marți, 20 iulie 2010

Tort Kodrit Kadir by Sabina



Reteta am descoperit-o in "Practic in bucatarie". M-am gandit, cine o fi Sabina (semnatara retetei)... am dat un "search" si asa am ajuns in Bucataria Sabinei. Multe bunatati!
Am incercat si eu tortuletul, foarte bun la gust, tin sa va zic. Am avut totusi o problema, blatul nu mi s-a distribuit in mod egal, desi am respectat intocmai reteta. Totusi, am reusit sa pozez o felie de tort, mai aspectuoasa. Insa gustul m-a convins sa repet reteta.

Scriu repede ingredientele. Sunt in mare viteza...
Crema caramel: 5 oua,
200g zahar,
1 zahar vanilat,
esenta de rom,
800 ml lapte.
Blat: 1 ou,
100 g zahar,
100 ml lapte,
100 ml ulei,
1/2 plic praf de copt,
100 g faina,
3 linguri cacao,
1 lingura ness (nu am avut in casa, deci nu am pus).

In plus, 5 linguri de zahar, pentru caramelizat.



Mai intai am batut ouale cu zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom, dupa care am turnat laptele si am omogenizat, cu telul.



Compozitia cu oua am turnat-o in tr-o cratita, ai carei pereti i-am tapetat cu zaharul (cele 5 linguri) caramelizat. E acelasi procedeu ca la crema de zahar ars.



Separat pregatisem deja blatul: am mixat oul cu zaharul (si un praf de sare), apoi am adaugat laptele, uleiul, faina amestecata cu cacaua si praful de copt.




Compozitia de blat am turnat-o peste compozitia cu oua, chiar in mijloc.



Blatul se va ridica la suprafata, la copt. L-am testat cu scobitoarea. Tortul l-am lasat in cuptor 45 de minute, la 180 de grade.
Dupa ce am scos tortul din cuptor si s-a racit putin am pus peste cratita un platou dupa care am rasturnat tortul (printr-o miscare rapida).
Cum v-am zis, blatul meu nu s-a distribuit in mod egal, dar tot ne-a placut, are un gust deosebit acest tort.
L-am ornat cu zmeura.



3 comentarii:

  1. ai dreptate in ceea ce priveste gustul acestiu tort.l-am facut si eu si stiu ca este delicios.eu am avut doua "probleme" cu acest tort.prima a fost ca blatul nu s-a distribuit uniform la fel ca si la tine,si a doua problema a fost ca blatul a avut o consistenta usor umeda si lipicioasa.in rest ,nimic de obiectat.este un tort potrivit pentru familie dar eu l-am servit musafirilor si nu a fost chiar aspectuos.
    pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarah, eu l-am mai facut odata, tot asa am patit-o cu blatul, nu s-a distribuit uniform; in plus, de data asta a fost asa cum ai spus tu, usor umed, lipicios... Dar tot foarte bun la gust. Chiar acum merg sa mananc o felie :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bun trebuie sa fie.
    Doua premii frumoase te asteapta sa le ridici.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere