vineri, 9 august 2013

Dulceață de afine

DSC08514

Am gasit in piata, sa zic asa, la spartul targului, afine si mure. M-am hotarat pe loc: dulceata!! Zis si facut. A iesit o dulceata grozava, sa te lingi pe degete intr-una :) Sursa: Bucataria Irinei.

DSC08518

Ingrediente: 1 kg afine,

1kg zahar,

800 ml apa,

zeama de la o jumatate de lamaie.

Spalam afinele si le curatam de codite, frunzulite...

DSC08502

Punem la fiert apa si zaharul; verificam din cand in cand consistenta siropului: daca picatura de sirop pusa intr-o cana cu apa rece se duce pe fundul canii, fara a se descompune, siropul e fiert suficient. Punem afinele peste sirop si fierbem la foc mic, amestecand din cand in cand.

DSC08504

Cand siropul s-a ingrosat adaugam zeama de lamaie si mai fierbem cateva clocote (verificati consistenta siropului pe o farfurioara). Turnam dulceata fierbinte in borcane curate si bine uscate (asezati borcanul peste lama unui cutit). Lasam borcanele intoarse cu capacul in jos cateva minute, apoi le acoperim cu o paturica. Cand se racesc le etichetam si le punem in camara.

DSC08510

Delicioasa!!!

DSC08513

DSC08521

4 comentarii:

  1. Foarte bine arata!
    Cum iti spuneam, am facut dulceata din fructe de soc, am folosit tot 1 kg de zahar la 1 kg de fructe, insa fara apa. Am lasat peste noapte zaharul cu fructele si dimineata le-am pus la fiert in sucul propriu. Fierbe foarte repede. Reteta am luat-o tot de pe net. http://www.laurasava.ro/2011/09/29/dulceata-din-fructe-de-soc/

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit-o, mi-a placut si-am s-o fac, am afine in pomisor.
    O sa-ti dau de veste sa vii in control! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Este dulceata mea preferata !
    Am sa incerc anul viitor reteta ta ca eu o am cam asa: 1 kg afine se amesteca cu 600 g zahar , se lasa pina a doua zi, se pune pe foc sa fiarba, adaug feliute de lamaie si....mai departe e ca si la tine ...
    Sa ai o duminuca asa cum iti doresti, te tzuc !

    RăspundețiȘtergere