marți, 9 martie 2010

Mucenici de post



Tare bine ar fi fost sa scriu dimineata reteta mucenicilor. Nu am reusit, am avut o zi plina. Maine vine alta si mai si.... Asa ca o expun rapid, cat inca e 9 martie :)
E reteta soacrei.
Folosim un aluat simplu, de post: la 1 kg faina avem nevoie de 500 ml apa (chiar minerala daca aveti la indemana), drojdie proaspata (cam cat o nuca), 2-3 linguri zahar, un praf de sare.
Punem faina intr-un castron incapator si facem o gropita in mijloc. Drojdia o dizolvam in putina apa, impreuna cu zaharul, dupa care o adaugam peste faina in acea gropita, turnam si restul de apa, calduta, amestecam un pic si lasam cateva minute deoparte.
Incorporam apa in faina, si incepem sa framantam. Atentie, nu uitati de sare (presarati un praf de sare peste faina, dupa care framantati). Framantam bine, bine, eventual ne ungem mainile cu putin ulei si framantam.
Aluatul rezultat il lasam in castron, acoperit cu un sevret curat; il lasam sa stea la loc caldut, pentru aproximativ o ora.
Impletim repede mucenicii, le dam forma de "8", ii asezam in tava unsa cu ulei, ii ungem cu putina pasta de rosii (in care am pus o lingurita de zahar) si-i dam la copt pana incep sa se rumeneasca (nu m-am uitat la ceas...).
Cat sunt inca calzi ii pensulam cu miere si presaram deasupra lor nuca macinata. In nuca punem si niste zahar, fiecare... dupa gust.




Iata mucenicii inainte de a intra la copt. Tavile sunt vechi, le are soacra de cand era tanara si cum ne impacam bine cu ele le folosim fiecare dintre noi cat de des se poate.



Mucenicii, gata pregatiti :)






Un mucenic rupt in doua....


4 comentarii:

  1. Buni mucenicii!Si eu tot de post i-am facut!O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce pofta mi-ai facut!!! Nu am mai mancat de cand eram copil :( La anu musai sa fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mimi, Mariette, va multumesc!
    Adina, te asteptam la niste mucenici ;)

    RăspundețiȘtergere