- Home
- "Dulce Romanie"
- Aperitive
- Aluaturi dulci
- Biscuiti, fursecuri
- Conserve
- Deserturi
- Mâncăruri cu carne
- Mâncăruri cu carne de pui
- Mâncăruri cu legume
- Mâncăruri de post
- Mic dejun
- Mâncăruri tradiționale
- Pâine și alte aluaturi
- Pește
- Pizza&Paste
- Prăjituri
- Prăjituri de post
- Salate
- Supe, ciorbe
- Tarte
- Torturi
- :) ma-ma... pa-pa
- Crăciun/Revelion
- Paște
- Diverse
- Premii
luni, 11 iulie 2011
Șarlotă cu zmeură și ciocolată
M-am decis sa particip si eu la provocarea lunii iulie Dulce Romanie 2011, gazduita de FLORY. Pentru ca am prestat de curand aceasta sarlota, plina de ciocolata (ca tot fu azi Ziua mondiala a ciocolatei!), parfumata si aromata, datorita zmeurei din compozitie, voi trimite link-ul acestei postari gazdei dulcii provocari.
Ingrediente (reteta e dintr-o carticica practica):
600 ml lapte,
1 baton vanilie (eu am folosit esenta),
6 galbenusuri,
175 g zahar,
200 g ciocolata amaruie,
10 g gelatina,
250 g zmeura,
200 ml frisca,
25 piscoturi
2 linguri lichior de zmeura (in cazul meu, de coarne).
Optional: 1/2 plic praf de budinca cu gust de ciocolata neagra.
Mai intai am spalat zmeura, cu atentie, si am pus-o la scurs.
Poftiti un detaliu, s-o vedeti mai de-aproape.
Am amestecat galbenusurile cu zaharul, 150 de grame de zahar, din cantitatea totala, bine de tot, dupa care am turnat treptat laptele (doar 500 g); am omogenizat si am pus amestecul pe foc. Eu am pus in compozitie si jumatate de plic de praf de budinca. Am amestecat din cand in cand compozitia si am lasat-o pe foc pana s-a ingrosat.
Intre timp am pus gelatina la hidratat in apa rece, cca 100 ml.
Cand compozitia cu ou s-a ingrosat am oprit focul. In crema calda am adaugat vanilia, ciocolata (am pastrat doar putina, pentru decor) si gelatina, amestecand usor, pentru incorporare.
Dupa ce s-a mai racit crema am incorporat 3/4 din cantitatea de zmeura.
Am avut grija sa-mi pregatesc si forma, tapetata cu piscoturi; piscoturile le-am trecut rapid printr-un sirop facut din laptele si zaharul ramase (100 ml, respectiv 25 g) si lichiorul de zmeura. Daca stau sa ma gandesc un pic nu retin sa fi pus in siropul meu si zahar... Am uitat.
Am turnat sarlota peste piscoturi si am introdus-o in frigider, pana a doua zi.
Am portionat-o si am mancat cu maaare pofta.
La ornat am folosit frisca, zmeura, menta si ciocolata rasa.
Inca un detaliu...
P.S. Albusurile le-am folosit la o spuma (si ea tot de zmeura, evident :P)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Mamma mia, ce multa "ciucalata"... mai ca as uita de sunculitele mele si m-as da la o feliuta adevarata, ca asta virtuala din poze arata minunat de bine... si cu zmeurica... yamiii...
RăspundețiȘtergerece sa zic si cum sa spun...salivz pe tastatura.dap, suna vulgar dar asta e realitata.deci imi ploua in gura cu tunte si fulgere.un desert de vis.pupici
RăspundețiȘtergereArata minunat,iar combinatia asta e delicioasa.Multumesc mult pentru participare,astept datele pe email,pupici!
RăspundețiȘtergereCat de bine arata!!!!
RăspundețiȘtergereCe minunatie...trebuie sa aiba un gust grozav!
RăspundețiȘtergereo zi placuta!
Arată minunat! Bravo!
RăspundețiȘtergerebudinca asta-i mortala .superba pt vara....
RăspundețiȘtergere............((`'-"``""-'`))
RăspundețiȘtergere............)....-....-....(
.........../..(o._.o)_._\
...........\....(.0.)..._./
..........._'-._'='_..--'.._
....../`;#'#'#.-.#'#'#;`\ \
......\_))........*.......((_/
........#...BUZIACZKI..#
....... '#.DLA CIEBIE.#'
........../.'#...........#'.\
........._\..\'#.....#'./../_
......(((___)...'#'...(___)))
`*.*´¨)♥`*.*´¨♥`*.*´¨♥.•´♥..
Trebuie sa fie grozava! Arata atat de bine...mmm...
RăspundețiȘtergereVa multumesc tuturor pentru vizite, sa stiti ca sarlota este excelenta. Mie mi-a placut tare mult.
RăspundețiȘtergere@ Karolina, your comments are so cute!
Hmmmm...delicioasa trebuie sa fie combinatia dintre cioco si zmeura! Bravo! ;)
RăspundețiȘtergerePupici
arata super tortul..ciocolata zmeura..iaammmiii
RăspundețiȘtergere