vineri, 30 noiembrie 2012

Mere umplute cu nuci

DSC05570

Stiu, stiu, am disparut din peisaj... Asta e, nu a fost de voie, ci de nevoie :) Dar pentru ca maine e o zi importanta nu puteam sa nu ma prezint si eu cu un desert usor de preparat, numai bun pentru o zi de sarbatoare. Reteta e preluata din cartea lui Horia Virlan si va pot spune ca umplutura e atat de buna incat, ce mi-a ramas dupa umplerea merelor a disparut in vreo doua inghitituri. Fara prea multe alte cuvinte, declar simplu: La multi ani, Romania!

 DSC05563

Ingrediente: 8-12 mere, 10 linguri miez de nuca macinat (eu am zdrobit-o cu sucitorul), 150 g stafide, un pahar de rom/coniac, 10 lingurite zahar pudra, coaja si zeama de la o lamaie, 4 linguri de unt. Am respectat reteta aproape intocmai, in sensul ca stafidele le-am inmuiat in apa calduta in care am picurat esenta de rom.


  DSC05549

Mai intai scoatem casuta semintelor merelor, dar si o parte din miez. Inmuiem stafidele, in rom, sau asa cum am precizat mai sus. Stafidele inmuiate le-am amestecat cu zaharul, jumatate din cantitatea de miez de nuca, coaja si zeama de lamaie si cu miezul de mere rezultat. Umplem merele cu compozitia de mere si nuci si le asezam intr-un vas Jena, uns cu unt. Le coacem cca 30 de minute in cuptorul preincalzit, la 170 de grade.

 DSC05558

La servire le presaram cu miez de nuca macinat. Sunt bune calde, dar si reci.

 DSC05560

vineri, 28 septembrie 2012

Tort cu iaurt și piersici

In ultima vreme am avut de toate, numai timp liber nu :) Dar cum luna septembrie se apropie de sfarsit ma grabesc sa postez o reteta cu piersici, piersica fiind aleasa de gazda provocarii Dulce Romanie din aceasta luna ca ingredient de baza. Nicol ne-a propus si o tema, De-ale camarii, din pacate eu nu ma pot prezenta cu inca o reteta, dupa cum spuneam, din lipsa de timp. Pentru detalii vizitati pagina lui Nicol, cea care in aceasta luna gazduieste "Dulce Romanie". Sa trecem si la reteta. DSC05064 Este vorba despre un tortulet simplu, rapid, pe care l-am facut destul de des in ultima vreme, tocmai pentru ca nu necesita mult timp pentru preparare. Ingrediente: un pachet de piscoturi, 350 g iaurt, 300 ml smantana dulce pentru frisca, 150 g zahar (sau chiar mai putin), 2 pliculete de gelatina, piersici (sau alte fructe). Mai intai feliem piersicile si punem gelatina la hidratat, in apa rece, cat s-o acopere. Amestecam iaurtul cu zaharul, batem frisca. Punem vasul cu gelatina la bain marie, pana ce aceasta se lichefiaza. Incorporam gelatina in iaurtul indulcit; adaugam si frisca, amestecand usor, usor, pentru incorporare. Punem in crema si cubulete de piersica. La montarea tortului eu am procedat asa: intr-un vas tapetat cu folie de plastic am asezat felii de piersica, am turnat cam jumatate din crema, am asezat un strat de piscoturi, restul de crema si inca un strat de piscoturi. Piscoturile eu le-am trecut rapid prin cafea, o cafea slaba, si usor indulcita, dar am folosit la insiropat, cu alta ocazie si zeama de compot. Dam tortul la rece cateva ore. DSC05058 Rasturnam tortul pe un platou. Eu nu l-am mai decorat cu nimic. DSC05062 Puteti folosi orice combinatie de fructe. Eu am mers de mai multe ori pe piersici, dar le-am combinat si cu afine si mi-a placut tare mult. DSC05059

marți, 28 august 2012

Prune cu miere şi lavandă

DSC05156

Trece si august, o luna fierbinte, in care m-am copt, la propriu :) O luna in care pentru mine nu stiu cand a trecut timpul, nu m-am odihnit deloc, o luna in care am avut foarte multe lucruri de rezolvat. Privind in urma, am ajuns la concluzia ca am nevoie de o vacanta (!), cea care tocmai se incheie a fost practic inexistenta pentru mine :(

Dupa cum stiti, Provocarea "Dulce Romanie" merge mai departe; in aceasta luna a venit randul sa poposim pe blogul"Kiss the Cook". Ce gasim aici? Pe langa multe retete interesante, subiectul provocarii din aceasta luna.

joi, 9 august 2012

Pancakes cu ciuperci

DSC04923 
     Special pentru Kadia, al carei blog are un concurs in plina desfasurare: galette-crepe-clatite=un nou concurs!. Initial facusem altceva, dar galetele mele erau coapte nu facute in tigaie asa ca m-am reorientat. 
    Iata si o sectiune:
  DSC04935 
     Vara asta a fost deosebit de fierbinte; seceta... seceta si la Jocurile Olimpice, nu am luat medalii chiar peste tot unde am sperat... Jocuri Olimpice la care mai mult am tras cu urechea, din cauza lucrarii pe care o scriu si care nu vrea sa se lase scrisa, tare naravasa mai e! Sunt si eu intr-o competitie, cu timpul, caci am si un termen, ca sa fie totul mai frumos; iar caldura parca imi "taie" tot elanul. Promit ca la prima ploaie voi dansa "desculta in iarba" :) Hmm, pe de alta parte, daca e soare, am lumina buna pentru fotografii :)) Si cum Kadia organizeaza concursuri simpatice (si mai important e sa participi, dupa cum ne indeamna si spiritul olimpic) am decretat ca o bine-meritata pauza se impune. Deci, mai intai de toate insir pe masa ingredientele (si aici e o poveste, pana m-am hotarat ce anume sa fac... am revizuit cateva retete, am scormonit pe net, pana la urma au decis papilele gustative din dotare, care s-au vazut brusc izbite de un pronuntat gust de ciuperci, venit din cine stie ce amintire). Am zis ciuperci? Iata-le: 

  DSC04893 

     Cam 200 de grame au cantarit ciupercile mele; lor li s-a alaturat si niste patrunjel verde, proaspat cules din gradina (cam ars de soare...). Mai poposesc pe masa: 2 oua, 100 g faina + 3 linguri lapte (aici am plusat cu inca 3), sare, piper. Am pregatit si 2 linguri de unt, 2 linguri faina, 250 ml lapte, niste cascaval ras, pentru o portioara de bechamel. Asta tot papilele au decis. Buuun, sa trecem la treaba! Taiem ciupercile (spalate, curatate, etc), nu marunt, ci bucatele ceva mai mari, sa se simta; incingem intr-o tigaie putin ulei, ori un cubulet de unt si calim usor ciupercile. Peste ele aruncam patrunjelul tocat si mai lasam un pic pe foc. Amestecam usor, din cand in cand. Lasam apoi ciupercile sa se racoreasca. Cine are chef, face o poza :))

  DSC04898 

     Intr-un bol batem ouale cu un tel in forma de para ("si lupta, si da-i" cateva minute, timp in care ne uitam pe fereastra, mai studiem putin cerul, poate descoperim vreun nor); adaugam laptele (am pus intai 3 linguri, dar dupa ce am incorporat faina am mai adaugat lapte), apoi faina si amestecam bine cu telul. Potrivim de sare si piper. Eu am pus si 1/4 lingurita praf de copt. Trebuie sa obtinem un aluat care curge, dar nici prea subtire. V-am spus, am adaugat inca vreo trei linguri de lapte pentru a ajunge la consistenta dorita. Lasam aluatul sa se odihneasca si ne apucam de bechamel. Topim untul in tigaie, adaugam faina (care nu trebuie prajita!, deci stam langa tigaie) si amestecam energic tot cu un tel in forma de para; turnam treptat laptele si amestecam cu atentie, sa nu ne trezim cu cocoloase.

  DSC04904 

     Cand sosul se ingroasa oprim focul. Potrivim gustul de sare si piper, adaugam niste cascaval ras (vreo doua linguri, sa zicem) si amestecam.

  DSC04900 

     Mai tineti minte aluatul nostru? Da? Bine. Incorporam in el ciupercile.

  DSC04908 

     Luam tigaia de clatite, o incingem bine, topim in ea un cubulet de unt si apoi o stergem cu un servetel, ca sa inlaturam surplusul de grasime; operatiunea aceasta am facut-o o singura data. Luam cu lingura din aluat si turnam in centrul tigaii compozitia, eventual intindem usor cu lingura, pentru a distribui uniform (cat de cat) aluatul. Eh, eu am pus in tigaie cate doua-trei pancakes-uri odata.

  DSC04922 

     Cum incep sa apara basicute la suprafata intoarcem pancakes-urile cu o spatula si le mai lasam putin in tigaie. Nu mergeti la TV, caci nu dureaza mult (eu am dat sonorul mai tare, sa nu ratez ceva de la Jocuri...). Ta-taaam! Ia clatita, neamulee... Vedeti? Am incercat sa nu le rumenesc prea tare.

  DSC04917 

     Montam artistic un turnulet de clatite :D, punem si niste sos bechamel deasupra, ceva patrunjel si papam cu pofta. 

  DSC04930DSC04929 
 
    Si mai de-aproape:

  DSC04932 

     Si inca o sectiune...

  DSC04936 
 
    Si inca una...

  DSC04938

miercuri, 25 iulie 2012

Tort rapid cu zmeură

DSC04776 Am ales sa pregatesc acest tort pentru Provocarea "Dulce Romanie" - luna iulie, gazduita de blogul Simplu si bun. "Dulce Romanie" a fost initiata de Mihaela si de-a lungul timpului a avut parte de o participare deosebita! Tortuletul meu este unul extrem de simplu, rapid, numai bun pentru o zi calduroasa de vara, dupa ce sta putin in frigider. Am ales sa folosesc pentru provocare zmeura si vanilia, asa ca avem nevoie de 6 oua, 180 g zahar, 160 g faina, 20 g cacao, un praf de sare, esenta de vanilie, pentru blat; de 1-2 plicuri de cappuccino cu aroma de vanilie, de 2 ciocolate ( a cate 100 g) amarui, Novatini in cazul meu, 200 ml frisca si multa zmeura. DSC04767 Mixam ouale impreuna cu zaharul, vanilia si putina sare, timp de 25 de minute, timp in care ouale se deschid la culoare si isi maresc volumul. Incorporam cu grija, in doua-trei transe, faina cernuta impreuna cu cacaua si amestecam usor, de jos in sus, cu o lingura de lemn. Turnam aluatul intr-o forma, o lovim usurel de masa de cateva ori (a mea e de silicon, de 28 cm diametru) si coacem blatul in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, cca 30 de minute, ori pana trece testul scobitorii. Scoatem cu grija blatul, NU imediat ce am stins cuptorul, din forma si-l lasam pe un gratar la racit. Pregatim un sirop din cca 400 ml apa, 100-150 g zahar (pe care le fierbem impreuna, sa se dizolve zaharul) si adaugam cappuccino. Insiropam bine de tot blatul. Incalzim frisca pe foc, adaugam ciocolata rupta in bucati si amestecam, fara sa dam in clocot, sa se topeasca ciocolata; dupa ce se racoreste putin turnam glazura peste tort (eu am tot luat cu lingura ce s-a scurs pe langa si am turnat iar deasupra, ca sa nu risipesc nimic). Presaram zmeura, proaspata daca se poate si in ce cantitate doriti si dam tortul la rece, pana cu putin inainte de momentul servirii. DSC04764 Umezim cutitul cu care il portionam si nu chemam musafiri daca vrem sa mancam din el cat de mult se poate :P DSC04767

marți, 24 iulie 2012

Tort cu mousse de zmeură

Cam tacere pe aici in ultima vreme, nu? ... Postez repejor un tortulet cu multa zmeura. DSC03847 DSC03840 Pentru mousse am fiert 300 g zmeura facuta piure, cu 150 g zahar si cateva linguri de apa; am adaugat 1 plic de gelatina hidratata timp de 10 minute si am oprit focul. Am amestecat bine. Am batut bine 300 ml frisca si am incorporat in ea piureul de zmeura (racorit). Crema obtinuta am turnat-o peste un blat de tort insiropat, cu zeama de compot. Blatul l-am facut din 4 oua, 120 g zahar, 100 g faina si 20 g cacao (ouale le mixam bine impreuna cu zaharul, un praf de sare si ceva esente, timp de 20-25 de minute, dupa care incorporam treptat faina cernuta impreuna cu cacaua; coacem la 180 de grade cca 30 de minute, ori pana scobitoarea inserata in blat iese curata). Tortul l-am montat direct pe platou ajutandu-ma de inelul unei forme de copt detasabile, pe care l-am inlaturat dupa ce tortul a stat la rece cca 3 ore. Am decorat simplu. DSC03849 DSC03851 DSC03856

duminică, 15 iulie 2012

Tartă cu șuncă și ardei gras

DSC03466

Alina, mami de Pupa si Lavinia, ne-a prezentat mai demult, pe un forum de mamici, aceasta reteta; am scris-o frumos in caiet si in sfarsit i-a venit randul. Chiar nu stiu de ce asa greu :(

 DSC03454

Ingrediente: Aluat: 1 ou, 3/4 pachet de unt, sare, faina cat cuprinde. Daca nu aveti chef de framantat folositi un foietaj din comert. 4 ardei grasi, 200 g sunca, 300 g branza de vaci, 4 oua, usturoi, sare, piper, zeama de lamaie, putin mustar.

 DSC03477

Cernem faina (sa fi fost nevoie de vreo 250 g...), intr-un castron, presaram sarea, amestecam usor si adaugam untul rece, taiat bucati. Incorporam untul in faina, folosind degetelele; pana obtinem ceva gen firimituri. Adaugam si oul si framantam. Dam o forma de bila aluatului obtinut, infoliem si dam la rece, macar 30 de minute. Calim usor ardeii taiati julienne, adaugam putin usturoi tocat, sare, piper si mai apoi sunca taiata cuburi; lasam putin pe foc sa se imprumute aromele.

 DSC03446

Branza de vaci o amestecam cu ouale, cu putin mustar si zeama de lamaie.

 DSC03450

Incorporam in compozitia de branza sunca si ardeii. Amestecam usor. Intindem in tava de tarta unsa cu unt (eu am folosit hartie de copt) o foaie de aluat, avand grija sa pastram o bucatica pentru a orna tarta. Repartizam compozitia cu ardei peste foaia din tava si improvizam din aluatul ramas un soi de grilaj.

 DSC03453

Ungem cu putin ou batut grilajul si marginile tartei si coacem cca 40 de minute la 180 de grade, in cuptorul preincalzit.

 DSC03455

 Cam asa arata:

DSC03461 DSC03476

sâmbătă, 14 iulie 2012

Cheesecake

DSC04714

Am profitat de un pachetel Delaco, dar si de fructele din gradina: grupul Amei, de pe FB, Happiness is Homemade (cat adevar!!) are ca provocari zmeura si ardeii. Deci, trag tare, am si ceva cu ardei pregatit, sper doar sa reusesc doua postari pana maine.

 DSC04713

Pentru blat am macinat cca 200 g biscuiti (gen petit beurre) si i-am amestecat cu 100 g unt topit si 1 lingura zahar. Am transferat amestecul de biscuite intr-un vas Jena (folositi o forma detasabila, a mele sunt doar mari si nu eram sigura de cata crema imi va iesi; blatul meu a fost cam inaltut); vasul l-am captusit cu folie alimentara. Cu ajutorul degetelor am distribuit pe toata suprafata vasului amestecul in cauza, urcand putin si pe peretii vasului, care, a luat mai apoi directia frigider.

 DSC04724

Dupa aceea m-am razboit cu 1 cutie de crema de branza cu smantana by Delaco (150 g), cu 300 g branza de vaci, 200 ml frisca batuta; adica, am mixat branza de vaci cu cca 150 g zahar si cu niste zahar vanilat, dupa care am incorporat crema de branza cu smantana, precum si 1 plic de gelatina (hidratata in prealabil si tinuta pe foc mai apoi, pana s-a lichefiat). In acest amestec am adaugat si frisca batuta, si am amestecat cu grija. Am turnat compozitia peste blatul de biscuiti si am dat prajitura la frigider, vreo 3 ore.

 DSC04718

Am scos apoi, cu grija, prajitura pe un platou si am turnat deasupra un jeleu de zmeura, pentru care am fiert 100 g zmeura cu 100 g zahar si cand a inceput sa prinda consistenta, am oprit focul si am avut rabdare sa-l strecor. Am decorat, cum altfel, cu zmeura :)

 DSC04721

duminică, 1 iulie 2012

Salată cu ”miez de lapte”

DSC04701

Stiu, stiu, cu ceva vreme in urma cantam cu ardoare "Viva Espana!". Azi, schimbam macazul! Neaparat :) Dintre Spania si Italia... of, merg cu Italia, de mica am tinut cu squadra azzura. Asa ca, pentru marea finala de diseara, am pregatit o salatica in culorile steagului Italiei :D

DSC04700

DSC04691

Pentru verde pregatim niste frunzulite de busuioc parfumat; ei, vorba vine, busuiocul din gradina e inca micut si am fost nevoita sa completez cu busuioc uscat.

Pentru alb apelam la o cutie cu Miez de lapte Natur (3x75 g), de la Delaco. Feliem branzica.

Pentru rosu feliem niste rosii.

DSC04698

Aranjam artistic pe un platou feliile de rosii si de branzica, stropim cu putin ulei de masline, presaram busuioc. Desigur, sare si piper, dupa gust.

DSC04697

Si cantam:

Fratelli d'Italia L'Italia s'è desta, Dell'elmo di Scipio S'è cinta la testa...

DSC04693