duminică, 13 aprilie 2014

Prăjitură de post, cu morcovi şi mere



Pentru ca azi e sarbatoare mare, am pregatit ceva dulce, pentru Florii: o prajiturica de post, aromata si usor de facut. Reteta o am de la cumnata mea.
Inainte de a trece la reteta, doresc sa urez tuturor celor care s-au sarbatorit astazi un sincer "La multi ani, cu sanatate, bucurii si impliniri!".


:) Fotografia e facuta anul trecut, acum suntem "pe ploaie"...

Ingrediente:
1 cana ulei (folositi aceeasi cana pentru ingrediente, cea pe care am utilizat-o eu are 250 ml),
1 cana zahar,
1 cana morcov ras,
1 lingurita bicarbonat, stins cu zeama de lamaie, sau putin otet,
1/2 lingurita praf de copt,
1 plic zahar vanilat,
faina cat cuprinde. Acum, va rog sa nu ma certati pentru "cat cuprinde" asta, de doua ori am facut prajitura, de doua ori am uitat sa cantaresc faina, daca repet reteta, voi updata si postarea.
Mai avem nevoie de mere, curatate de coaja si date pe razatoarea cu ochiuri mari, stropite cu putina zeama de lamaie (eu cred ca am pus vreo 10 mere, mai maricele, voi puneti cate doriti, in functie de cat de gros vreti stratul de mar);
zahar puneti dupa gust, eu am pus doar 2 linguri, pentru ca merele au fost dulci,
scortisoara.



Amestecam uleiul, zaharul, zaharul vanilat si morcovul ras, intr-un bol, timp de 10 minute, cu un tel in forma de para sau o lingura de lemn; stiu, e plictisitor, se lasa cu dureri de mana, dar in final obtinem o compozitie semi-lichida, care arata cam asa:



Adaugam apoi praful de copt si bicarbonatul stins, apoi faina; pentru ca am ajuns la faza "cat cuprinde", puneti faina cate putin (cateva linguri o data) si amestecati pentru incorporare. Cand ajugeti la un aluat care curge mai greu si trebuie intins in tava cu lingura, va opriti din adaugatul fainii.
Opriti putin aluat (cat o nuca), la care mai adaugati faina cat sa-i ingroase consistenta, sa-l puteti da pe razatoare.

Punem aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt; cum am zis, il intindem cu lingura. Amestecam merele rase cu zahar si cu scortisoara si le repartizam peste aluatul cu morcov. Radem deasupra bucatica de aluat de care am vorbit mai sus si introducem tava in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, cca 35 de minute.
Va dati seama cand e gata, daca se desprind marginile prajiturii de hartia de copt, daca trageti usor de hartie.

Rece, o pudrati cu zahar praf.





Un comentariu: