duminică, 17 ianuarie 2010

Croissante






Reteta e preluata de pe blogul lui Micki. Pe Micki o stiu de cativa ani... de pe forumuri cu mamici... In anii ce au trecut am avut ocazia sa vad foarte multe fotografii in care si-a prezentat preparatele; fie dulciuri, fie mancaruri diverse, toate, dar absolut toate, magnific realizate. Sper sa reuseasca sa treaca pe blog cat mai multe dintre retele ei, sa va delectati si voi.

Ok. Am avut nevoie de 560 gr faina de buna calitate; 280 gr unt; 120 ml lapte caldut; 20 gr drojdie proaspata; 100 gr zahar; 2 oua; 6 gr de sare; coaja de lamaie rasa vanilie.

Mai intai am pregatit maiaua... drojdia am dizolvat-o in 60 ml lapte caldut apoi am framantat-o cu 100 gr de faina.



I-am dat forma de biluta, am acoperit-o cu folie alimentara si am lasat-o la crescut 45 minute.

Cat creste maiaua ne ocupam de unt. Am framantat 240 unt taiat bucatele cu 60 gr de faina, apoi l-am pus intre doua foi de pergament si l-am nivelat cu sucitorul. L-am pus in frigider...

Am amestecat ouale,zaharul,untul ramas,laptele ramas,coaja de lamaie si vanilia, am adaugat si maiaua, apoi incet, incet am incorporat toata faina. Sarea se pune la final.



Am framantat pana a devenit un aluat elastic si fin....acest aluat l-am lasat la crescut acoperit cu folie alimentara...



... pentru o ora si jumatate.



Dupa ce a crescut am intins aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, untul l-am pus in mijloc.



Am impaturit aluatul dupa cum se vede in imagini.





Dupa impachetare se intoarce aluatul cu 90 de grade, se intinde bine foaia si se trece iar la impaturit. Se da la frigider aluatul impaturit, invelit in folie alimentara. Minim 30 de minute. Se scoate.



Si se impatureste iar. Se repeta operatiunea. Se da iar aluatul la frigider, inca 30 de minute, minim.
Eu sigur trebuia sa las aluatul mai mult la frigider, untul tot tragea sa iasa afara; folosim putina faina, cand intindem foaia, pe la margini. Untul, ca sa iasa totul ok, trebuie sa fie rece.
Dupa ce l-am scos iar din frigider, am intins foaie cam de 1 cm grosime, am taiat triunghiuri si am format cornurile.
Le-am mai lasat un pic la crescut, alte 30 de minute, le-am uns cu ou si le-am dat la cuptor, la 180 grade, pentru circa 15 minute.



O parte le-am umplut cu nuttela.

3 comentarii:

  1. Mama ce pufoase trebuie sa fie!
    Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ti-au iesit tare faine....felicitari!
    P.S. "problema" cu untul am avut-o si eu la inceput,dar daca lasi mai mult aluatul la frigider garantat nu mai ai probleme.
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc!
    O sa repet cat de curand reteta, sunt foarte gustoase cornurile.
    Si las untul mai mult in frigider :D

    RăspundețiȘtergere