pe foc si am pus inauntru toata faina odata; am pus vasul inapoi pe foc si am amestecat bine. Am lasat sa se raceasca compozitia (am tinut vasul in apa rece).

Am inceput sa adaug ouale, pe rand, cate unul si am amestecat bine de tot dupa fiecare, sa se incorporeze integral (doar atunci am mai pus inca un ou si iar am amestecat...).



Asa arata compozitia mea, cremoasa, nici moale, nici tare.



Pentru a forma choux-urile m-am folosit de un sprit. Tava a ramas neunsa. Da, e vorba tot de acele tavi vechi, de care am mai vorbit. Marfa buna, din punctul meu de vedere, care inca merita folosita.



Am introdus tava in cuptor la 180 de grade si am lasat-o aproximativ 25 de minute. Nu am umblat deloc la cuptor, in primele 15 minute, ca sa nu se dezumfle choux-urile.
Le-am scos din cuptor (2 tavi am copt).



Le-am taiat cate un capacel; si iata, au fost goale pe dinauntru, asteptandu-si umplutura.
Sambata le-am umplut cu budinca de ciocolata. Fie-mea tot facea ture prin bucatarie, sa mai ia cate o "ciocolata" :D



Va mai pun o fotografie, facuta cu alta ocazie; atunci am garnisit choux-urile cu ceva mai multe calorii: crema de vanilie, frisca, ciocolata...



Bune au fost. O sa mai fac. Va pup!

5 comentarii:

  1. Ce apetisante.Foarte aspectuoase ti-au iesit.O zi cu soare, sa ai.

    RăspundețiȘtergere
  2. am revenit la cules retete:))
    cojile de choux si cele de ecler se fac la fel ,nu?am incercat sa fac si eu o data dar s-au lasat si n-am putut sa le folosesc :((
    dar incer dupa reteta ta si n-o sa mai deschid usa cuptorului.pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. @Micule, saru`mana, la fel iti doresc si tie! Intr-adevar, e o zi cu mult soare, care ma bucura mult.
    @Sarah, recunosc, eclere nu am facut niciodata, dar au cam aceeasi modalitate de preparare; am tras cu ochiul la Teo, sunt un pic altfel ingredientele, dar daca imi aduc aminte ce am mai citit prin reviste sunt persoane care folosesc compozitia de choux-uri la eclere, formeaza bastonase in tava.
    Am patit-o si eu o data, mi s-au lasat, dar de cand folosesc tavile astea vechi, care au purtat sute de copturi nu am avut probleme; si nu am umblat la cuptor.
    A, tocmai m-am uitat si in caietul meu de retete, si la choux-uri scrie asa: 125 g faina, 100 g unt (sau ulei sau margarina), 1/4 l apa, 3 oua, sare.

    RăspundețiȘtergere
  4. ce pufoase ti-au iesit....si apetisante tare!! Bravo!!

    RăspundețiȘtergere