marți, 3 aprilie 2012

Sfeclă coaptă cu sos scordolea

DSC03681

by Horia Virlan.

Neasteptat de buna!
Ah, uitam de copacei infloriti...

DSC01099

Am folosit sfecla coapta (a mea a fost coapta in soba :P), 2 sfeclute lunguiete (folositi cat va lasa inima, mie mi-au ajuns numai bine);
Pentru sos: 4 felii de paine inmuiate in putina supa (eh, eu le-am inmuiat in putina apa calduta), 100 g nuci macinate, 2-3 catei de usturoi, zeama de lamaie, ulei.

Am blenduit painea stoarsa bine si cateii de usturoi, am amestecat cu nuca si usturoiul, am adaugat zeama de lamaie, putina sare. Am inceput sa adaug uleiul, putin cate putin, ca la maioneza; dupa fiecare lingura de ulei am mixat bine, pentru incorporare. Cand crema a devenit pufoasa, cremoasa, am pus mixerul deoparte.

Sfecla am taiat-o felii, nu la fel de artistic si perfect ca Horia. Pe fiecare felie de sfecla am asezat cate o lingura de sos, am suprapus cate 3-4 felii unse si am ornat cu patrunjel putina crema.

DSC03683

Testati-o, s-ar putea sa va placa ;)

DSC03682

P.S. Cum mi-a mai ramas putin sos l-am introdus si in alte preparate, ca de exemplu aici.

duminică, 1 aprilie 2012

Salată a la russe

Azi la noi a fulguit putin, brr. Mi-e dor de copacii infloriti...

DSC01160

Noroc de arhiva; o sa mai postez fotografii de anul trecut, poate ispitesc primavara sa isi intre in drepturi :)

Pentru azi o salata tare simpla, salata a la russe.

DSC03700

Ingrediente: 10 cartofi, fierti in coaja si decojiti (asta nu fu chiar placut, degetele mele stiu prea bine :D);
3 morcovi, fierti si astia;
4 castraveti murati (eu i-am decojit si i-am curatat de seminte);
o bucata de pastarnac, fiert (nu am avut telina...);
cca 150 g mazare (eu am folosit congelata, merge si din conserva);
maioneza de post (asta a fost din comert...);
sare, piper, zeama de lamaie.

Legumele fierte le-am taiat cubulete, am adaugat mazarea si castravetii murati, taiati si ei cubulete, si cateva linguri de maioneza.

DSC03691

Am potrivit gustul de sare si piper, am folosit si putina zeama de lamaie; am amestecat cu grija si apoi am pus salata intr-un bol. Am pus peste ea maioneza, cat am avut chef.

Iat-o aici, alaturi de alte chestii de post.

DSC03732

P.S. V-a pacalit cineva astazi?

vineri, 30 martie 2012

Ajutați-o pe Gabriela să vadă

Zilele trecute am gasit pe blog un mesaj emotionant, scris de copiii doamnei Gabriela, cea care trece prin momente cumplite. Cu siguranta multi internauti ii cunosc povestea, dar, scriu si eu o mica postare la subiect.
Daca aveti posibilitatea, ajutati o mama bolnava sa se insanatoseasca, fie donand, fie facandu-i cunoscuta povestea.
Detalii gasiti aici, pe blogul Ajut-o pe Gabriela sa vada.

Multa sanatate doamna, sper sa reusiti sa strangeti suma necesara!

luni, 26 martie 2012

Paste cu roșii și busuioc

Inca o reteta pentru provocarea lunii martie "Dulce Romanie", gazduita de Cristina.

DSC03792

Ingrediente: 1 pachet de paste (spaghete in cazul meu),
2 catei de usturoi, 1 ceapa,
1 cutie de rosii decojite (in suc de rosii),
sare, piper,
frunze de busuioc.

Incing tigaia, torn putin ulei si mai apoi pun si cateii de usturoi, cu coaja cu tot; ii calesc un pic, fara sa-i rumenesc, doar cat sa imprumute uleiul aroma de usturoi, dupa care ii scot din tigaie. Calesc in uleiul usturoiat ceapa tocata marunt, pana devine translucida, dupa care adaug conserva de rosii decojite. Las sa fiarba pana se inmoaie rosiile, ba chiar le si tai in bucati mai mici, potrivesc gustul de sare si piper. Pe final adaug frunzele de busuioc (aveam cateva la congelator).

DSC03786

Fierb pastele in apa usor sarata, dupa care le scurg. Pun pastele in farfurii, iar peste ele adaug sosul.

DSC03789

Si gata.

DSC03794

Tort de post

DSC03725

L-am pregatit tot pentru ziua mea. Simplu, nu am avut timp de ceva mai sofisticat.

Blatul, facut dupa metoda de aici, cu ceva mai multa nuca; am impartit compozitia in trei si am copt trei foi in forma rotunda de silicon, la 180 de grade cca 20 de minute, fiecare foaie.

DSC03703

Foile le-am insiropat cu compot de ananas.
Pentru creme am incalzit 200 ml frisca vegetala, am adaugat 100 g ciocolata de post si am amestecat bine, pentru omogenizare si am mixat dupa ce am lasat compozitia la frigider cateva ore; am mixat alti 200 ml frisca vegetala. Am montat tortul asa: foaie insiropata, crema cu ciocolata, bucati de ananas, foaie, frisca si visine (de la borcan), foaie.

Am turnat peste tort o glazura obtinuta din 100 ml frisca incalzita pe foc cu 100 g ciocolata de post.. Am ornat pe margini cu frisca.
Glazura ramasa am folosit-o la tortul cremos cu mere si frisca.

DSC03773

Nu am sectiune fotografiata pentru ca asta l-am impartit cu colegii de serviciu. Cica a fost bun.

DSC03771

duminică, 18 martie 2012

Tort cremos cu mere și frișcă

DSC03713

O reteta speciala, pregatita pentru aniversarea celor 36 de ani pe care ii implinesc azi, dar si pentru provocarea lunii martie "Dulce Romanie", gazduita de Cristina.

Reteta de aici, cu modificari.

DSC03758

Presar cu zahar, scortisoara si zeama de lamaie 1 kg 250 g mere taiate cubulete.
Fierb doua budinci de vanilie cu 4 linguri de zahar si 750 ml suc acidulat - eu am folosit fanta de portocale, puteti pune ce suc doriti, de lamaie, de mere, sprite, etc... (Intai am amestecat praful de budinca cu zaharul si cateva linguri de suc, dupa care am adaugat restul de lichid si apoi le-am pus la fiert).
Budinca, racorita timp de 15 minute, o amestec cu merele.

DSC03655

Ung forma cu margarina si o captusesc cu pesmet; adaug compozitia cu mere.

DSC03657

Nivelez si introduc forma in cuptorul preincalzit , cca 30 de minute la foc mic.

DSC03660

Torn deasupra o compozitie de blat realizata dupa metoda de aici. Introduc iar forma in cuptor, si coc tortul la 180 de grade cca 40 de minute (faceti testul scobitorii).

DSC03662

Am lasat tortul in pace peste noapte. A doua zi l-am rasturnat pe un platou. Eu l-am si insiropat putin, cu suc de ananas, inainte de a-l rasturna.

DSC03661

L-am ornat cu frisca si un rest dintr-o glazura de cioco pe care am folosit-o la alt tort si am scris ceva, sa marchez evenimentul, cu un creion decorativ de la Dr. Oetker, verde, ca doar veni si primavara aia, in sfarsit.

DSC03716

Cam asta e...

DSC03710

Cateva detalii...

DSC03762

DSC03761

DSC03763

Revin cu detalii.

Ouă umplute 1

DSC03705

Foarte pe scurt: galbenusurile le-am zdrobit cu furculita (am folosit 9 oua) si le-am amestecat cu 4 lingurite de sos scordolea (asa, mai cu varf), 3 linguri de maioneza, sare,dupa gust, si zeama de lamaie. Am umplut albusurile cu pasta obtinuta.

Detalii despre scordolea aici.

O zi frumoasa va doresc!

joi, 8 martie 2012

Martie

DSC00330

Va doresc o primavara frumoasa!
La multi ani mamelor, la multi ani tuturor femeilor!


P.S. Nu uitati de mucenici :P

duminică, 4 martie 2012

Spaghete cu chifteluțe

DSC03543

Deoarece Cristina ne provoaca in aceasta luna sa pregatim ceva cu frisca, sau cu paste, ma conformez. Asa ca aceasta reteta este pentru Provocarea lunii martie ”Dulce Romanie”.

Cum in ultima vreme nu am timp de mai nimic prestez prin bucatarie diverse chestii relativ simple si rapide.
Asa ca, pe langa 600 g carne tocata (amestec) mai folosesc ceva legume, 2 cepe, 3 cartofi, 2 morcovi, verdeata (obligatoriu) si cativa catei de usturoi (dupa gust). Dau legumele prin masina de tocat si le amestec cu carnea, adaug 1 ou, 2 felii de paine inmuiata, si amestec bine. Potrivesc gustul de sare si piper. Pun si putin ulei.
Eh, daca aveti chef, dunstuiti ceapa tocata marunt in putin ulei, pana se inmoaie si apoi amestecati-o cu carnea. Soacra-mea asa procedeaza, si pune ceva mai multa ceapa. Ies bune si asa, nu-s chiar light, dar...

Formez mici sfere de carne, pe care le pudrez cu putina faina (tot amestec, grau + porumb, adica malai), pe ambele parti. Le prajesc in ulei incins, pe ambele parti. Le scot pe prosoape de hartie.

Separat fierb un pachet de spaghete in apa usor sarata (care deja clocoteste), al dente. Le scurg si le repartizez in farfurii, alaturi de chiftelute.

DSC03537

Am improvizat un sos de ardei si gogosari. Parca v-am mai spus, am in congelator ardei grasi si gogosari taiati marunt, asezati in pungute, pe care-i folosesc la diverse chestii. Asa ca, am pus intr-o craticioara tocatura de ardei (nu stiu sa va spun cantitatea), cu putina apa, 1 lingura de ulei si am lasat sa fiarba la foc domol. Am adaugat si putin bulion, am potrivit de sare si piper. A fost comestibil :)

DSC03540

Sper sa revin si cu retete cu frisca...