sâmbătă, 26 decembrie 2009

Tort cu piersici si capsuni



Asa a aratat tortul nostru de Craciun :) E o reteta care noua ne place foarte mult, de cand l-am descoperit pe blogul Laurei Sava (de fapt reteta originala e cu mure si piersici), l-am tot facut, la diverse ocazii, modificand pe ici pe colo gramajele.
Tinand cont ca azi e 26 decembrie si e ziua Lilinei, tortuletul asta ii este dedicat si ei, in egala masura, ii doresc multi, multi ani fericiti!

Iata si o sectiune:



Ingrediente:
un blat de tort cu cacao, cumparat sau facut in casa (eu l-am cumparat, tare mult am mai avut de copt zilele astea, asa ca am renuntat la a mai face eu blatul);
400 g capsuni, 2 conserve (a cate 850 ml) de compot de piersici (eu am folosit un compot de piersici facut in casa), 1 iaurt (450 g), 140 g zahar, 2 pliculete de gelatina, 500 ml frisca lichida.

Pentru inceput am zdrobit capsunile.



Piureul de capsuni l-am amestecat cu iaurtul in care am adaugat zaharul; am amestecat bine.



Iata cum arata piureul de capsuni, cu iaurt; in el am adaugat gelatina, in prealabil inmuiata in apa rece si dizolvata apoi la bain-marie (fara a o fierbe!), am amestecat compozitia si am introdus-o putin in frigider, pana a inceput sa se intareasca putin. Separat am batut frisca, oprind din ea pentru decor, 100 ml.



In frisca batuta am inglobat compozitia cu capsuni.



Am trecut la montarea tortului. Ca sa va fie mai usor il puteti monta direct pe farfuria de servit, ajutandu-va de inelul formei de tort detasabile.
Am asezat primul blat si l-am pensulat usor, usor, cu compot de piersici; am asezat piersicile si am turnat peste ele cam 2/3 din crema.



Am pus al doilea blat, l-am insiropat cu compot, am turnat restul de crema.



Am pus si ultimul blat, presand usor cu mana, dupa care l-am dat la rece; se lasa la frigider minim 3 ore inainte de a detasa inelul.



Eu l-am uns cu frisca si l-am decorat cu ciocolata rasa...



... cu un mosulet din ciocolata si cu stelute de ciocolata alba (ciocolata topita am pus-o intr-un poche si am desenat stelute pe hartie de copt, introducandu-le mai apoi in congelator).



Cateva instantanee...





Am taiat tortul...



O alta sectiune...



Si gata :)

vineri, 25 decembrie 2009

Craciun fericit!

Photobucket

Va doresc un Craciun fericit, plin de magie, care sa va aduca multa sanatate, bucurii si impliniri!!

Premiu de Craciun!



Un frumos premiu, primit de la Diamond. Mii de multumiri!!
Acelasi premiu vine si din partea lui Just me, careia ii multumesc, la fel de mult!
Il ofer si eu tuturor celor din lista mea, cu drag. Daca cititi, il puteti prelua, multumesc!

sâmbătă, 19 decembrie 2009

Un nou premiu!

He-he, se cunoaste ca vin Sarbatorile, iata, am primit un nou premiu, de la Ina si de la Just me, carora le multumesc mult!!
Iata premiul:



Il ofer, cu mult drag Laurei, Dianei si Danielei.

marți, 15 decembrie 2009

Chec din albusuri

Ieri am ramas cu niste albusuri; oare ce sa fac cu ele? Cum tocmai vizitam diverse bloguri nu m-am mai gandit la nicio reteta, am tras doar cu ochiul la Micki si am trecut repejor la treaba. Iata si rezultatul:



Am folosit un pahar cu albusuri, un pahar cu zahar, un pahar cu faina, 1/2 pahar cu ulei, esenta de vanilie, ciocolata taiata si rahat.

Mai intai am batut spuma albusurile cu un praf de sare, bine, bine, pana am obtinut o bezea lucioasa; apoi am adaugat zaharul cate putin, si am mixat in continuare, pana s-a incorporat bine de tot zaharul.



Am adaugat esenta de vanilie si uleiul, tot asa, cate putin.



Am adaugat si faina, de data asta renuntand la mixer si am amestecat usor cu lingura de lemn.



Am pus apoi rahatul si ciocolata.



Aluatul astfel obtinut l-am turnat intr-o tava tapetata cu hartie de copt; am dat tava la cuptor (190 grade) cam 50 de minute.



Nu am mai facut salsa mou ca sa acopar checul, asa cum prevede reteta lui Micki, doar am mai facut cateva fotografii si l-am si savurat.





luni, 14 decembrie 2009

Tort egiptean by Amalia (reteta testata)



Iata un tort deosebit, din punctul meu de vedere, cu care va puteti surprinde placut familia, musafirii. Mentionez ca am respectat intocmai reteta Amaliei, cu mentiunea ca a doua oara cand am facut aceasta reteta am pus ceva mai putin zahar la crema 1, cam 5 linguri rase, in loc de 6. Tortul noi l-am consumat a doua zi. Va pun si fotografia sectiunii:



Ingrediente:
Foile (se coc 3 foi): Pentru o foaie am folosit 2 albusuri, 2 linguri de zahar, 1/2 lingura de faina, 40 g alune macinate (se pot inlocui cu nuci).
Pentru crema 1: 6 galbenusuri, 6 linguri de zahar, 340 ml lapte, 2 linguri faina sau amidon (eu am pus faina), 170 g unt, esenta de vanilie.
Pentru crema 2: 200 ml frisca, 150 g zahar, 120 g alune zdrobite bucati mai mari (eu am pus nuca).

Cum am procedat:



Am pregatit intai foile: am batut albusurile spuma, am pus zaharul si am batut pana s-a topit acesta din urma.



Am adaugat faina amestecata cu nuca macinata, amestecand usor.



Am turnat bezeaua pe fundul formei de tort, tapetat cu hartie de copt (diametru de 24 cm, a mea s-a nimerit identica cu a Amaliei)...



... si am dat la cuptor la foc mic, cam 25 de minute.



Am scos cand s-a rumenit usor. Cat a stat foaia in cuptor am spalat ustensilele si am pregatit foaia urmatoare (mentionez ca nu am stat doar sa pregatesc o foaie, am mai facut si altele prin bucatarie, deci nu e risipa de timp prea mare tortul acesta).



Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le-am amestecat intr-o craticioara cu zahar, faina si laptele adaugat treptat.



Am pus craticioara pe foc si am amestecat mereu pana s-a ingrosat continutul ca o budinca, apoi am luat de pe foc crema si am lasat-o sa se raceasca.



Untul l-am amestecat intr-un castron doar cat sa se dezmorteasca, dupa care am adaugat putin cate putin din compozitia racita (cam cate o lingura odata).



Se pun cativa stropi de esenta de vanilie (eu am pus zahar vanilat) si crema e gata. A, am pus si un praf de sare.



Pentru a 2-a crema am topit zaharul si apoi l-am turnat in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Dupa ce s-a racit l-am dezlipit usor, apoi l-am zdrobit (am pus bucatile intr-o punga de plastic si le-am batut cu sucitorul). Eu am mai incercat sa pun in frisca (si la alte retete), cum scrie Amalia in reteta asta, caramel, mi-a placut mult rezultatul. Am batut frisca (am folosit un pahar cu 370 ml smantana, deci mai mult un pic decat prevede reteta, cu zahar dupa gust si un pliculet de intaritor), am adaugat caramelul zdrobit si nuca macinata, am amestecat usor.



Tortul se monteaza asa: foaie, 1/3 din crema 1, 1/3 din crema 2, si iar foaie... terminand cu frisca.



Se da la frigider, pentru cateva ore, ca sa intre bine caramelul in frisca.



Iata si alte instantanee...






... din nou, o sectiune...



Sper sa va placa, la fel de mult cum ne-a placut noua.

duminică, 13 decembrie 2009

A sosit si primul premiu!

Iata-l:




Ii multumesc mult lui Just me ca s-a gandit la mine si mi-a dat acest vot de incredere. Multumesc mult, si pentru ajutorul acordat!

Edit: Just me iti ofer drept multumire acest trandafir, sper sa-ti placa.

Rose Pictures, Images and Photos



Ofer si eu acest premiu "yummylicious" lui Micki, Mariei Elena si lui Petrea.

duminică, 6 decembrie 2009

"Musaca de legume"



O mancare usoara, placuta la gust si nu prea greu de facut...
Am folosit niste legume, cam 1 kg cartofi (pe astia chiar nu i-am cantarit, am apreciat "din ochi" cam de cati as avea nevoie), 2 morcovi, 1 telina, 1 pastarnac, 1 ardei gras, 1 ceapa, 2 linguri bulion, optional 1 lingura smantana si 3-4 linguri branza rasa, unt, sare, piper, patrunjel verde, eventual putin busuioc.

Cartofii i-am fiert, pe jumatate, in apa cu sare, dupa ce in prealabil i-am curatat de coaja si i-am taiat felii.



Zarzavaturile le-am dat pe razatoare, ceapa am tocat-o marunt; le-am pus sa se caleasca in putin ulei, am amestecat din cand in cand; am pus sare, un pic de piper, busuioc maruntit...



... am adaugat ardeiul gras, taiat fasii, putina apa si am mai lasat legumele pe foc, nu foarte mult, cat sa se inmoaie un pic.



Am asezat un strat de felii de cartofi intr-un vas uns cu unt, am adaugat legumele calite, am pus putina branza rasa, si inca un strat de cartofi si putina branza.



Separat am desfacut bulionul in putina apa, sa fi fost o ceasca, impreuna cu smantana.



Acest sos l-am turnat peste musaca, am pus si patrunjelul verde, tocat.



Am mai turnat un pic de apa in vas, fara sa acopar legumele cu totul si am dat la cuptor. Pana a scazut lichidul din vas.
Daca renuntati la smantana, la branza si inlocuiti untul cu margarina aveti o mancare de post.






In alta ordine de idei, sper ca Mos Nicolae nu a uitat pe nimeni dintre voi. Pe noi ne-a vizitat :)
Si, tot in alta ordine de idei, habar nu am de ce primele doua poze imi apar micsorate :))...

marți, 1 decembrie 2009

Chifteluțe de legume



Au iesit neasteptat de bune :)

Am folosit 5 cartofi, medii, 1 ceapa, 1 morcov, 1 telina, 1 pastarnac, 2 linguri faina, 1 catel de usturoi, sare, piper, patrunjel verde.

Pentru inceput am dat pe razatoarea mare cartofii (spalati si curatati de coaja), am tocat marunt ceapa, am dat pe razatoarea mica morcovul, telina, usturoiul si pastarnacul pe care le-am amestecat intr-un bol. Am pus si patrunjelul tocat.



Am adaugat 2 linguri de faina (daca e nevoie mai puneti o lingura, compozitia sa fie cat de cat vartoasa). Am sarat si piparat si am omogenizat bine ingredientele.



Am format chiftelute (modelandu-le in palma) pe care le-am dat prin faina...



... si le-am prajit in ulei incins pe ambele parti pana s-au rumenit frumos; le-am scos pe servet de hartie, care sa "traga " uleiul.



Noi le-am mancat cu orez. Orezul il puteti asezona cu un sos tip bolognese.