- Home
- "Dulce Romanie"
- Aperitive
- Aluaturi dulci
- Biscuiti, fursecuri
- Conserve
- Deserturi
- Mâncăruri cu carne
- Mâncăruri cu carne de pui
- Mâncăruri cu legume
- Mâncăruri de post
- Mic dejun
- Mâncăruri tradiționale
- Pâine și alte aluaturi
- Pește
- Pizza&Paste
- Prăjituri
- Prăjituri de post
- Salate
- Supe, ciorbe
- Tarte
- Torturi
- :) ma-ma... pa-pa
- Crăciun/Revelion
- Paște
- Diverse
- Premii
joi, 2 iulie 2015
Sirop de zmeură, la rece
Cu ceva timp in urma am descoperit pe site-ul Bucatareselor vesele o reteta simpla de sirop; am repetat-o de multe ori si siropul mi-a stat foarte bine peste iarna, pastrandu-si parfumul.
Iata despre ce este vorba...
Ingrediente:
3 kg zmeura,
1 l apa rece,
10 g salicil (sau aspirina),
4 lingurite sare de lamaie/suc de la o lamaie,
zahar: la fiecare litru de sirop rezultat se cantaresc 800 g zahar.
Intai culegem zmeura, sau o cumparam :)
Apoi spalam fructele cu apa rece, si cu grija. Le lasam la scurs. Zdrobim, cu mana, fructele de zmeura, presaram sarea de lamaie si salicilul. Adaugam 1 litru de apa rece.
Lasam compozitia sa stea, intr-un loc racoros, timp de doua zile.
Dupa doua zile, asezam intr-o sita mare un tifon, punem sita deasupra altui vas, mare, si turnam din compozitia noastra in sita, cat permite marimea acesteia; prindem tifonul de marginile libere si-l rasucim, ca sa scurgem siropul. Rasucim bine-bine, pana raman in tifon doar samburii fructelor. Repetam operatia pana terminam toata cantitatea de zmeura.
Cantarim lichidul obtinut si, la fiecare litru, punem cate 800 g de zahar. Amestecam, din cand in cand in vas, pana la topirea completa a zaharului.
Cand zaharul s-a topit complet punem siropul in sticle curate, infiletam capacele si transferam siropul in camara/beci. Se serveste cu apa minerala si gheata, daca doriti.
Eu am cules zmeura in reprize, niciodata nu am avut 3 kg culese... asa ca am adaptat cantitatile ingredientelor la zmeura culeasa, folosind regula de trei simpla :)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Imi aduc aminte cand eram mic si savuram un astfel de sirop cu sifon ce bucuros eram. Arata foarte bine si reteta nu este deloc grea.
RăspundețiȘtergere