vineri, 26 martie 2010

Premii, premii, premii :)









Yuppy, am primit niste premii dragute! Am cam tras chiulul zilele astea la bloggerit, m-am prezentat cu intarziere sa le ridic, dar sunt asa de frumoase!!
Tin sa multumesc fetelor care mi le-au oferit:
Miha Ochi_verzi
Micul


Era sa uit, trebuie sa enumar 10 lucruri care ma fac fericita.
Pai, in primul rand fericita ma fac sotul si copii.
Ce ar mai fi...
o prietenie trainica, frumoasa;
o veste buna;
o carte buna;
un film care sa ma tina "lipita" de ecran de la inceput la sfarsit;
o melodie, nu una anume, dar care sa-mi faca "pielea de gaina";
o reteta noua care imi iese perfect;
luna martie;
marea;
o ciocolata :)
Sunt mai multe, desigur, lucrurile care ma fac fericita, am enumerat primele 10 care mi-au venit in minte...

P.S. Ina m-a provocat la un mic joc :)
Ce ascund eu in poseta?? Acum, destul de putine lucruri, caci mi-am schimbat posetele, mi-am achizitionat unele mai mici ca dimensiune :)
Pai, obligatoriu portofelul (cu bani sau fara :)));
actele;
telefonul;
un pachet de servetele;
ca si Just me, se intampla sa car si vreo doi pampersi;
macar doua pixuri;
obligatoriu crema de maini;
o sacosa goala, sa fie...
ceva bombonele, pentru fie-mea cea mijlocie;
si... cam atat.
Dar am avut vremuri cand aveam posete din acelea mari, pe care le umpleam cu de toate :D

Va multumesc frumos dragele mele, pentru cuvintele frumoase, pentru premii, pentru atentie, pentru tot!

joi, 18 martie 2010

Tort cu ciocolată, vişine, nucă, frişcă...



M-am nascut intr-o joi :) Acum 34 de ani...
O sa revin cu reteta si alte fotografii; tin doar sa mentionez ca m-au inspirat Laura Adamache (grilajele de ciocolata) si o mamica, Simona (una din creme), carora le multumesc!

Mda, am revenit si cu reteta, foarte prompt, de altfel :) Eu mi-am aniversat ziua si joi, cu ai mei, si duminica, atunci cand am avut musafiri. Dupa un week-end aglomerat am avut nevoie de refacere :)

Am folosit 2 blaturi de tort, realizate dupa metoda Laurei Adamache, folosind cantitatile scrise si aici. Un blat a fost simplu, alb, celalalt cu cacao (am folosit 90 de g faina+30 g cacao).



Pentru crema maro am folosit:
- 1/2 pachet de unt;
- 80 ga zahar pudra vanilat;
- 5 linguri nuca macinata;
- 5 linguri finetti;
- 5 linguri frisca batuta;
- visine.

Am spumat mai intai untul cu zaharul pudra, dupa care am adaugat nuca, finetti si frisca si am amestecat bine.



Am pus in crema un pumn de visine (puse la borcan, pentru iarna). Eh, in poza sunt mai putine ;), sa dea bine.



Crema alba am facut-o din 250 ml frisca lichida si 150 g ciocolata alba. Frisca am incalzit-o, am pus in ea ciocolata rupta bucati si am tinut pe foc pana s-a topit si ciocolata; dupa ce s-a racit un pic compozitia am introdus-o in frigider, vreo 3 ore, dupa care am pus mixerul in functiune.

Blaturile le-am insiropat cu un sirop (fiert) facut din apa, zahar si esenta de rom (dupa gust; nu l-am facut prea dulce).

Am montat asa: blat alb, crema maro.



Blat maro, crema alba.



Blat maro, crema maro, blat alb.
Am uns tortul cu frisca, l-am imprejmuit cu grilaje din ciocolata alba si neagra, facute tot dupa metoda Laurei Adamache, am pus si cateva "decoratiuni" din ciocolata si gata.



Sa stiti ca l-am facut pe fuga, l-as fi vrut un pic mai atent finisat, dar gustul mi-a depasit asteptarile.
Iata si o sectiune, poza e neprelucrata, caci photobucketul e in greva :)



Va multumesc tuturor pentru urari!

marți, 16 martie 2010

Choux a la creme

Iaca niste choux-uri. Bine, azi am copt doua blaturi de tort, dar asta e alta poveste. Choux-urile le-am facut sambata, de pofta (not to worry, ma opresc la trei cati am acum :D)

De-a lungul timpului am scris zeci, poate sute de retete, in doua caiete; in ultimul timp insa ma inspir mult de pe net. De data asta am apelat (iar) la blogul lui Teo, cum am facut-o si cu alte ocazii. Saru`mana, Teo, pentru retete!

Deci.



Am folosit urmatoarele ingrediente:
250 ml apa
100 ml ulei
150 g faina
3 oua
un praf de sare

Am pus la fiert apa si uleiul si cand au dat in clocot am dat oala la o parte de pe foc si am pus inauntru toata faina odata; am pus vasul inapoi pe foc si am amestecat bine. Am lasat sa se raceasca compozitia (am tinut vasul in apa rece).

Am inceput sa adaug ouale, pe rand, cate unul si am amestecat bine de tot dupa fiecare, sa se incorporeze integral (doar atunci am mai pus inca un ou si iar am amestecat...).



Asa arata compozitia mea, cremoasa, nici moale, nici tare.



Pentru a forma choux-urile m-am folosit de un sprit. Tava a ramas neunsa. Da, e vorba tot de acele tavi vechi, de care am mai vorbit. Marfa buna, din punctul meu de vedere, care inca merita folosita.



Am introdus tava in cuptor la 180 de grade si am lasat-o aproximativ 25 de minute. Nu am umblat deloc la cuptor, in primele 15 minute, ca sa nu se dezumfle choux-urile.
Le-am scos din cuptor (2 tavi am copt).



Le-am taiat cate un capacel; si iata, au fost goale pe dinauntru, asteptandu-si umplutura.
Sambata le-am umplut cu budinca de ciocolata. Fie-mea tot facea ture prin bucatarie, sa mai ia cate o "ciocolata" :D



Va mai pun o fotografie, facuta cu alta ocazie; atunci am garnisit choux-urile cu ceva mai multe calorii: crema de vanilie, frisca, ciocolata...



Bune au fost. O sa mai fac. Va pup!

duminică, 14 martie 2010

Cornuri pufoase



Reteta o am de la o mamica, Alina, care bucatareste cu drag, avand rezultate excelente. De unde are ea aceasta reteta, nu stiu, poate exista deja in blogosfera; nu am mai cautat, am preluat-o de la Alina, am pus-o in practica si am fost incantata de rezultat. A, nu doar eu am fost incantata :)

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
25 g drojdie;
1 lingurita sare;
2 linguri miere;
250 ml lapte cald;
25 g unt;
500 g faina (Alina a spus ca ea a folosit pentru aluat doar 450 de grame, restul de faina l-a folosit cand a intins foile; cam asa am procedat si eu).

Drojdia am dizolvat-o in putin lapte cald si am uitat de ea vreo 10 minute.
In restul de lapte am pus untul; am adaugat si drojdia si restul ingredientelor. Am framantat bine si am lasat aluatul la dospit, la loc caldut (pus intr-un castron uns cu ulei si acoperit cu un servet curat, sau cu folie), circa o ora.

Am intins apoi foi pe blatul de lucru infainat, am impartit foile in opt si am format cornulete. Mi-au iesit 3 foi.



Cornurile le-am transferat in tava tapetata cu hartie de copt si le-am uns cu ou batut (sau doar albus) si le-am presarat cu putin zahar.



Le-am introdus in cuptorul preincalzit si le-am tinut acolo timp de 20 minute (aproximativ; cuptorul meu e mai naravas, rar respecta timpul indicat intr-o reteta, asa ca stau cu ochii pe el), la 180 de grade.



Foarte bune au iesit; eu le-am lasat simple, dar le voi incerca si cu ceva umpluturi...



Iata si o sectiune...




O saptamana frumoasa va doresc! La mine va fi una aglomerata :) dar o sa revin cu retete ;)

marți, 9 martie 2010

Mucenici de post



Tare bine ar fi fost sa scriu dimineata reteta mucenicilor. Nu am reusit, am avut o zi plina. Maine vine alta si mai si.... Asa ca o expun rapid, cat inca e 9 martie :)
E reteta soacrei.
Folosim un aluat simplu, de post: la 1 kg faina avem nevoie de 500 ml apa (chiar minerala daca aveti la indemana), drojdie proaspata (cam cat o nuca), 2-3 linguri zahar, un praf de sare.
Punem faina intr-un castron incapator si facem o gropita in mijloc. Drojdia o dizolvam in putina apa, impreuna cu zaharul, dupa care o adaugam peste faina in acea gropita, turnam si restul de apa, calduta, amestecam un pic si lasam cateva minute deoparte.
Incorporam apa in faina, si incepem sa framantam. Atentie, nu uitati de sare (presarati un praf de sare peste faina, dupa care framantati). Framantam bine, bine, eventual ne ungem mainile cu putin ulei si framantam.
Aluatul rezultat il lasam in castron, acoperit cu un sevret curat; il lasam sa stea la loc caldut, pentru aproximativ o ora.
Impletim repede mucenicii, le dam forma de "8", ii asezam in tava unsa cu ulei, ii ungem cu putina pasta de rosii (in care am pus o lingurita de zahar) si-i dam la copt pana incep sa se rumeneasca (nu m-am uitat la ceas...).
Cat sunt inca calzi ii pensulam cu miere si presaram deasupra lor nuca macinata. In nuca punem si niste zahar, fiecare... dupa gust.




Iata mucenicii inainte de a intra la copt. Tavile sunt vechi, le are soacra de cand era tanara si cum ne impacam bine cu ele le folosim fiecare dintre noi cat de des se poate.



Mucenicii, gata pregatiti :)






Un mucenic rupt in doua....


luni, 8 martie 2010

8 martie



Va doresc din inima toate cele bune, sa aveti parte de iubire, de fericire, de inspiratie, de sansa, de tot ceea ce va doriti!
La multi ani si un 8 martie fericit!

sâmbătă, 6 martie 2010

Premii de primavara

Am primit cateva premii, de primavara, pentru care ma bucur foarte mult, de la Miha Ochi-verzi. de la Maria si de la Diana. Va multumesc frumos!!

Cum e primavara, vine si 8 martie, m-am gandit sa le ofer tuturor celor din lista mea, deci, daca cititi si va face placere, le puteti prelua, va sunt daruite cu mare drag.

Iata si premiile:







O primavara frumoasa!

marți, 2 martie 2010

Tort cu piersici şi căpşuni II

E vorba despre tortul pe care il tot fac de ceva vreme... acum, intr-o noua prezentare :)
Din pacate pot sa expun doar fotografiile produsului final, m-au lasat acumulatorii camerei foto chiar cand ma apucasem de prepararea lui.




Am folosit urmatoarele ingrediente:
Pentru blat: 2 oua, 60 g zahar, 50 g faina, 10 g cacao, un praf de sare;
Prima compozitie: 200 g piersici din compot, 200 g iaurt, 200 g frisca lichida, 1 plic gelatina, 70 g zahar;
A doua compozitie: 200 g capsuni, 200 g iaurt, 200 g frisca lichida, 1 plic gelatina, 70 g zahar.



Am mixat bine ouale cu zaharul si sarea, cred ca aproximativ 20 minute, dupa care am adaugat faina cernuta impreuna cu cacaoa si am amestecat usor, cu lingura de lemn pana s-a incorporat bine de tot faina. Am turnat amestecul obtinut in forma de tort si am dat totul la cuptor (preincalzit), la 180 de grade pentru cca 15 minute. Am scos forma din cuptor dupa ce am lasat-o sa se raceasca un pic acolo si am asezat blatul pe un gratar.

Cele doua compozitii le-am preparat identic: am zdrobit fructele, le-am amestecat cu zaharul si iaurtul, am adaugat gelatina (hiddratata cu aproximativ 100 ml apa rece si apoi fluidizata la bain marie); cat a stat amestecul rezultat un pic la frigider am batut frisca. Am adaugat si frisca in compozitia cu fructe.
Eu am preparat intai compozitia cu piersici si mai apoi pe cea cu capsuni.



Am montat tortul pe un platou, cu ajutorul inelului detasabil al formei de tort astfel: am pus blatul mai intai, apoi am turnat compozitia cu piersici, am dat tortul la frigider cat am facut si cea de-a doua compozitie; am turnat si amestecul cu capsuni si am dat iar tortul la rece, de data aceasta pentru 4 ore.



Dupa ce am scos tortul din frigider, am dat la o parte inelul; am ornat simplu, cu putina cacao, cu cateva visine si cu niste frisca.



Si gata :)



luni, 1 martie 2010

1 martie



Va doresc o primavara superba, plina de bucurii si realizari frumoase!

Blat de tort by Laura Adamache

La mama acasa bateam bine albusurile, cu zahar, adaugam alternativ cate un galbenus si cate o lingura de faina si amestecam incet, cu lingura de lemn, "peste cap" cum se spune... Rezultat bun.
Mult mai tarziu, tusti in blogosfera culinara; mi-am schimbat modul de preparare, dupa cum am vazut la fete... Mixam galbenusurile cu zaharul, bine, bine, adaugam faina... si la urma albusurile spuma, amestecand usor... Iese bine si asa.
Intr-o zi am citit pe blogul Laurei Adamache o alta metoda, simpla, (totusi am mai vazut-o si in alta parte, la Miki, de exemplu). M-am hotarat s-o incerc si eu. Sunt extrem de incantata de rezultat! Foarte usor de preparat, mai ales daca se respecta indicatiile Laurei.
Va pun si fotografii, sa vedeti ce mi-a iesit mie; blatul respectiv l-am facut din 4 oua (neavand mai multe in casa la momentul acela, m-am hotarat sa incerc asa)...




Am folosit 4 oua, 120 g zahar, 120 g faina, un praf de sare.

Am pus ouale intr-un vas, impreuna cu zaharul, un praf de sare, si putina esenta de vanilie.



Am mixat timp de 30 de minute ouale cu zaharul si un praf de sare. M-am cam plictisit in timpul asta, dar mi-am asezat o revista in fata si am putut lectura in voie :))
S-au deschis frumos la culoare, si-au marit volumul...



Am adaugat faina, cernuta de doua ori, cate putin si am amestecat usor, cu lingura de lemn, pentru incorporare.



Am turnat compozitia in forma de tort (a mea are diametrul de 24 de cm), am lovit usor forma de masa (au aparut bulbuceii de care vorbea Laura), am nivelat cat am putut de bine si am introdus-o in cuptorul preincalzit. Am lasat la copt vreo 25 de minute, la 170 de grade...
Nu am scos forma imediat, am lasat pandispanul sa se raceasca in cuptor. Mai apoi l-am transferat pe un gratar pentru prajituri, sa se raceasca complet. Yummy!



Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei...
Multumesc, Laura, pentru metoda!