luni, 23 aprilie 2012

Prăjitură cu cremă de nucă și lămâie...

.. ori cum ar trebui sa se numeasca...

DSC04062

Initial am vrut sa fac o prajitura Krantz, cum am vazut la Betty, dar brusc m-a cuprins lenea: nu aveam chef sa fac acel caramel :)
Asa ca m-am orientat din mers ;)

Blat: 7 oua,
210 g zahar,
un praf de sare,
esenta de vanilie,
210 g faina

Crema: 3 linguri faina (cu varf),
200 g zahar,
350 ml lapte,
zeama de lamaie,
1 pachet de unt,
4-5 linguri nuca macinata.

Pentru blat am mixat ouale cu zaharul, esenta si sarea, timp de 25 de minute; am adaugat faina cernuta, amestecand usor cu lingura de lemn, de jos in sus. Compozitia obtinuta am turnat-o intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt; am copt blatul timp de 35 de minute, la 180 de grade (faceti testul scobitorii, poate in cuptorul vostru blatul trebuie tinut mai putin, dar nu deschideti usa cuptorului mai devreme de 20 de minute!).

Am scos blatul din tava si l-am lasat la racit pe un gratar. Odata racit l-am taiat in doua.

Pentru crema am amestecat zaharul cu faina, am turnat laptele, treptat, amestecand cu telul sa nu se formeze cocoloase. Am pus compozitia la fiert intr-o oala cu fund dublu si am lasat-o pe foc, amestecand continuu, pana s-a ingrosat. Am lasat apoi la racit.
In crema rece am adaugat zeama de lamaie (dupa gust, eu am folosit zeama de la jumatate de lamaie).
Am mixat spuma untul moale, dupa care am incorporat lingura cu lingura crema rece, si apoi nuca macinata.

Blatul taiat l-am insiropat cu un sirop facut din apa, zahar si esenta de vanilie/rom.
Am montat prajitura asa: o felie de blat insiropat, 2/3 crema, a doua felie de blat, 1/3 crema; am presarat deasupra nuca de cocos.

DSC03925

Am dat prajitura la rece.

DSC03985

DSC03997

10 comentarii: