Una peste alta noiembrie a fost o luna buna; am avut parte de soare, nesperat de mult chiar, frig-frig si nu prea... Cand la inceputul lunii publicam postarea cu cele doua ingrediente propuse nu ma asteptam sa primesc atat de multe mailuri. Le-am studiat pe fiecare in parte, placut surprinsa de ingeniozitatea de care ati dat dovada. Intr-adevar, un mar zemos, cu coaja lucioasa care scartaie cand musti din fruct, parfumat si aromat, precum si o bucata de hrean piscaret, proaspat rasa, iti pot pune imaginatia la incercare...
Nu ma mai lungesc cu vorba, tin doar sa va multumesc tuturor celor care ati dat curs invitatiei, fie ca ati pregatit retete cu unul sau ambele ingrediente, fie ca ati urmarit mersul evenimentelor, si sa va amintesc ca ne vedem in decembrie la Brandusa.
P.S. Daca am incurcat vreun borcan, sau am omis pe cineva, va rog sa ma trageti de urechi. Remediez.
Iata si propunerile primite de la voi...
Simona, Simona`s World
Somon cu legume la cuptor si sos de hrean
Prajitura cu mere, stafide si nuca
Daniela Claudia Mic, 3sisterscooking
Tarta cu mere si crema de migdale
Elena Sandor, Eileen-cuisine
Mini tarte cu mere
Dana Cristea, Pusik`s blog
Prajitura cu mere si gutui
Magda Adina, Cat`s Kitchen
Oua de prepelita in sos de hrean
Muschiulet de porc cu mere si stafide alaturi de un piure motat
Cristina, Boabe de cafea
Sos picant cu mere si gogosari
Loredana Carp & Liana Filipas, Bucataresele Vesele
Prajitura cu mere si crema
Diana Ursache, Momente in bucatarie
Pulpa de vita cu sos de hrean
Salata de cartofi copti, peste afumat si sos de hrean
Raluca Puiu, My Fancy Cake
Mini guguluf cu mere
Ciorba saseasca cu hrean
Rulouri Praga
Iulian Dobrea, Delicatesa culinara
Prajitura cu mar ras
Licuta Marin, Din bucataria mea
Salata de sfecla rosie cu hrean
Briose cu mere si ghimbir
Alexandra, Bucataria familiei mele
"Placinta cu mere si afine rosii"
Dorina, Restaurantul de acasa
Tarta cu mere
Andreea Elena, Toata ziua in bucatarie
Strudel cu mere, pere si merisoare
Chutney picant de mere
Supa de dovleac cu mere
Victor Partan, Blogul lui Haplea
Tarta cu gutui si mere
Laura & Mimmi, Bucate pe alese
Trandafirasi cu mere
Cristina, Diva in Bucatarie
Chec cu mere si cafea
Dana Leata, Retete gustoase si garnisite
Mere coapte cu nuci, migdale si inghetata
Cristina Brejan, Cristin@`s blog-Arome si culori
Prajitura cu mere si frisca
Ramona Alina Pintea, Cozinhaderamona
Piept de pui cu cartofi dulci si sos de hrean
Tarta de mere cu stafide si scortisoara
Maria Mare, Ikka is Blog
Prajitura cu mere si scortisoara
Elena Toma, Bucataria Elenei
Salata de sfecla rosie si mar
Adela Zilahi, Adela`s cakes
Prajitura cu mere
Raluca Grivescu
Rontzi crontzi cu mere
3 mere medii acrisoare
6 linguri zahar
120 gr unt
1/2 lingurita scortisoara
8 linguri fulgi de ovaz
sucul de la 1 lamaie
250 gr mure, zmeura, coacaze, visine (depinde ce avem :). Eu am avut visine congelate.
Se pun visinele cu 2 linguri de zahar intr-o craticioara si se lasa 15 minute.
Se cojesc merele, li se scot cotoarele, se taie rondele si se stropesc cu zeama de lamaie. Se topesc 40 gr unt intr-o tigaie, se pun merele si se adauga 2 linguri de zahar si scortisoara. Se caramelizeaza putin, amestecand continuu. Se scot merele si se lasa la racit.
Visinele se dau in clocot, dupa care se lasa si ele la racit.
Untul ramas se incinge, se adauga fulgii de ovaz si zaharul ramas si se prajesc la foc mediu pana devin aurii.
Se pun in cupe in straturi, mere, fulgi, visine.
Se serveste dupa ce s-a racit.
Angela Lepadat, Delicious Flavours
Pogacele cu bacon si hrean
Diana Kintsch, Diana cakes
Tort cu mere umplute si crema de branza
Furnicuta Boscodina, Furnicuta Boscodina
Gel de mere cu hrean
Salmon cu crusta crocanta de hrean
Emily, Emily`s Cupcakes
Buzunare cu mere si scortisoara
Daniela Bitica, Vegetarian gustos si sanatos
Paine cu trei fermenti
Corina Muresan, Simplicity - Simplitate in bucatarie
Tort cu mere si crema de zahar ars
Mona, In bucatarie cu Aziz
Tarta cu mar
Drob de pui cu salata de sfecla rosie
Daniela Mircea Addario, Preparam si mancam
Prajitura cu mere si nuci
Liana, Caiet cu retete
Tarta cu mere olandeza
Pui indian
Kadia, Kadia`s food
Supa de dovleac cu mere
Mere umplute la cuptor
Placinte
Delia Mitar, Mancaruri simple
Crema de branza cu hrean
Placinta cu mere si nuci
Lili, Cu Lili in bucatarie
Trandafiri si rulouri cu mere
Brandusa Scheaua, gazda lunii decembrie, Cooking with my soul
Vita la cuptor in vin rosu si galuste cu hrean
Mihaela Negrescu, Fantezie in bucatarie
Tarta bavareza
Simona Haliga, Alison`s trials
Salata verde cu mere si napiletucce
Micky Apostu, Pasiunile Mihaelei
Tort cu mere si crema de vanilie
Mihaela, De prin lume adunate
Tarta cu mere si bezea
Sos de merisoare in doua feluri
Sara & Miki, Culorile din farfurie
Pachetele de pui cu cus cus in sos de hrean
Doina, Doina`s blog
Clatite dospite cu mar
Ciolan afumat cu mar si hrean
Antonina, Dulcegarii culinare
Prajitura cu mere si castane
Gaby, Papa bun
Prajitura cu mar si caramel
Flory, Retete fel de fel
Tort cu mere
Bubulina Xandrinne s-a jucat de-a bucatareasa si a pregatit pentru provocare:
Prajitura cu mere si nuci
Ciupercute cu sos de hrean
Rasturnata de post, cu mere
Bagheta cu mar, telina si hrean
Tort de mere
- Home
- "Dulce Romanie"
- Aperitive
- Aluaturi dulci
- Biscuiti, fursecuri
- Conserve
- Deserturi
- Mâncăruri cu carne
- Mâncăruri cu carne de pui
- Mâncăruri cu legume
- Mâncăruri de post
- Mic dejun
- Mâncăruri tradiționale
- Pâine și alte aluaturi
- Pește
- Pizza&Paste
- Prăjituri
- Prăjituri de post
- Salate
- Supe, ciorbe
- Tarte
- Torturi
- :) ma-ma... pa-pa
- Crăciun/Revelion
- Paște
- Diverse
- Premii
marți, 29 noiembrie 2011
luni, 28 noiembrie 2011
Răsturnată de post, cu mere
"Dulce Romanie", desigur :) Sunt gata la termen :D Azi e ultima zi in care mai puteti trimite mailuri cu propunerile voastre culinare. Din cauza programului meu am nevoie de vreo doua zile ca sa pot pregati postarea asa cum trebuie...
Ok, revin la prajitura:
O prajitura rasturnata, simpla ca buna ziua, dar foarte gustoasa.
Am folosit cateva mere pe care le-am taiat, sa zicem, felii; separat, am uns cu margarina fundul si peretii unei cratite, am presarat 2 linguri de zahar, am asezat feliile de mere (stropite cu zeama de lamaie si pudrate cu scortisoara); am asezat peste mere aschii de margarina (in total am folosit 125 g margarina), si inca vreo 3 linguri de zahar.
Introduc cratita in cuptorul preincalzit si las merele sa se coaca cca 20 de minute.
Dupa ce se coc merele scot cratita din cuptor si torn deasupra compozitia checului plin de cacao. Am folosit cca 3,5 cani cu faina...
Dau la cuptor, vreo 45 de minute, la 180 de grade.
Fac un test al scobitorii, prajitura e gata :) Scot cratita, o acopar cu platoul de servit si o intorc cu o miscare ferma. Caramelul format se scurge delicios pe marginile prajiturii.
Cand se mai raceste, o feliez.
Dupa cum se observa am si glazurat-o :)
Am incalzit pe foc 100 ml frisca lichida vegetala cu 100 g ciocolata amaruie, de post. Am amestecat pana s-a topit ciocolata apoi am turnat glazura peste prajitura.
Glazura e optionala.
Am avut ceva emotii, in sensul ca atunci cand am turnat aluatul peste mere siropul format mi s-a ridicat deasupra blatului si m-am gandit ca am sfeclit-o, mai ales ca sfaraia de zor compozitia :)) Pana la urma blatul a crescut bine, desi cam neuniform.
Iata inca un detaliu...
duminică, 27 noiembrie 2011
Baghetă cu măr, țelină și hrean
Mi-ar fi placut sa va ofer niste fotografii mai frumoase, dar pana am terminat cu bucatareala s-a inserat, asa ca nu am mai avut conditii optime pentru sedinta foto :(
Reteta e dintr-o Carticica Practica si s-a dovedit a fi una destul de interesanta. Desigur, am pregatit-o cu ocazia provocarii "Dulce Romanie" din aceasta luna.
* Nu uitati, astept mailuri cu propunerile voastre pana pe 28 noiembrie.
Iata si ingredientele:
1 bagheta,
2 cartofi,
1 telina mica,
1 mar,
1 radacina mica de hrean,
1 lingura mustar (nu am mai pus),
75 g margarina,
frunze de telina,
sare.
Mai intai fierb cartofii (spalati, curatati de coaja, taiati sferturi) in apa usor sarata; ii zdrobesc cand sunt gata si ii amestec cu 50 g margarina.
Curat telina, marul si hreanul; spal frunzele de telina.
Rad fin hreanul, iar marul si telina le dau pe razatoarea cu gauri mari.
Tai marunt frunzele de telina.
In piureul de cartofi incorporez hreanul, telina si marul rase, verdeata, (mustarul) si sare dupa gust.
Tai bagheta in 5 (6) bucati si indepartez miezul; umplu bucatile de bagheta cu compozitia de cartofi si le asez intr-o tava unsa cu margarina ramasa. Dau vasul la cuptor 15 minute.
Bagheta umpluta e buna calda :)
vineri, 25 noiembrie 2011
Ciupercuțe cu sos de hrean
Nu am uitat de "Dulce Romanie", doar ca nu am prea avut timp...
Am vazut la "Cireasa" reteta ciupercutelor, propusa de Nicoleta Voica. Sosul de hrean l-am facut dupa cum stiu eu. A iesit o combinatie delicioasa, care nu rezista mult timp pe masa.
Intai pregatesc palarioarele ciupercutelor, pe care le trec prin pesmet, ou batut cu niscai sare si iar prin pesmet, apoi le rumenesc in ulei; le scot pe prosoape de hartie.
Curat doua bucati de hrean, pe care apoi le dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Incalzesc putin pe foc hreanul ras, impreuna cu putin zahar; il amestec imediat cu o cana de smantana.
Tot imediat mancam :D
Daca doriti puneti si niste iaurt in sos.
sâmbătă, 19 noiembrie 2011
Focaccia cu ceapă și măsline by Mimmi
Scurt si la obiect: particip la un concurs, organizat de Mimmi & Laura, un concurs culinar. M-am decis destul de greu asupra retetei cu care sa particip... Am ales sa coc o focaccia.

300 g faina,
10 g drojdie proaspata,
100 ml apa calduta,
100 ml lapte caldut,
1 lingura zahar,
1/2 lingurita sare,
masline,
3 linguri ulei,
1 ceapa potrivita,
oregano.
Amestec drojdia cu zaharul si cu laptele caldut si o las cca 10 minute, sa se "umfle".
Asez intr-un bol faina, pun pe margini sarea, 2 linguri de ulei, iar in mijloc pun maiaua.
Framant bine aluatul cu cca 100 ml apa calduta si las la dospit 1 ora.
Intind aluatul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina; ung deasupra cu ulei, asez ceapa taiata julienne si maslinele.
Hmm, constat ca eu am pus oregano in aluat,Mimmi l-a presarat peste aluat :)
Las la crescut inca 10 minute dupa care introduc tava in cuptorul preincalzit pentru 25-30 de minute.

Nu pot descrie ce buna a fost!
Multumesc, Mimmi, pentru reteta!
300 g faina,
10 g drojdie proaspata,
100 ml apa calduta,
100 ml lapte caldut,
1 lingura zahar,
1/2 lingurita sare,
masline,
3 linguri ulei,
1 ceapa potrivita,
oregano.
Amestec drojdia cu zaharul si cu laptele caldut si o las cca 10 minute, sa se "umfle".
Asez intr-un bol faina, pun pe margini sarea, 2 linguri de ulei, iar in mijloc pun maiaua.
Framant bine aluatul cu cca 100 ml apa calduta si las la dospit 1 ora.
Intind aluatul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina; ung deasupra cu ulei, asez ceapa taiata julienne si maslinele.
Hmm, constat ca eu am pus oregano in aluat,Mimmi l-a presarat peste aluat :)
Las la crescut inca 10 minute dupa care introduc tava in cuptorul preincalzit pentru 25-30 de minute.
Nu pot descrie ce buna a fost!
Multumesc, Mimmi, pentru reteta!
vineri, 18 noiembrie 2011
Prăjitură cu mere și nuci
O prajitura, sa zicem, improvizata :)
Pregatita pentru provocarea lunii noiembrie "Dulce Romanie". Sper sa va placa combinatia, desi, prajitura in sine e facuta cam dupa ureche, in sensul ca, ce mi-a placut aia am pus in compozitie.
Ca sa ma lungesc un pic cu povestea, in tinerete nu ma interesau prea mult prajiturile cu nuca... S-a schimbat situatia, considerabil :) (In curand voi posta o minune de tort cu nuci, fara faina, fiti pe faza). Asa. Crema de vanilie e preferata mea, cand eram mica o puneam pe mama sa-mi faca crema sa mananc pe saturate. Merele plac tuturor, deci si mie. Iar frisca, hmm, oricand, cu placere.
Bun, acum ca v-am desconspirat aspectul general al prajiturii si v-am (probabil) plictisit, va prezint si ingredientele.
Blat 1: 2 oua,
3/4 cana zahar, un praf de sare,
3 mere,
1/2 ceasca ulei,
1 ceasca lapte,
3 linguri cacao,
1/2 plic praf de copt,
cca 2 cani faina.
Blat 2:
4 albusuri,
4 linguri zahar,
1,5 linguri faina,
80 g nuci macinate,
un praf de sare.
Crema: 4 galbenusuri,
3-4 linguri zahar,
2,5 linguri faina,
400 ml lapte,
esenta de vanilie,
50 g unt.
Intai mixez bine ouale intregi cu zaharul si un praf de sare, pana se albesc si isi maresc volumul. Adaug uleiul si laptele, apoi cacaua impreuna cu faina cernuta si praful de copt. Incorporez usor merele curatate de coaja si rase (merele, in prealabil, le-am stropit cu zeama de lamaie si le-am presarat cu scortisoara). Torn aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si coc blatul cca 35 de minute, la 175 de grade.
Pentru crema mixez galbenusurile cu zaharul si faina apoi torn laptele, amestecand in continuare. Pun compozitia la fiert (eu folosesc o oala cu fund dublu). Amestec cu grija, sa nu se formeze cocoloase. Cand incepe sa se ingroase dau oala deoparte si las la racit.
Repejor la blatul de albus: mixez zdravan albusurile cu un praf de sare. Adaug si zaharul; in bezeaua formata incorporez faina amestecata cu nuca macinata. Amestec usor si torn compozitia in tava. Nu las mult tava in cuptor, mai ales ca e deja bine incins (sa nu credeti ca am uitat de primul blat, e deja scos din cuptor si pus la racorit pe un gratar :D). Cand se aureste pe margini blatul al doilea il scot cu grija, la racorit.
Ei, gospodina minune care este (adica sunt), intre timp a pus in crema si esenta de vanilie si untul (am amestecat pana s-a topit acesta din urma).
Ok, toate-s racorite, deci purced la asamblarea prajiturii.
Peste blatul cu mar pun crema, apoi blatul de albus.
Deasupra intind rapid niste frisca (facuta dintr-o cana de smantana, de la vecina :D).
Sincer, barbata-meu a fost cam sceptic, dar pana la prima bucata :))
Ehei, nu disperati, vine si hreanul ici pe blog!
duminică, 13 noiembrie 2011
Tort de mere
Probabil toata lumea stie sa faca un tort de mere; eu l-am pregatit special pentru provocarea lunii noiembrie "Dulce Romanie". Il fac dupa metoda maica-mii.
Ingrediente:
mere (am folosit vreo 12 bucati),
150 g unt,
150-200 g zahar,
dulceata/gem,
5 oua,
150 g zahar,
150 g faina,
esenta de vanilie,
un praf de sare.
Mai intai ies in curte la "vanatoare" de mere. Folosesc mere cazute din copac, din trei motive: si ele trebuie valorificate; scap de echilibristica prin copaci; daca le culeg de jos nu aplecandu-ma ci indoind genunchii, intr-o gratioasa genuflexiune, lucrez si vreo doi muschi.
Dupa ce termin cu gimnastica ma apuc de mere: le spal, le curat de coaja, le scobesc.
Ung cu unt oala in care voi coace tortul. Presar cateva linguri de zahar si incep sa asez frumos merele scobite.
Pentru a le umple desfac un borcan cu gem de zmeura. Folositi orice dulceata doriti; mie imi place mult dulceata de cirese amare albe, merge excelent la acest tort. Presar peste mere si restul de zahar si strecor printre ele untul ramas, taiat cubulete/aschii/etc... :)
Introduc oala cu mere in cuptorul preincalzit.
Pregatesc si blatul, dupa metoda deja consacrata a Laurei Adamache: mixez ouale impreuna cu zaharul, esenta si sarea timp de 20-25 de minute, dupa care incorporez faina cernuta, amestecand usor de jos in sus, cu o lingura de lemn.
Scot oala din cuptor; intre timp merele s-au copt, untul si zaharul s-au topit, transformandu-se intr-un delicios sirop (daca las merele prea mult la copt, siropul scade, asa ca am grija sa urmaresc din cand in cand ce se intampla in cuptor).
Torn compozitia de blat peste mere si introduc iar oala in cuptor (cca 25-30 de minute, la 180 de grade). Fac rapid un test al scobitorii sa verific blatul.
E gata, deci scot oala din cuptor, asez deasupra un platou si cu acea miscare indelung studiata, despre care am mai vorbit si aici :)) rastorn tortul pe platou.
Voila!
Il puteti asezona cu frisca, dar eu nu am facut-o, la cat de frumos arata merele caramelizate...
Va servesc cu o feliuta :)
Inca un detaliu...
Gatiti cu mere sau cu hrean? Va astept la "Dulce Romanie"...
marți, 1 noiembrie 2011
Provocarea lunii noiembrie "Dulce Romanie"
„Ia poftiti cu mic, cu mare,
La a lunii provocare”…
Cu ceva timp in urma, Mihaela lansa o idee frumoasa, care a starnit interesul blogosferei culinare; e vorba de proiectul “Dulce Romanie”. Da, Romania e dulce :) Ne-au adus zambetul pe buze, ne-au starnit valuri de admiratie, ne-au trimis in bucatarie toti cei care au participat la proiect, fie ca e vorba de gazdele ne-au primit in casele lor virtuale, fie ca e vorba de cei care au dat curs invitatiei de a gati cu ingredientele propuse.
Personal, am intrat destul de tarziu in hora… nu stiu de ce nu m-am trezit mai devreme, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Iata ca acum gazduiesc eu provocarea din noiembrie, al doilea an de “Dulce Romanie” si abia astept sa vad la sfarsitul lunii ce au pregatit mainile pricepute ale prietenilor din blogosfera…
Iata care sunt blogurile ce ne-au gazduit pana acum (in ordinea numerelor de pe tricou):
In octombrie, 2010, startul a fost dat de Mihaela, ingredientul propus fiind dovleacul.
In noiembrie preia stafeta Furnicuta boscodina, invitandu-ne sa gatim cu usturoi si nuci.
In decembrie Simona ne propune sa gatim retete cu peste si fructe de mare.
In ianuarie Ciocolata si piper ne propune rucola, alaturi de ciuperci.
In februarie Miha, ne propune ciocolata ca ingredient principal.
In martie, invitatia soseste din Bucataria furnicutilor: vinul si cafeaua sunt cele doua ingrediente principale.
Luna aprilie soseste cu urmatoarele ingredient: miel si miere propuse de gazda Bucate pe alese.
In mai Explora cuisine ne invita sa gatim cu sparanghel si dulce de leche.
Antonina ne pune imaginatia la incercare in luna iunie, ingredientele propuse fiind menta si ciresele.
In iulie e randul lui Flory sa ne gazduiasca iar noi gatim cu fructe de padure si busuioc.
In august Gaby ne invita sa gatim “papa bun” cu prune si pui.
In septembrie asternem pe masa lui Betty bunatati pregatite cu pere si vinete.
In octombrie, 2011, al doilea an de “Dulce Romanie”, e randul Ralucai sa ne puna la treaba: ea a ales o tema festiva, si anume Cupcakes; de asemenea, orice reteta inspirata de bogatia toamnei a fost bine venita.
In noiembrie… e randul meu sa va provoc :) Daca doriti sa participati postati pe blogul personal reteta, cu link la aceasta postare. Mai apoi va rog sa-mi trimiteti un mail la adresa xandrinne2011@yahoo.com, care sa contina:
- o poza cu preparatul final;
- denumirea preparatului;
- link catre postarea voastra;
- numele vostru;
- numele blogului personal.
Puteti participa la provocare chiar daca nu aveti blog; in acest caz trimiteti pe mail reteta, fotografia preparatului si numele vostru.
Astept mailurile voastre pana pe data de 28 noiembrie, urmand ca in ultima zi a lunii sa va prezint bilantul.
Asa cum (probabil) se stie, gazda lunii decembrie va fi persoana care se va oferi prima, printr-un comentariu la aceasta postare.
Dupa cum observati va tin in suspans, cu ingredintele… Si ele m-au tinut pe mine :) tare greu m-am hotarat…M-am tot gandit… pana am ajuns la concluzia ca as vrea sa stiu cat de mult va inspira un mar zemos, aromat, cu coaja lucioasa…

De asemenea, va provoc sa gatiti cu... hrean :)
(aceasta fotografie nu-mi apartine)
Cate ceva despre hrean....
Hreanul, Armoracia rusticana, se cultiva pentru radacinile sale carnoase, albe, cu gust picant. Radacina de hrean are proprietati antibiotice, antiinflamatoare si afrodisiace. Este recomandat de asemenea in cantitati mici si pentru stimularea poftei de mancare. Radacina hreanului contine foarte multa vitamina C si minerale precum fier, potasiu, calciu si magneziu. Hreanul este un foarte vechi remediu popular, cunoscut de pe vremea dacilor...
Ar mai fi multe de spus despre hrean dar ma opresc aici.
Va astept cu mult drag sa-mi impartasiti ideile voastre culinare cu mere si hrean.
Edit: Iata si parada mult asteptata, a acestei luni; enjoy!!
La a lunii provocare”…
Cu ceva timp in urma, Mihaela lansa o idee frumoasa, care a starnit interesul blogosferei culinare; e vorba de proiectul “Dulce Romanie”. Da, Romania e dulce :) Ne-au adus zambetul pe buze, ne-au starnit valuri de admiratie, ne-au trimis in bucatarie toti cei care au participat la proiect, fie ca e vorba de gazdele ne-au primit in casele lor virtuale, fie ca e vorba de cei care au dat curs invitatiei de a gati cu ingredientele propuse.
Personal, am intrat destul de tarziu in hora… nu stiu de ce nu m-am trezit mai devreme, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Iata ca acum gazduiesc eu provocarea din noiembrie, al doilea an de “Dulce Romanie” si abia astept sa vad la sfarsitul lunii ce au pregatit mainile pricepute ale prietenilor din blogosfera…
Iata care sunt blogurile ce ne-au gazduit pana acum (in ordinea numerelor de pe tricou):
In octombrie, 2010, startul a fost dat de Mihaela, ingredientul propus fiind dovleacul.
In noiembrie preia stafeta Furnicuta boscodina, invitandu-ne sa gatim cu usturoi si nuci.
In decembrie Simona ne propune sa gatim retete cu peste si fructe de mare.
In ianuarie Ciocolata si piper ne propune rucola, alaturi de ciuperci.
In februarie Miha, ne propune ciocolata ca ingredient principal.
In martie, invitatia soseste din Bucataria furnicutilor: vinul si cafeaua sunt cele doua ingrediente principale.
Luna aprilie soseste cu urmatoarele ingredient: miel si miere propuse de gazda Bucate pe alese.
In mai Explora cuisine ne invita sa gatim cu sparanghel si dulce de leche.
Antonina ne pune imaginatia la incercare in luna iunie, ingredientele propuse fiind menta si ciresele.
In iulie e randul lui Flory sa ne gazduiasca iar noi gatim cu fructe de padure si busuioc.
In august Gaby ne invita sa gatim “papa bun” cu prune si pui.
In septembrie asternem pe masa lui Betty bunatati pregatite cu pere si vinete.
In octombrie, 2011, al doilea an de “Dulce Romanie”, e randul Ralucai sa ne puna la treaba: ea a ales o tema festiva, si anume Cupcakes; de asemenea, orice reteta inspirata de bogatia toamnei a fost bine venita.
In noiembrie… e randul meu sa va provoc :) Daca doriti sa participati postati pe blogul personal reteta, cu link la aceasta postare. Mai apoi va rog sa-mi trimiteti un mail la adresa xandrinne2011@yahoo.com, care sa contina:
- o poza cu preparatul final;
- denumirea preparatului;
- link catre postarea voastra;
- numele vostru;
- numele blogului personal.
Puteti participa la provocare chiar daca nu aveti blog; in acest caz trimiteti pe mail reteta, fotografia preparatului si numele vostru.
Astept mailurile voastre pana pe data de 28 noiembrie, urmand ca in ultima zi a lunii sa va prezint bilantul.
Asa cum (probabil) se stie, gazda lunii decembrie va fi persoana care se va oferi prima, printr-un comentariu la aceasta postare.
Dupa cum observati va tin in suspans, cu ingredintele… Si ele m-au tinut pe mine :) tare greu m-am hotarat…M-am tot gandit… pana am ajuns la concluzia ca as vrea sa stiu cat de mult va inspira un mar zemos, aromat, cu coaja lucioasa…
De asemenea, va provoc sa gatiti cu... hrean :)
(aceasta fotografie nu-mi apartine)
Cate ceva despre hrean....
Hreanul, Armoracia rusticana, se cultiva pentru radacinile sale carnoase, albe, cu gust picant. Radacina de hrean are proprietati antibiotice, antiinflamatoare si afrodisiace. Este recomandat de asemenea in cantitati mici si pentru stimularea poftei de mancare. Radacina hreanului contine foarte multa vitamina C si minerale precum fier, potasiu, calciu si magneziu. Hreanul este un foarte vechi remediu popular, cunoscut de pe vremea dacilor...
Ar mai fi multe de spus despre hrean dar ma opresc aici.
Va astept cu mult drag sa-mi impartasiti ideile voastre culinare cu mere si hrean.
Edit: Iata si parada mult asteptata, a acestei luni; enjoy!!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)