- Home
- "Dulce Romanie"
- Aperitive
- Aluaturi dulci
- Biscuiti, fursecuri
- Conserve
- Deserturi
- Mâncăruri cu carne
- Mâncăruri cu carne de pui
- Mâncăruri cu legume
- Mâncăruri de post
- Mic dejun
- Mâncăruri tradiționale
- Pâine și alte aluaturi
- Pește
- Pizza&Paste
- Prăjituri
- Prăjituri de post
- Salate
- Supe, ciorbe
- Tarte
- Torturi
- :) ma-ma... pa-pa
- Crăciun/Revelion
- Paște
- Diverse
- Premii
duminică, 22 mai 2011
Prăjitură cu iaurt și fulgi de cocos by Laura Sava
Pe blogul Laurei Sava am gasit aceasta prajiturica rapida, delicioasa. M-a atras din prima clipa de cand am descoperit-o, am si notat-o in caietul meu cu retete. Ba chiar m-am si prezentat la market, pentru gris si iaurt.
Ingrediente:
Blat: 125 g unt,
500 g iaurt,
4 oua,
250 g zahar,
vanilie, 500 g gris,
1 praf de copt.
Sirop: 200 ml apa, 100 g zahar, zeama de la o lamaie.
Am frecat untul moale cu zaharul, apoi am adaugat, unul cate unul, cele 4 oua. Am adaugat iaurtul, apoi grisul amestecat cu praful de copt, am pus si vanilia (si vreo doua linguri de faina, asa mi-a venit pe moment).
Compozitia am turnat-o in tava tapetata cu hartie de copt si am introdus-o in cuptorul preincalzit, pentru cca. 30 minute la 175 grade.
Ingredientele pentru sirop le-am fiert 5 minute; am turnat siropul pe prajitura inca fierbinte.
Am portionat-o inainte de servire si am presarat-o cu fulgi de cocos.
Multumesc, Laura!!
duminică, 15 mai 2011
Chec cu ciuperci
Iata un chec aperitiv foarte bun, a carui reteta o am de la o vecina.
Ingrediente: 300 g ciuperci (eu am pus un pic mai mult),
3 cepe,
200 g cascaval,
3 linguri faina,
3 oua,
condimente, dupa preferinta.
Puteti folosi ciuperci proaspete sau conservate. Eu am folosit proaspete. Le-am taiat marunt si nu prea :) Asa, cat sa se simta.
Cascavalul, dat pe razatoare, l-am amestecat bine cu faina (cele 3 linguri).
Am separat cele 3 oua. Galbenusurile le-am batut cu furculita; puneti ce condimente doriti. Eu am pus doar putina sare.
Albusurile le-am batut spuma.
Ceapa, tocata marunt am calit-o usor in ulei; peste, am adaugat ciupercile si le-am mai calit un pic impreuna. Am luat tigaia de pe foc si am lasat sa se raceasca compozitia. (cat se racoreste compozitia pregatit cascavalul, ouale...). A, puteti pune si niste marar tocat.
Am adaugat peste ciupercile racorite cascavalul, apoi galbenusurile, am amestecat usor, iar la urma am incorporat si spuma de albus, usor, cu lingura de lemn, amestecand cu grija (cam ca la un blat de tort).
Am turnat amestecul in tava tapetata cu hartie de copt si am introdus-o in cuptor; am lasat sa se coaca pana s-a rumenit usor deasupra, cred ca vreo 45 de minute.
Voila. Taiat cald; de unde rabdare?
Aici, cateva felii de chec pe un platou cu diverse...
Concluzia? Delicios!
sâmbătă, 14 mai 2011
Salată cu ton și cartofi
O alta reteta din Practic in bucatarie. Destul de interesanta, mai ales datorita modului de prezentare.
Recunosc ca nu am acordat suficienta atentie finisajelor, detaliilor, dar produsul final a fost bun la gust.
Ingrediente: 1 kg cartofi,
250 g ton in ulei (eu am cumparat direct ton maruntit, in reteta originala scria "ton bucati"),
1 lamaie,
50 g masline (umplute cu ardei, eu am folosit simple),
3 oua,
1/2 ceapa rosie,
2 linguri smantana (sau maioneza),
1 legatura patrunjel,
sare, piper.
Am fiert mai intai ouale; cartofii curatati si taiati cubulete, i-am fiert ca pentru piure, in apa usor sarata. I-am scurs si i-am zdrobit. Pasta de cartofi am mixat-o impreuna cu patrunjelul tocat, sare, piper si zeama de la o jumatate de lamaie.
Tonul, scurs de ulei, l-am amestecat cu ceapa rosie, tocata marunt, cu zeama de la cealalta jumatate de lamaie, smantana, sare, piper (dupa gust).
Am tapetat un vas jena cu folie de plastic, apoi cu 3/4 din pasta de cartofi.
Am intins jumatata din cantitatea de ton, apoi am pus maslinele si ouale decojite si taiate felii.
Am acoperit cu pasta de peste ramasa si cu un strat de pasta de cartfoi.
Am dat la rece (se tine minim o ora la frigider).
Am rasturnat salata pe un platou si am indepartat folia.
Decorati dupa preferinta.
Daca doriti folositi mai putina zeama de lamaie.
marți, 10 mai 2011
Ninsoare de mai
Daa, a nins :)
Merii sunt plini de floare, alba, delicata, suava; emana multa prospetime, si o mireasma... pe care nu o pot descrie in cuvinte.
Va las sa va delectati cu cateva instantanee, fresh :)
O zi frumoasa!
luni, 9 mai 2011
Ouă ”Primavera”
Am experimentat o noua umplutura pentru oua, si anume, m-am inspirat din Practic in bucatarie; rezultatul? Chiar interesant.
Am fiert mai multe oua, dar pentru aceasta reteta am folosit doar 8.
Am ras 3 ridichi, am tocat 2 cepe verzi, am ras 50 g cascaval; toate acestea le-am amestecat cu galbenusurile sfaramate cu furculita. Am pus sare si piper dupa gust. Am pus si 2 linguri de smantana, asa, la inspiratie.
Ar fi trebuit sa adaug in compozitie si niste marar tocat.
Am umplut albusurile cu pasta de galbenus.
Scurt si la obiect :)
joi, 5 mai 2011
sâmbătă, 30 aprilie 2011
14
Ca sa nu raman in aprilie cu doar 13 postari, am rezolvat inca una :)
Pe moment nu am nimic de spus, decat ca mi-a batut primavara in geam, in sfarsit! Asa ca am inhatat aparatul foto si am pozat ceea ce-mi place mie foarte mult in acest anotimp: ciresul plin de floare :)
Evident mica albina e la post...
Perfectiunea intruchipata (in viziunea mea; nu gasesc niciun cusur florii de cires).
Bonus: un mic visin, si el plin de floare; nici nu mai tin minte cate prajituri am copt asta vara si cu ajutorul lui :)
Revin la creanga "ninsa" a ciresului...
Abia astept sa infloreasca merii!
joi, 28 aprilie 2011
Desert cu căpșuni
In urma prepararii cheesecake-ului New York am ramas cu niste resturi:
Capsunile fierte, pe care nu le-am aruncat,
niste crema de branza, cativa biscuiti si capsuni. Ca sa inchid si gura celor din jur am improvizat un mic desert.
Cu capsunii ramasi aveam oricum de gand sa fac o spuma de fructe, dupa reteta de aici, asa ca am "furat" si putina bezea...
Crema de branza ramasa am amestecat-o cu capsunile fierte; am repartizat noua compozitie pe fiecare biscuite cu ajutorul unei lingurite, am pus deasupra cate un mot de bezea si bucati de capsuna.
A picat foarte bine acest desert, mai ales ca cheesecake-ul trebuia sa stea la rece pana a doua zi :)
marți, 26 aprilie 2011
New York cheesecake
Pentru masa de Paste mi-am incercat norocul cu acest cheesecake. Reteta am descoperit-o tot in cartea Principesei Margareta a Romaniei. Mi-a placut mult si m-am decis s-o fac si eu, atat doar ca nu am folosit afine ci capsuni si putina zmeura (de la congelator).
Ingredientele pe care le-am folosit au fost urmatoarele:
Blat: 300 g biscuiti digestivi,
80-95 g unt topit,
50 g zahar,
1 lingurita scortisoara.
Umplutura: 1 plic gelatina,
60 ml apa rece,
450 g crema de branza Philapdelphia,
100-150 g zahar,
1 praf de sare,
200 g smantana grasa,
200 g smantana dulce pentru frisca.
Topping: 200 g capsuni si zmeura,
2 linguri de apa,
100 g zahar (eu am marit putin cantitatile).
Mai intai am pregatit siropul: am pus o treime din capsuni impreuna cu zaharul si cu cele doua linguri de apa, intr-un vas, la foc mediu; am lasat sa se topeasca zaharul. Am lasat la fiert pana s-a ingrosat siropul (am mai miscat vasul pentru ca siropul sa se distribuie uniform).
Iata si zmeura scoasa din congelator.
Am strecurat siropul intr-un castron si l-am lasat sa se raceasca. Capsunile fierte nu le-am aruncat ci le-am folosit la un alt "desert".
Cat s-a racit siropul am sfaramat biscuitii in robot si am pus peste ei zaharul, scortisoara si untul topit.
Am amestecat pana s-au omogenizat ingredientele.
Montati prajitura intr-o forma cu diametrul de 20-23 cm. Cum eu nu am in casa decat forme cu diametrul mult mai mare am uns cu unt o oala cu diametrul dorit, am captusit cu hartie de copt si am presat bine pasta de biscuiti pe fundul si marginile vasului, cca 2,5 cm, cu ajutorul unui pahar. Am acoperit cu folie si am dat la frigider.
In siropul racit am pus restul de capsuni si zmeura; am dat la frigider.
Am dizolvat gelatina in apa. Am mixat crema de branza pana a devenit o crema moale. Am adaugat si gelatina, pusa mai intai pe baie de aburi pana s-a lichefiat, zaharul si praful de sare. Am amestecat pana am obtinut o compozitie usoara si pufoasa.
Am batut smantana pentru frisca pana s-a intarit.
Am adaugat si smantana grasa si am incorporat-o in frisca.
Am turnat incet amestecul de smantana in crema de branza. Am omogenizat.
Am turnat compozitia peste blatul de biscuiti, am uniformizat si am dat la rece.
A doua zi am mutat prajitura pe un platou. Si am avut parte de un mic dezastru :( Am descoperit ca am doua maini stangi :)
Nu am ratat cu totul desertul, am remontat prajitura, nici nu stiu cum sa va explic modul in care am procedat; dar m-au trecut zeci de ape :)
Si am turnat deasupra siropul rece.
Ei, nu a aratat chiar rau... cred :))
Inainte de a taia prajitura am inmuiat cutitul in apa fierbinte.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)